Nog volop werkzaamheden bij het Korenburgerveen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Nog volop werkzaamheden bij het Korenburgerveen. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Gedeputeerde Drenth geeft openingen om uit stikstofproblematiek te komen

Algemeen

Nog steeds kansen voor agrariërs in het Nationaal Landschap Winterswijk

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Wethouder Inge Klein Gunnewiek is tevreden over de openingen, die gedeputeerde Peter Drenth gaf in een gesprek met vertegenwoordigers van de landbouw en de natuurbescherming om uit de stikstofproblematiek te komen. “Hij ziet nog steeds kansen voor de agrariërs in ons cultuurlandschap.” Uit het gesprek werd duidelijk dat de provincie ruimte, ook in financiële zin, wil geven voor goede plannen uit het gebied.

Als gebied zelf oplossingen zoeken
Vanuit de Stichting Waardevol Cultuurlandschap (WCL) Winterswijk, waarin alle belangenorganisaties zijn vertegenwoordigd, wordt al langer aangedrongen op een gesprek met de gedeputeerde. Belangrijkste daarbij was om meer duidelijkheid te krijgen over de mogelijkheden en kansen voor landbouwers en andere ondernemers in het buitengebied van Winterswijk. Daarbij is vanuit WCL altijd aangegeven dat het gebied bereid is om als tegenprestatie doelen op het gebied van natuur en milieu te realiseren. Waarbij dan wel ruimte moet zijn voor een eigen aanpak. Wethouder Klein Gunnewiek, die het gesprek tussen de gedeputeerde en de WCL-vertegenwoordigers in goede banen leidde, zei terugblikkend dat Drenth nog niet heel concreet was geworden over wat de opgave voor Winterswijk wordt. “Aan de ene kant hebben wij als WCL gezegd dat we graag weten wat het nu wordt voor ons. Maar dat we het aan de andere kant heel belangrijk vinden om zelf de stap vooruit te zetten en oplossingen te zoeken voor het gebied.”

Ballon mag niet groter worden
Drenth gebruikte het beeld van een ballon die gevuld is met stikstof die niet groter mag worden. Dat betekent dat de stikstofruimte voor alle ontwikkelingen in Winterswijk en buurgemeenten uit dezelfde ballon moeten komen. Als er een landbouwbedrijf uitbreidt betekent dit dat het ten koste van meer woningbouw of extra ruimte voor bedrijven kan gaan. Daardoor zullen burgemeester en wethouders en de gemeenteraad soms lastige keuzes moeten maken. “We zullen met elkaar goed moeten nadenken over hoe we het gaan doen”, zegt wethouder Klein Gunnewiek. “Het gekke is dat wij op dit moment geen stikstofprobleem zien. Dat klinkt raar als je naar de landelijke problematiek kijkt, maar op dit moment lopen wij bij plannen voor woningen en de vestiging van Obelink op het Arrisveld en de verplaatsing van Winterwarm nog niet tegen problemen op.” Dit heeft te maken bij de rekenmodellen, die worden gebruikt bij het bepalen of er extra stikstofbelasting zal zijn.

Al veel aan natuurherstel gedaan
De vier Natura2000-gebieden in Winterswijk spelen bij die berekeningen een belangrijke rol, want de stikstofbelasting van deze gebieden moet lager worden. “De gedeputeerde vertelde dat het belangrijk is dat de Natura2000-gebieden worden hersteld en dat ze niet zullen verdwijnen”, zegt de wethouder. “Dat vinden wij ook belangrijk. Het zijn prachtige gebieden, die we graag willen behouden. Drenth gaf aan dat als die gebieden het goed doen, er wat kan in Winterswijk.” In tegenstelling tot andere delen van Nederland is er al veel gedaan om de Natura2000-gebieden te herstellen. De maatregelen bij het Wooldseveen en de Willink Weust zijn grotendeels uitgevoerd. Bij het Korenburgerveen is al veel gedaan en wordt momenteel gewerkt aan de laatste fase. Ook in de Bekendelle is al het nodige uitgevoerd. “Er is al veel gedaan om het grootste probleem, de verdroging van deze gebieden, tegen te gaan”, zegt de wethouder. “Maar we zullen het wel moeten onderhouden.”

Aanpak verdroging belangrijk bij aanpak stikstof
“Het Nationaal Landschap is meer dan de vier Natura2000-gebieden”, constateert de wethouder tegelijkertijd. Voor wat het boerenland is genoemd is in het gesprek eveneens aandacht gevraagd. Klein Gunnewiek noemt daarnaast de toenemende verdroging van de bossen een probleem. Gedeputeerde Drenth denkt dat een integrale aanpak van de verdroging, dus ook van het kleinschalige cultuurlandschap in samenwerking met het Waterschap zeer belangrijk is om de stikstofproblematiek aan te pakken. Uit het gesprek met de gedeputeerde bleek dat hij een aanpak voor het gehele Nationale Landschap Winterswijk belangrijk vindt. “Daar horen de gemeenten Aalten en Oost Gelre bij. Samen moeten we komen tot een plan”, zegt Klein Gunnewiek. Daarom was wethouder Ted Kok van buurgemeente Aalten gast bij de bijeenkomst. Hij is tevens voorzitter van de Achterhoekse stikstofwerkgroep. “Ik heb veel gehoord, waar we mee vooruit kunnen komen. Winterswijk is een deel van de Achterhoek. De ideeën van WCL landen ook in onze werkgroep.” Kok weet dat de opgave voor Winterswijk het grootst is, “maar we staan sterker als we het gezamenlijk doen.” Ook hij had van de gedeputeerde begrepen dat er ruimte is voor ontwikkelingen en dat het gebied daarvoor zelf aan de slag moet.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant