Silke Bruil wil graag naar de top

Talent, passie en doorzettingsvermogen. Dit zijn de ingrediënten die volleybaltalent Silke Bruil naar de top moeten brengen. De 15-jarige speelster van BOVO Dames 1 timmert aardig aan de weg. In Servië dwong zij met de Jeugd Oranje Meisjes (onder 17) kwalificatie af voor het Europees kampioenschap in Bulgarije.

Aalten - Het is zondagmiddag. Silke Bruil komt even tot rust op haar enige vrije dag in de week. "Ik train op maandag en donderdag met Dames 1 van BOVO, op dinsdagavond heb ik een individuele krachttraining, op woensdag en vrijdag train ik op Papendal en op zaterdag spelen wij onze wedstrijden." Als passer / loper heeft ze een belangrijke rol in de selectie van BOVO Dames 1, waar ze veruit de jongste is. "Eén van onze beste speelsters is geblesseerd, daardoor speel ik bijna alles. Dat is heel leuk maar was aan het begin ook wel spannend." Zus Anniek, tevens haar teamgenootje: "Ik ben enorm trots. Ze gaat met sprongen vooruit."

Jeugd Oranje Meisjes

Sinds 2017 maakt Silke deel uit van de Jeugd Oranje Meisjes. Iedere vrijdag komen zij samen op Topsportcentrum Papendal. "We krijgen twee uur training met de bal en een uur krachttraining." Met dit team wist Silke zich te plaatsen voor het EK in Bulgarije, dat in april gehouden wordt. Het is nog niet zeker of Silke deel uit maakt van de selectie. "Wij trainen met ongeveer twintig meisjes, uiteindelijk mogen er maar twaalf mee naar het EK." Ondanks de onderlinge strijd voor een plaatsje binnen de EK-selectie, vechten de meiden elkaar niet de tent uit. "Het zijn echt mijn vriendinnen. We proberen elkaar juist te helpen." Dat de Jeugd Oranje Meisjes veel potentie hebben, bewezen ze eind vorig jaar. Ze wonnen een achtlandentoernooi in Portugal door in de finale Duitsland te verslaan. Het thuisfront volgde de verrichtingen van Silke vanuit huis via een livestream. Haar trotse ouders en twee zussen zaten met samengeknepen billen op de bank. Vader André: "Dat was prachtig om te zien maar ook ongelooflijk spannend."

Toekomst

"Ik droom ervan om ooit in het Nederlandse team te spelen maar die kans is natuurlijk niet zo groot. Ik wil gewoon het beste uit mijn carrière halen. Op de woensdagen traint ze mee met het Talent Team (Eén leeftijdscategorie hoger dan de Jeugd Oranje meisjes). Als ze definitief in dit team wordt opgenomen, wordt het lastig om regulier onderwijs in Aalten te blijven volgen, dan is een overstap naar een school in Arnhem haast onvermijdelijk. "Daar moet ik dan eerst heel goed over nadenken, maar ik denk dat ik het uiteindelijk wel zal doen."

Meer berichten