Burgemeester Anton Stapelkamp. Foto: gemeente Aalten

Burgemeester Anton Stapelkamp. Foto: gemeente Aalten

Aantal COVID-besmettingen stijgt hard - nieuwe cijfers

Algemeen

AALTEN - De afgelopen weken loopt het aantal besmettingen en ook ziekenhuisopnames hard op. Alle reden om de burgemeester te vragen naar de situatie in onze gemeente.

Door Lydia ter Welle

Hoe gaat het in de gemeente Aalten?
Slecht, ik kan niet anders zeggen. Het aantal besmettingen loopt heel hard op. We zitten de afgelopen week gemiddeld op een twintig nieuwe besmettingen per dag. Dat betekent dus dat er enkele honderden mensen in de gemeente besmettelijk zijn en dat het virus zich weer snel verspreid. In Duitsland slaan ze al alarm omdat ze daar net 140 besmettingen per 100.000 inwoners hebben, wij zitten nu al boven de 500 per 100.000 inwoners. Schrikbarend hoog dus. Ook het percentage testen dat positief is, is erg hoog, 12% bijna.

Hoe zit het met de ziekenhuisopnames?
In februari waren die er weinig, maar het aantal opnames loopt opeens ook hard omhoog. In de laatste twee weken zijn al dertien inwoners in een ziekenhuis opgenomen. Veel ellende en zorgen voor de betrokkenen maar ook een grote belasting voor onze zorg. Andere behandelingen moeten daardoor geregeld uitgesteld worden en dat veroorzaakt ook weer veel narigheid bij anderen.
Mensen worden alleen opgenomen in het ziekenhuis als ze echt zwaar ziek zijn en corona is wel zo gevaarlijk dat er dan ook mensen aan overlijden. Triest om te moeten melden, maar er is onlangs ook weer een inwoner aan corona overleden. De risico’s worden groter nu er zo veel mensen ook naar het ziekenhuis moeten.

Wat weet u over de verspreiding binnen de gemeente?
Heel lang waren de cijfers in Dinxperlo wat beter dan in Aalten, maar het is de laatste twee tot drie weken juist andersom. Dinxperlo heeft de helft van het aantal inwoners van Aalten, maar heeft net zo veel besmettingen. Dinxperlo zit nu tegen de 1.000 besmettingen over de afgelopen week per 100.000 inwoners.

Er wordt toch volop gevaccineerd, helpt dat niet dan?
De vaccinatiecampagne komt steeds meer op stoom en begint ook duidelijk effect te krijgen. Er zijn bijna geen besmettingen meer bij inwoners van boven de 80 jaar oud. En aangezien die leeftijdsgroep het kwetsbaarst is scheelt dat gelijk in de sterfgevallen. De grootste aantallen besmettingen zie je nu bij de middengroepen, zeg 20 tot 70 jaar oud.

Waar komt die groei van besmettingscijfers vandaan, denkt u?
Het virus kan zich alleen verspreiden via menselijke contacten, door dicht bij elkaar te komen en elkaar aan te raken. Doordat ook basisscholen, sportverenigingen (alleen jongeren) en detailhandel weer deels open zijn neemt de kans op verspreiding toe. Maar ik vrees dat vooral ons gedrag in de thuissituatie, ons privéleven, weer erg slordig en onvoorzichtig aan het worden is. We schijnen onze handen minder vaak en goed te wassen bijvoorbeeld. En ik hoor verhalen over feestjes met tien fietsen voor de deur, verjaardagen waar de hele dag door mensen langskomen, dat helpt natuurlijk niet om het virus weg te krijgen.

Houden u en de medewerkers het nog een beetje vol?
Ja, dat wel maar ook voor ons wordt het natuurlijk wel zwaarder. Mensen zijn het zat, zijn corona-moe en worden steeds ongeduldiger en onvriendelijker tegen onze medewerkers. Men eist soms bijna dat we de regels aan onze laars lappen. Mensen hebben blijkbaar de ernst van de situatie niet in de gaten. Waar de regels uitdrukkelijk die mogelijkheid geven denken we graag mee met ondernemers en verenigingen, maar de regels vanuit de regering voeren we wel gewoon uit. Want het gaat om regels en niet om richtlijnen waar we naar eigen goeddunken van af kunnen wijken.

Nog tips?
Neem vooral de situatie serieus. De huidige besmettingscijfers berokkenen veel mensen schade, bedrijven en schoolklassen liggen stil, mensen zijn ziek. Mijd dus allerlei informele contacten, houd afstand tot elkaar, blijf de handen wassen. En nu met het Paasweekend, vermijd de drukte in de winkels en doe vooraf uw boodschappen. En ga zeker ook niet met zijn allen op familiebezoek.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant