‘Ook mentaal de gezondste regio zijn’

Algemeen

AALTEN - De Achterhoek wil graag de gezondste regio van Nederland zijn. Op fysiek gebied, met aandacht voorvoeding en bewegen, worden inmiddels flinke stappen gezet. Echter, op het gebied van mentale gezondheid is er, zeker voor de jeugd, nog veel te winnen, vinden raadsleden Gerloeske Nijland-Brezet en Alexander van der Graaff (D66), Linda Oonk (VVD) en wethouder Hans te Lindert(CDA). Op maandag 29 maart leidde hun voorstel om als Achterhoek te onderzoeken hoe scholen, gemeenten en jeugdzorgorganisaties het beste kunnen samenwerken, tot een absolute meerderheid in de Achterhoek Raad.

Gerloeske vertelt: “Vanaf dat ik een jaar of 8 was, zat ik al niet lekker in mijn vel. Ik voelde me anders dan veel andere kinderen en paste niet in de groep. Op de middelbare school ging het met vlagen wat beter, maar met vlagen ook weer niet. Signalen dat het niet goed met mij ging waren er zeker, maar werden niet opgepakt. Toen ik later op het HBO zat, werd het signaal door mijn mentor daar wel opgepakt. Binnen een half uur zat ik bij de decaan en nog een half uur later stond mijn eerste afspraak bij de psycholoog. Zo ben ik eigenlijk een voorbeeld van hoe het niet moet en tegelijkertijd hoe het wel kan.”

Hans, destijds onderwijzer in Bredevoort, geeft aan: “In die jaren dat Gerloeske bij ons op school zat, heb ik dit heftige gevoel oprecht niet aan haar gemerkt. Ik moet zeggen dat ik ook niet doorhad dat ze die tijd bij ons op school als zo rottig heeft ervaren, Gerloeske was bij ons gewoon één van de kinderen. Dit nu te horen, raakt me zeer. Misschien hadden we dat met meer bewustzijn en gerichtere vragen wel boven tafel kunnen krijgen. Er is op dat gebied nog veel te winnen!”

Ook voor Alexander is het verhaal herkenbaar: “Ik snap helemaal wat Gerloeske zegt. Als je de aansluiting met je omgeving om welke reden dan ook gaat missen, wordt het onbegrip groter en sta je alleen met je zorgen en gedachten. Zelf was ik 16 toen ik op Schaersvoorde zat en mijn vader een progressieve en chronische ziekte kreeg. Van een zondagskind dat altijd positief was, begon ik me zorgen om thuis te maken, trok ik me terug en kelderden mijn schoolprestaties. Adequate signaleringen begeleiding heb ik, net als Gerloeske, vanuit school toen niet ervaren.”

Ook voor Linda zijn dit herkenbare verhalen. Zelf werkt ze in het onderwijs en ziet ze dat er steeds meer aandacht voor het welbevinden van de leerlingen en studenten is. Ze zegt: “Leerlingen moeten op een heel laagdrempelige manier geholpen worden, misschien zelfs nog zonder dat ze zelf het gevoel hebben dat ze hulp krijgen. Want niemand wil ‘anders’ zijn. Het preventieprogramma THINK op het VO (de ‘TOF-lessen’) is een goed voorbeeld. Net als de begeleiding die gegeven wordt op het Loopbaanplein op het Graafschap College. Iedereen heeft op z’n tijd mentale problemen en zeker jongeren die hun weg in het leven nog moeten vinden. Aangezien iedereen heel wat uren op school doorbrengt, lijkt ons dat de beste plek om de jongeren te bereiken.”

Vanuit deze ervaringen trekken Linda, Gerloeske, Alexander en Hans nu samen op in hun missie voor betere signalering, coaching en begeleiding van jongeren die dat nodig hebben. Ze zijn blij dat het voorstel dat zij hebben geschreven Achterhoek-breed unaniem is aangenomen. Gerloeske sluit af: “Mijn droom is dat er geen kinderen meer zijn die tussen het vangnet door vallen. Nu is die eerste stap gezet naar niet alleen een fysieke, maar ook mentale gezondste regio. Je kunt immers beter sterke jongeren bouwen, dan gebroken volwassenen repareren.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant