De Kindertaalcoach ondersteunt, op ludieke wijze, jonge niet Nederlandstalige kinderen met de Nederlandse taal. Foto: Yunio communicatie

De Kindertaalcoach ondersteunt, op ludieke wijze, jonge niet Nederlandstalige kinderen met de Nederlandse taal. Foto: Yunio communicatie

Vrijwilligersproject Kindertaalcoach breidt uit naar Aalten

Algemeen

Een eerste koppeling in Aalten gemaakt

WINTERSWIJK/AALTEN - Al ruim 10 jaar is het project Kindertaalcoach in Winterswijk een succes. Het project, uitgevoerd door Yunio, bereidt niet Nederlandssprekende kinderen tussen 1,5 en 5 jaar voor op school, door vrijwilligers in te zetten als Kindertaalcoach. Nu Kindertaalcoaches al ruim 125 jonge peuters hebben ondersteund in Winterswijk, breidt het project vanaf dit jaar ook uit naar Aalten.

“Een prachtig moment”, zo noemt projectcoördinator Nienke Wolsink deze eerste koppeling. “We zijn trots dat dit project dat zo succesvol is in Winterswijk, ook in de gemeente Aalten mag gaan bijdragen aan de taalontwikkeling van jonge, anderstalige kinderen.”

Jonge kinderen die opgroeien in een gezin waar van oorsprong geen Nederlands wordt gesproken kunnen vaak wel een steuntje in de rug gebruiken. De Kindertaalcoach stimuleert ook de ouders om samen met hun kinderen met de Nederlandse taal aan de slag te gaan. Want met een goede taalontwikkeling hebben kinderen betere kansen.

“De combinatie van kinderen, taal en andere culturen, die was perfect voor mij”, vertelt Els van Hal, vrijwilliger Kindertaalcoach

Els van Hal, 55 jaar, is Kindertaalcoach. Een echte rot in het vak. Al ruim zeven van de tien jaar dat het project in Winterswijk nu bestaat, is Els onverminderd enthousiast en vol passie over haar vrijwilligerswerk. “Taal zit in alles. Dus alles kan, en niets moet van mij. Als het voor het kindje fijn en leuk is, is het goed. Ik ga op speelse manier met taal aan de slag door bijvoorbeeld kinderliedjes, spelletjes, aanwijzen en benoemen, speelgoed en zeker ook boekjes”, vertelt Els over haar vrijwilligerswerk als Kindertaalcoach.

Taalstimulering in het gezin
De kindertaalcoach is een speciaal opgeleide vrijwilliger en bezoekt wekelijks, één tot drie uur, een anderstalig gezin. Samen met het kind, de ouders en eventuele broertjes en zusjes geeft de kindertaalcoach op praktische wijze invulling aan taalstimulering in het gezinsleven. Het voordoen en het samendoen, spelen een belangrijke rol. Hierbij valt te denken aan voorlezen, taalspelletjes, samen met moeder thee drinken en een bezoekje brengen aan bijvoorbeeld de kinderboerderij. Tijdens een bezoek spreekt de taalcoach Nederlands. Kortom, de Kindertaalcoach draagt eraan bij dat in het gezin een rijke taalomgeving ontstaat.

Ook Vrijwillige Kindertaalcoach worden?
In Winterswijk en Aalten zijn er veel kinderen die ondersteuning in hun taalontwikkeling kunnen gebruiken. Nieuwe vrijwilligers krijgen een gedegen voorbereiding als Kindertaalcoach en volgen een korte introductiecursus van drie delen. De eerste cursus start op 6 april. Aanmelden kan bij Nienke Wolsink n.wolsink@yunio.nl of 06-10306771.

Yunio. nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant