<p>Foto: collectie Leo van der Linde</p>

Foto: collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje

BREDEVOORT - Het zoekplaatje van vorige week was een foto van 130 jaar geleden. Eén van de oudste opnamen die ooit van het stadje zijn gemaakt. Op de foto uit 1890 zien we Jan Bernard en Jacomina Voltman-Hissink voor het café De Zwaan aan de Prinsenstraat in Bredevoort.

De Zwaan is in de Middeleeuwen ontstaan aan de binnenzijde van de stadsmuur, vlak achter de westelijk gelegen Aalterpoort. De Middeleeuwse gewelfkelder, die de kruittorenramp van 1646 overleefde, herinnert nog aan deze tijd. De bekendste historische bezoeker van dit café was het schildersmodel en geliefde van Rembrandt: Hendrickje Stoffels (1626-1663) die achter De Zwaan in de Muizenstraat was geboren.

Haar zus zou in De Zwaan gewerkt hebben. De Zwaan stond in de Middeleeuwen voor cafés, waar spijs en drank geserveerd werden. Er werkten echter ook vrouwen van lichte zeden. Dit was een activiteit die in de Middelweuwen niet als aanstootgevend werd ervaren. Elk dorp of stad had wel zo'n gelegenheid.

Tot op de dag van vandaag zien we gelegenheden als De Zwaan, De Twee Zwaantjes, De Zwarte Zwaan enzovoort. In Bredevoort is De Zwaan eigendom van Paul Koot. Het pand is sinds december 2020 gesloten. Men zoekt er een nieuwe bestemming voor.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden