Floortje Maathuis en Daan Bussink. Foto: PR
Floortje Maathuis en Daan Bussink. Foto: PR

Floortje en Daan winnen met hun Lego-robot

Algemeen

AALTEN – Floortje Maathuis en Daan Bussink hebben de regio finale van de First Lego League gewonnen met hun zelf gebouwde legorobot. Voor de wedstrijd moesten ze zelf een robot van Lego maken en programmeren. De punten werden gegeven voor het uitvoeren van de zogeheten missies. Dit zijn functies die de robot kan uitvoeren zoals tillen, duwen en rijden. Het duo mag zaterdag 17 april deelnemen aan de Benelux finale. Door de maatregelen van corona is First Lego League volledig online. Normaal gesproken bestond het team in Aalten uit tien groepsleden. Floortje en Daan hebben nu met hun twee man sterke team de eerste plek weten te bemachtigen.

Door Eva Schipper

Floortje en Daan zitten allebei in groep acht en hebben al super veel kennis van robots. Ze volgen namelijk al een aantal jaar lessen bij Steam Academy. Dit is een vereniging waar kinderen veel dingen kunnen leren zoals robotica, techniek en scheikundige proefjes. “Ook zitten we samen op karate.” Het duo kent elkaar dus goed en dat was ook wel nodig. Ze zijn al vanaf september samen aan het bouwen en programmeren met Lego bij Steam Academy.

Daan en Floortje vonden het een hele leuke en leerzame periode, maar het was ook hard werken. “In het begin werkten we 1 uur per week aan de robot, maar later werd het gauw twee uur of zelfs meer”, zegt Daan. Vaak als ze een nieuwe functie hadden ontwikkeld, werkte een andere functie minder goed of zelfs helemaal niet meer. Ze moesten daarvoor oplossingsgericht leren denken.

Ze deden mee met de regio Rijnmond, omdat er in de Achterhoek te weinig aanmeldingen waren. “Daarom zijn we naar een andere regio overgeplaatst.” Daan hoopt dat er volgend jaar meer kinderen meedoen. “Niet alleen in onze regio, maar ook meer in Aalten. Dat zou super leuk en gezellig zijn.” Daan doet ook meteen een oproep aan kinderen in Aalten. “Als het je leuk lijkt om mee te doen, mag je je bij ons team aansluiten.” Hij plaatst daarbij wel een kanttekening. “Als het team te groot wordt, moeten we misschien wel opsplitsen in twee teams, maar dat zien we dan wel!”

Floortje kijkt al uit naar zaterdag en geeft toe: “Een beetje spannend is het natuurlijk wel. Het is weer een nieuwe situatie dus ik weet nog niet wat er allemaal gaat gebeuren.” Floortje en Daan hebben er vooral ontzettend veel zin in.

Floortje Maathuis en Daan Bussink. Foto: PR
Floortje Maathuis en Daan Bussink. Foto: PR
Floortje Maathuis en Daan Bussink. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant