Matti Heideman (links) en Joop Navis zittend op het Majo bankje. Foto: Karin Stronks
Matti Heideman (links) en Joop Navis zittend op het Majo bankje. Foto: Karin Stronks

‘Er wordt al veel gebruik van gemaakt door hangouderen’

HOLLENBERG – Twee gepensioneerde buurmannen hebben een bankje geplaatst bij een weilandje langs de Hollenberg. Een paar dagen na de plaatsing ontdekt buurman Matti Heideman een bordje dat op een paal is bevestigd. Het bankje heeft een naam gekregen: ‘Het MaJo-bankje’, vernoemd naar de buurmannen Matti Heideman en Joop Navis. “Ik vermoed dat Joke Verwaaijen het bordje op de paal heeft geschroefd…”, zegt Heideman met een grijns.

Door Karin Stronks

De bank, waar mensen ruggelings, aan twee kanten, op kunnen zitten, is geplaatst op een strategische plek en biedt een prachtig uitzicht op Bredevoort, over groene weiden, struikgewas en bomen. De kerktoren en de draaiende wieken van molen Prins van Oranje zijn goed te zien. Als mensen aan de andere kant plaats nemen kijkt men uit over de weilanden van de Hollenberg en een stukje wei met daarin de paarden van buurman Matti Heideman.

De bank is van stevige stalen kwaliteit, gegalvaniseerd en van een groene coating laag voorzien. Joop en Matti hebben de bank ingegraven, op roosters geplaatst en ingewaterd, zodat het bankje stevig is verankerd. “Gisteren heb ik er nog wat houtsnippers onder gestrooid”, vertelt Matti Heideman. De afrastering van zijn weilandje is speciaal voor de bank iets verplaatst. Heideman grijnst: “Ik heb gehoord dat van ons bankje veel gebruik wordt gemaakt door hangouderen!”

Matti Heideman is in december met pensioen gegaan, na zijn werkzame bestaan bij Pronova in Winterswijk. Op deze school wordt regulier praktijkonderwijs aangeboden, bouwend op de talenten waarover een leerling beschikt. Heideman heeft hier als praktijkdocent gewerkt en begeleidde leerlingen die met hun stage bezig waren. Matti legt uit: “Vlak voor mijn pensioen werden er twee zitbanken verloot, omdat het schoolplein heringericht zou worden. Ik besloot om mee te doen met de verloting en had geluk, ik won één van de banken. Mijn buurman Joop Navis, die dit jaar met pensioen is gegaan en tijd zat heeft, en ik, haalden de bank van Pronova, Winterswijk, naar de Hollenberg en we besloten er een mooi plekje voor te zoeken. Voor lokale fietsers en toeristen van verder weg een mooi rustpunt om even uit te blazen en te genieten van het buitengebied en een mooi uitzicht naar twee kanten!”

Met hulp van een kraantje en een trekker krijgt de zware bank op de Hollenberg een mooi plekje. Een paar dagen na het plaatsen van de bank ontdekken de buurmannen dat er een bordje op een paal is geschroefd met de tekst: ‘het MaJo bankje’ erop, een afkorting van Matti en Joop, de buurmannen die de bank hebben neergezet. Matti glimlacht: “Ik vermoed dat onze buurman Joke Verwaaijen dit bordje heeft gemaakt en aan de post heeft bevestigd…” Op een stralende zomerse dag in maart nemen de buurmannen Matti en Joop plaats op het bankje voor de fotoshoot en praten nog geruime tijd na over het plaatsen van het MaJo-bordje…

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden