Afbeelding

Muzikale voetnootjes | Vienna – Ultravox (1981)

Algemeen

Nostalgie!

Geboren en getogen Achterhoeker, trots op mijn herkomst, blij dat ik in het prachtige oosten van Nederland mag wonen. Opgegroeid aan de Landstaat boven een winkel met bruin- en witgoed, én een platenafdeling. Het walhalla voor een muziekfreak in wording, want ik kon in mijn vrije tijd heerlijk struinen door bakken singles en lp’s van vinyl.

De ERBA, een begrip destijds in Aalten en voor mij onlosmakelijk verbonden met mijn jeugd, was de zaak van mijn vader. Plaatjes draaien, cassettebandjes opnemen en veel muziek leren waarderen, er was tijd en ruimte voor. Ik beschouw mij als een muzikaal omnivoor, ik kan heel veel verschillende soorten muziek waarderen, vind heel veel mooi, en dat is in onze winkel begonnen. Nadien hebben veel muziekvrienden mij verder opgevoed en nadat de winkel in 1985 verkocht werd, was Music All In jarenlang de plek waar ik mijn zakgeld en loon naar toe bracht. Tegenwoordig zijn muziekwinkels schaars en moet ik het voornamelijk doen met het online afstruinen naar nieuwe muziek. Een leuke bezigheid, maar niet zo leuk als het bezoeken van een winkel.

Het maakt mij soms wat nostalgisch, gedachten aan vroeger, vooral als er foto’s van lang vervlogen tijden langs komen. Bijna altijd zitten aan de beelden van toen liedjes gekoppeld, waardoor ik vaak meteen weet wanneer iets heeft plaatsgevonden.
De eerste helft van 1981 was voor mij een mooie tijd, veel prachtige muziek en een nummer dat mij altijd weer terug doet verlangen naar die periode: ‘Vienna’ van Ultravox. Een sober new wave-liedje, waanzinnig gezongen door Midge Ure, een prachtige melodie, indringende solo op een viool en een unieke videoclip die er aan heeft bij gedragen dat het een grote hit is geworden. ‘The Music Is Weaving, Haunting Notes’, oftewel ‘De Muziek Is Aan Het Weven, Beklemmende Noten’. Dit is ook wel passend bij die onzekere jaren tachtig. Artiesten zoals Ultravox droegen bij aan de soundtrack voor die periode.

‘The Warmth Of Your Hand And A Cold Grey Sky’, ondanks de donkere en sombere tijden, zorgt persoonlijk contact voor een warm gevoel. Wat dat betreft is er gelukkig niets veranderd.

QR-code VIenna - Ultravox

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant