<p>Ook de vrijwilligers in De Ahof en gastheer burgemeester Stapelkamp genieten van de maaltijd. Foto: Lydia ter Welle</p>

Ook de vrijwilligers in De Ahof en gastheer burgemeester Stapelkamp genieten van de maaltijd. Foto: Lydia ter Welle

Online Etend Ontmoeten geslaagd

'Voor herhaling vatbaar, maar liever nog weer in 't echt'

Door Lydia ter Welle

AALTEN - "Ik denk dat ik niet vaak bij een temperatuur van ver boven de 20 graden boerenkool heb gegeten, maar het heeft me prima gesmaakt", zo begint burgemeester Anton Stapelkamp dinsdag 30 maart rond half zes aan het gesprek met de deelnemers van online editie van Etend Ontmoeten.

Sandra Vanreys verzorgt belangeloos de muzikale omlijsting van de online bijeenkomst. Zo hebben de deelnemers gelegenheid om naar muziek te luisteren tijdens het verorberen van de maaltijd, die bij hen is afgeleverd door vrijwilligers. Rond half zes opent vrijwilliger Lieuwe Westerterp de bijeenkomst officieel met een korte terugblik op de activiteit, en uitleg over de rest van het programma. Hij vertelt: "Etend Ontmoeten is enkele jaren geleden ontstaan op initiatief van wat jonge mensen. Zij vormden een vrijwilligersgroep die eens per maand een bijeenkomst organiseerde waar iedereen welkom was om mee te eten. Doel was om mensen gelegenheid te bieden om op ontspannen manier, onder het genot van een maaltijd, uit de eenzaamheid te komen en een nieuw netwerk op te bouwen om verdere vereenzaming te voorkomen. De groep vond gastvrij onderdak bij De Hofnar en kookte zelf de maaltijden die in buffetvorm werden geserveerd. Door veranderende persoonlijke omstandigheden van de initiatiefnemers liep het aantal vrijwilligers een beetje terug."

Westerterp vervolgt: "De Aaltense Uitdaging, in de persoon van Marianne te Linde, en Dini Veerbeek van het Vrijwilligersservicepunt van Figulus Welzijn werden benaderd. En net toen de eerste gesprekken waren geweest over de wijze waarop Etend Ontmoeten verder zou kunnen gaan, sloeg corona toe. Dat betekent dat we al een jaar lang geen bijeenkomsten hebben gehad. Daarom nu deze online editie. Daarvoor hebben we bij ons bekende deelnemers uitgenodigd. Met hulp van Dini en Marianne hebben we gezorgd dat al die mensen aanwezig kunnen zijn bij deze online bijeenkomst, dat ze zo nodig een tablet konden lenen om er bij te kunnen zijn, en zelfs dat er in sommige gevallen een vrijwilliger aanwezig is om te zorgen dat het goed gaat. Dit online bij elkaar komen is voor velen van u helemaal nieuw, denk ik." Knikkende gezichten op de laptopschermen.

Westerterp legt uit dat burgemeester Anton Stapelkamp aanwezig is om in gesprek te gaan met de deelnemers, dat er een spelletje bingo gespeeld wordt, met een paar leuke prijsjes, en dat Sandra zich nog weer muzikaal zal laten horen. Daarna vraagt hij wie er een vraag heeft voor de burgemeester. Het blijft eerst nog even stil, maar Sandra Vanreys breekt het spreekwoordelijke ijs met een vraag hoe het in Aalten gaat met corona. De burgemeester begroet de deelnemers en zegt dat de toestand zorgelijk is in Aalten. "We zaten zelfs in de top tien van gemeenten met de meeste besmettingen. En dat vind ik zorgelijk. Want we doen het zelf! Het virus kan alleen van mens tot mens 'springen' doordat we te dicht bij elkaar komen. Ik snap ook wel dat iedereen het meer dan zat is, die lockdown. Maar het is echt nog even nodig. En verder: prikken, prikken, prikken. Want vaccineren helpt. We zien het aan de cijfers: veel minder besmettingen bij de oudste mensen, die nu ingeënt zijn", aldus de burgemeester.

Daarna beantwoordt de burgemeester met het gemak van een ervaren spreker allerlei vragen: over hoe het hem bevalt in Aalten ("Heel goed! Ik ben hier voorlopig nog niet weg!"), over wat hij positief vindt aan de gemeente Aalten ("Er zit veel kracht in de mensen hier; men krijgt hier veel zelf voor elkaar"), over dat hem opvalt dat elkaar helpen hier zo vanzelfsprekend is ("We woonden hier nog maar net, toen ik een keer 's morgens buiten een geluid hoorde dat ik niet thuis kon brengen. Het bleek de buurman te zijn, die - nadat ie zijn eigen rolcontainer aan straat had gezet - ook maar even de onze bij de garage weghaalde en aan straat zette. En na het legen zette hij hem net zo makkelijk ook weer terug!"). Zelfs een vraag over wat de burgemeester vindt van de sluiting van de Oosterkerk en van de prijs die voor die kerk wordt betaald...

Rond zes uur volgt dan een spelletje bingo, daarna is er nog weer muziek van Sandra Vanreys, en na nog een paar gesprekjes is de zeer geslaagde online editie van Etend Ontmoeten geschiedenis.

Een paar dagen erna vertelt Lieuwe Westerterp, die een flink aantal deelnemers telefonisch sprak, dat iedereen zeer positief was. "De maaltijd was heerlijk, vond iedereen. Mensen vroegen zelfs of ze echt niet een financiële bijdrage hoefden te leveren. Maar wat vooral overheerste was de dankbaarheid voor de aandacht, voor de moeite die is gedaan om dit te organiseren. En: iedereen vond het leuk, maar wil toch het liefst terug naar gewoon, live, Etend Ontmoeten", aldus Westerveld. Ook Dini Veerbeek kreeg soortgelijke reacties.

De werkgroep Etend Ontmoeten gaat zich voorbereiden op een herstart van Etend Ontmoeten, zodra het weer kan. Dan wil men heel de Aaltense gemeenschap erbij betrekken. Door te kijken of het mogelijk is om meer (horeca-)bedrijven te betrekken, voor sponsoring of hulp bij de organisatie. Door elke keer een andere groep mensen te vragen om de vrijwilligers te ondersteunen. Bijvoorbeeld een vriendengroep, een team vanuit een bedrijf, of - en die afspraak staat al vast - het college van burgemeester en wethouders. Meer informatie daarover volgt; wie nu al informatie wil, of zich wil aanmelden als vrijwilliger, als vrijwilligersteam of als sponsor, kan mailen met l.westerterp@kpnmail.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden