Dichterbij | Wir leben Europa

Wir leben Europa

Onze oosterburen maakten zich richting Pasen zoveel zorgen over onze hoge coronacijfers dat ze maatregelen namen om overslaan naar Duitsland te voorkomen. Begrijpelijk, want in de regio Noordoost-Gelderland lag het aantal besmettingen relatief drie tot vier zo hoog en in de gemeente Aalten vijf keer. Met een merkwaardige en onverklaarbare piek in Dinxperlo waar het richting de tien keer zo hoog ging (gelukkig is de situatie wat genormaliseerd intussen).

En zo werden we in het paasweekend opgeschrikt door een gedeeltelijke sluiting van de grens. Alleen met een negatief coronatestbewijs mochten mensen nog de grens oversteken. Opeens werd weer eens heel duidelijk hoe we hier met elkaar vergroeid zijn, hoeveel mensen deels aan beide zijden van de grens hun leven leiden. Familieverbanden, boodschappen doen, sociaal-culturele activiteiten, sporten en zeker ook de honderden mensen die werken in het buurland. Heel veel mensen laten zich niet meer tegenhouden door die ooit zo zichtbare grens. .

Ondanks of misschien wel juist door dat besluit zagen we ook heel goed de waarde van de nog steeds toenemende samenwerking over de grens heen, die gaat immer besser. Op paasmaandag had ik contact met de Euregio, met Kreis Borken en met Stadt Bocholt en ook onze gemeentelijke adviseur grensoverschrijdende samenwerking was heel actief. Aan Duitse zijde pakte men de uitdaging op om te kijken of de problemen en ongemakken die het besluit veroorzaakten, weggenomen of in ieder geval verzacht konden worden. Het begon met de aankondiging dat de handhaving beperkt zou zijn en er slechts steekproefsgewijs zou worden gecontroleerd. Voor grenspendelaars werd het mogelijk om zich in Duitsland te laten testen. Een ICT-bedrijf uit Ahaus zette daarvoor een crowdfunding op touw onder de veelzeggende titel ‘Holland in Not’. De opbrengst liep richting de € 30.000, maar ondertussen heeft de Duitse regering het signaal vanuit de regio opgepikt en besloten deze sneltesten voor haar rekening te nemen. Onlangs opende een testlocatie in Suderwick, zodat dichtbij huis testen mogelijk is. Het beste nieuws was natuurlijk dat de Stadt Bocholt een mogelijkheid vond om voor inwoners van Dinxperlo en Suderwick een algemene uitzondering te maken om binnen het gebied een testbewijs bij zich te hebben. Vielen Dank, Herr Kollege Kerkhoff und Mitarbeiter! Collega’s van elders aan de grens reageerden jaloers op wat we hier konden regelen.

De hele situatie zorgde voor erg veel publiciteit. Ik denk dat ik wel tien verschillende lokale, regionale, landelijke en zelfs Duitse media te woord heb gestaan. Van de nood een deugd makend – never waste a good crisis – kon ik zo ons unieke tweelinggrensdorp DinxperWick voor het voetlicht brengen. Afgelopen vrijdag kwam ook onze commissaris van de Koning, John Berends, poolshoogte nemen op de Heelweg.

In de plannen voor het centrum van Dinxperlo staat als ambitie om de grensbeleving nog verder te benutten en tastbaar te maken. Een betere actie is niet snel te bedenken, zullen we maar zeggen. Dat smaakt naar meer, want wir leben Europa, jeden Tag!

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden