Gijs Jolink, Ronnie Degen en Hendrik Jan Lovink tijdens de online-persconferentie vanuit de Feestfabriek. Foto: PR

Gijs Jolink, Ronnie Degen en Hendrik Jan Lovink tijdens de online-persconferentie vanuit de Feestfabriek. Foto: PR 

Zwarte Cross-organisator ziet kansen over de grens

Algemeen

HENGELO - Komt er in de komende jaren ook een Zwarte Cross in België, Duitsland of zelfs in Australië? Mede-eigenaar Gijs Jolink van Feestfabriek Alles Komt Goed BV sluit dit niet uit: “Het kan zijn dat de Zwarte Cross in één of meer landen een voet aan de grond krijgt.” Internationale expansie ligt binnen handbereik doordat festivalonderneming Superstruct voortaan in de Feestfabriek participeert. Het in Londen gevestigde bedrijf heeft hierin een meerderheidsaandeel verworven.

Door Rudi Hofman

Ronnie Degen, net als Hendrik Jan Lovink zakelijk compagnon van Jolink, zei woensdag op een online-persconferentie vanuit de Feestfabriek in Hengelo dat Superstruct eigenaar is van 25 festivals in Europa - waaronder Sziget in Hongarije en Wacken Open Air in Duitsland - en van zeven festivals in Australië.

Achterhoeks karakter
Fans van de Zwarte Cross en Mañana Mañana hoeven volgens Degen niet bang te zijn dat deze festivals ingrijpend veranderen nu Superstruct een flinke vinger in de pap heeft. “Het mooie aan Superstruct is dat ze de identiteit van de Feestfabriek willen behouden. Ze laten ons verder volledig met rust. Mogelijk zijn er synergievoordelen te behalen door samen te gaan werken met andere festivals, maar we zullen ervoor waken dat het Achterhoekse karakter behouden blijft.”

De Feestfabriek maakte verder bekend dat Hendrik Jan Lovink dit najaar na dertig jaar stopt. Lovink zei dat dit besluit niets met de komst van Superstruct te maken heeft. “Dat het verhaal voor mij afloopt, was al voor de coronaperiode duidelijk en dat heb ik met Ronnie en Gijs besproken.” Lovink heeft nog geen concrete plannen over wat hij na zijn vertrek gaat doen. “Ik wil in ieder geval meer muziek gaan maken en motorcrossen, daar heb ik straks meer tijd voor.”

Creativiteit
Degen en Jolink hebben met Superstruct afgesproken dat zij in principe tot 2024 - en als ze er plezier in houden mogelijk langer - aanblijven. Het is nog onduidelijk wie de opvolger van Lovink wordt. Degen: “Hendrik Jan blijft nog een half jaar en zwaait begin oktober af, we willen ervoor zorgen dat de creativiteit die hij met zich meebrengt behouden blijft. Het nieuws over de deal met Superstruct is door het personeel positief ontvangen. De aankondiging van het vertrek van Hendrik Jan hakte er daarentegen bij de medewerkers flink in. Wij betreuren zijn vertrek ook.”

Het eerste gesprek tussen de Feestfabriek en de Engelse festivalonderneming had vorig jaar augustus plaats. Vorige week zijn de handtekeningen onder het contract gezet. De vraag over het exacte percentage van het meerderheidsbelang en het door Superstruct betaalde bedrag, wilde Degen niet beantwoorden. “Relevant is dat wij van hun netwerk kunnen profiteren en dat zij onze kennis kunnen gebruiken zodat we er samen sterker van worden.” Superstruct vindt authenticiteit en oorspronkelijkheid belangrijk aan festivals. Jolink: “Het festival zelf moet de headliner zijn en niet de optredende bands en artiesten.”

Buitenlucht
Over het kunnen doorgaan van de Zwarte Cross in september en Mañana Mañana in augustus is de Feestfabriek positief gestemd. Ronnie Degen liet doorschemeren dat er medio juli misschien ook ‘iets in de buitenlucht’ mogelijk is. Bijvoorbeeld een ‘FieldLab-achtig’ evenement. “We staan helemaal in de steigers om, zodra het kan, vol met de festivals aan de slag te gaan. Tot die tijd blijven we onze spullen als cannabisbier, Nozem Oil, kinderboeken en schoenen verkopen”, zei Gijs Jolink tot besluit.

Sfeerbeeld van een eerdere editie van de Zwarte Cross.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant