Afbeelding

Opinie | D66: Geen windmolens zonder gesprek met inwoners

Algemeen

D66: Geen windmolens zonder gesprek met inwoners

Ineens een plan zien voor meer windmolens in je directe omgeving, daar zou iedereen van schrikken. Zo ook een inwoner van het Aaltense Goor: “We voelden ons hierdoor compleet overvallen!”. Het plan dat ruimte geeft aan extra windmolens en zonneparken, dreigde vorig jaar als een regulier onderwerp zonder een brede maatschappelijke discussie in de raad behandeld te worden.

Jeroen Hollema (D66) was hierover verbaasd: “Dit onderwerp is ontzettend belangrijk, maar ligt ook erg gevoelig. Het gaat over wat er in de directe omgeving van mensen gebeurt, dan kun je niet zomaar een besluit nemen over een plan, zonder hen daarin mee te nemen. Het is noodzakelijk dat er op een goede en open manier gesproken wordt met onze inwoners over het plaatsen van extra windmolens en zonneparken in onze gemeente.”

D66 is dan ook blij dat het college snel heeft ingezien dat meer ruimte voor inspraak van inwoners gewenst en noodzakelijk is en heeft besloten extra inspraakbijeenkomsten op 22 en 31 maart te organiseren. Hollema vervolgt: “Het is goed dat er in de krant uitgebreide informatie van de gemeente stond, met maar liefst drie pagina’s met uitleg. Wat we missen in deze publieksinformatie is dat alleen ‘t Goor specifiek wordt genoemd als kansrijke locatie voor windmolens.”

Naast het Goor laten de plannen van het college ook ruimte voor windmolens in Barlo, Lintelo, de Haart en tussen IJzerlo en de Heurne. Vooral locaties met relatief weinig woningen, komen in aanmerking voor het plaatsen van windmolens. Het college gaat er vanuit dat er minimaal 400 meter afstand moet zijn tussen woningen en een grote windmolen. Dit is maar op een paar plekken in de gemeente mogelijk.

“Dit had wat D66 betreft duidelijker gecommuniceerd moeten worden. Vooral om omwonenden te wijzen op de mogelijke gevolgen voor hun directe leefomgeving. We hopen dan ook dat inwoners uit deze buurtschappen digitaal gaan inspreken op 31 maart of een brief sturen naar de gemeente vóór 13 april. Ook hebben de wethouders Veldhuizen en Kok aangeven dat het mogelijk is om rechtstreeks met hen inspraak te hebben in een onderling mondeling gesprek.”, aldus Hollema.

“Het is helder dat er voor een schone toekomst meer duurzame energie opgewekt moet worden, ook in onze gemeente. Naast zonnepanelen zijn ook windmolens hiervoor noodzakelijk, zodat er ook ‘s nachts en in de winter voldoende elektriciteit kan worden opgewekt. D66 is hier ook zeker voorstander van, maar wel als iedereen de kans heeft gehad om hierover mee te praten en zijn mening te geven. Alleen op deze manier kan de gemeenteraad straks een goede beslissing nemen.” Hollema doet nog een oproep: “Inwoners, laat je horen! Het gaat immers om jullie eigen leefomgeving.”


D66 Aalten-Dinxperlo

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant