Afbeelding

Dichterbij | Verkiezingskoorts

Algemeen

Verkiezingskoorts

Ondanks of dankzij corona liep de verkiezingskoorts hoog op, maar de temperatuur zal bij de meesten ondertussen wel wat gezakt zijn. Sommigen voelen zich misschien nog wat klam en rillerig maar voor de meesten zal alles weer als normaal aanvoelen. Goed om nog even terug en vooruit te kijken.
Vanwege de coronacrisis werd er lang getwijfeld of de verkiezingen wel door veilig konden doorgaan. Maar met een al twee maanden demissionair kabinet was uitstel onwenselijk. Wel werden er zeer veel strenge voorzorgsmaatregelen op de stembureaus voorgeschreven door de Rijksoverheid. Voor de gemeente en vooral voor ons team Verkiezingen betekende het ‘een pens werk’. Nieuwe stemlokalen uitzoeken, extra stembureauleden werven en opleiden, het briefstemmen organiseren, extra maatregelen treffen op de lokalen, extra informatie verstrekken. Wat is er maandenlang hard gewerkt door dit gedreven team. Op het hoogtepunt, de verkiezingen zelf, waren er honderden medewerkers en vrijwilligers actief. We konden al vrij snel een voorlopig resultaat doorgeven aan het ANP, maar voor dat alles administratief is verwerkt en opgeruimd was het al vrijdag. Dank jullie wel, namens al onze inwoners.
In onze gemeente was de opkomst met 80,8% heel behoorlijk, iets boven het landelijke cijfer. Blijkbaar vertrouwden de burgers de organisatie voldoende om per brief (1.700) te stemmen of zelf naar het stembureau te gaan. Topper was het stembureau in het nieuwe pand van Beele, 2.300 kiezers wilden wel eens komen kijken. Even gluren bij de buren, zeg maar.
e sfeer was best wel vrolijk, merkte ik. Eindelijk konden we weer ergens naar toe gaan en kwam je weer eens een bekende tegen. Veel ambtenaren die op een stembureau zaten zagen collega’s voor het eerst in maanden in levende lijve. Wat missen we dat toch enorm en al lang, besef je op zo’n dag.
Over de uitslag zijn kranten vol te schrijven, maar als politiek-neutrale burgemeester past mij terughoudendheid. Veel versnippering, (bijna) geen grote partijen meer, daardoor een veel-partijencoalitie met onvermijdelijk ook veel lastige compromissen. Ik benijd ze niet, onze pas aangetreden volksvertegenwoordigers. Je moet wel heel gedreven zijn om de problemen van 17.500.000 medeburgers op je nek te nemen en je bloot te stellen aan de kritiek van al die stuurlui aan de wal. Veel partijen berichten over de toestroom van nieuwe leden en dat doet mij deugd. De democratie is van ons allemaal en bestaat bij de gratie van onze actieve betrokkenheid. Het bestuur van ons land moeten we niet aan 225 mensen over laten, we moeten met hen meedenken en meeleven, we moeten ze uitnodigen en opzoeken. Maar met respect en waardering voor hun inzet en verantwoordelijkheidsbesef. En dat geldt natuurlijk ook voor onze huidige lokale volksvertegenwoordigers en die u over een jaar mag verkiezen. Ik roep u dan ook op om ook op lokaal niveau actief mee te leven met het bestuur van onze gemeenschap.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant