Afbeelding
VIDEO

Kim ten Dam voorleeskampioen gemeente Aalten

Algemeen

AALTEN/DINXPERLO - Op donderdag 25 februari was het moment dan eindelijk daar: de ontknoping van de spannende kwartfinale van de Nationale Voorleeswedstrijd in de Bibliotheek Aalten. Vanwege corona was de wedstrijd dit jaar in een iets andere vorm. De kandidaten mochten bij het voorlezen maar één volwassene meenemen als publiek. Maar via een livestream kon toch iedereen die dat wilde erbij zijn! Honderden kijkers zagen hoe uiteindelijk Kim ten Dam er met de titel ‘Voorleeskampioen van Aalten’ vandoor ging.

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Een van de voorrondes vindt ieder jaar plaats in de Bibliotheek. Vanwege corona kon dat dit jaar helaas niet met veel publiek. Maar daar had de Bibliotheek iets op bedacht: de wedstrijd was ook te volgen via een livestream. De voorleesmomenten van de kinderen en de beoordeling van de jury werden van tevoren los van elkaar opgenomen en vervolgens netjes gemonteerd door Lex Schellevis. Dit filmpje werd op donderdag 25 februari om 19.00 uur online gezet op het YouTube kanaal van de Bibliotheek Achterhoekse Poort en is inmiddels al ruim 600 keer bekeken. Op deze manier kon iedereen die dat wilde er toch bij aanwezig zijn en bleef de uitslag, tot het moment van live gaan, spannend!

Livestream
Ria te Kolste van de Bibliotheek Achterhoekse Poort, opent de wedstrijd online. Ze verwelkomt de 11 leerlingen die schoolkampioen zijn geworden met voorlezen en nu gaan strijden om een plekje in de halve regionale finale op zaterdag 13 maart in de bibliotheek van Zutphen. Ze merkt op dat het wel heel spannend is om je verhaal voor de camera te doen en vindt alle deelnemers kanjers!

Brent Wensink uit groep 7 van ’t Bastion in Bredevoort bijt het spits af. Hij leest voor uit ‘Harry Potter en de steen der wijzen’ van J.K. Rowling. Hij heeft tijdens de schoolrondes ook Harry Potter gelezen. Hij scoort punten met de keuze van het fragment, is goed verstaanbaar en zit helemaal in het verhaal.

Min Ah Kang uit groep 8 van CBS De Triangel Hoog in Aalten is de volgende. Ze leest voor uit ‘Paddington’ van Michael Bond. Ze heeft gekozen voor het fragment omdat het vol staat met dramatische en grappige stukjes die leuk zijn om voor te lezen. Min Ah vertelt met veel mimiek en neemt de luisteraars echt mee in haar verhaal. Dat blijkt ook wel uit de verraste kreet van achter de camera wanneer ze stopt met voorlezen: ‘Het is al af?! Wat zonde, ik heb ademloos geluisterd!’

Cato Vriezen uit groep 8 van CBS De Klimop in Lintelo leest voor uit ‘De Jongen die draken kweekte’ van Andy Sheperd. Ze laat haar luisteraars vol vragen achter: Hoe gaat het nu verder en wat gaat het worden?!

Thibo Mengerink uit groep 8 van CBS ’t Warmelinck in IJzerlo leest vervolgens voor uit ‘Witte Veder’ (deel 2 uit de Arendsoog-serie) van J. Nowee. Op aanraden van papa kiest hij voor een spannend boek uit deze serie. Het is te merken dat hij een van de klassieke boeken heeft gebruikt, de taal is anders dan nu maar Thibo kan dat goed verwoorden.

Leanne Bom uit groep 8 van CBS De Triangel Laag in Aalten is daarna aan de beurt. Ze leest voor uit ‘Villa Fien’ van Janneke Schotveld. Ze gebruikt verschillende stemmen voor de personages in het boek, waardoor het leuk is om naar haar te luisteren.

Kim ten Dam uit groep 8 van IKC Uniek in Aalten is de laatste vóór de pauze. Ze leest voor uit ‘Juffrouw Pots’ van Tosca Menten. Door de duidelijk inleiding weet je meteen wat er aan het fragment vooraf is gegaan. Ze doet de stem van juffrouw Pots zo goed na, dat je bijna zou denken dat Kim zelf een strenge juffrouw is. Kim sleept het publiek mooi mee in het verhaal. Ze moet lachen wanneer er aan het einde een teleurgestelde reactie te horen is: ‘Oooh, nou stop je?!’

Na een korte pauze, waarin er een aantal filmpjes met tips van schrijvers worden getoond, gaat Iris Assink uit groep 8 van CBS ’t Möllenveld in de Haart verder. Ze leest voor uit ‘Botje en de zeven schroefjes’ van Janneke Schotveld. Ze vertelt het verhaal echt, mooi met pauzes tussendoor.

Naomi Lohuis uit groep 7 van CBS Groen van Prinstererschool in Aalten is de volgende. Ze leest voor uit ‘Meester Kikker’ van Paul van Loon. Ze heeft het boek gekozen omdat het over school gaat. Het is een mooi fragment omdat het heel duidelijk maakt waarom de titel de titel van het boek is. Met haar gezichtsuitdrukkingen speelt ze met het publiek.

Daarna is het de beurt aan Mila van Eerden uit groep 8 van OBS De Slinger in Aalten. Ze leest voor uit ‘Nepper dan nepnieuws’ van Berdie Bartels. Ze heeft voor dit boek gekozen omdat je veel avonturen beleeft als je het leest. Ze heeft goede tempowisselingen en bij de bijna-botsing zit je op het puntje van je stoel!

Jurre Tadema uit groep 7 van IKC De Bosmark in Dinxperlo, leest voor uit ‘Juf Braaksel’ van Carry Slee. Hij heeft voor dit boek gekozen omdat je steeds verder wil lezen om te zien hoe het afloopt. Het fragment bevat heel veel lastige woorden om uit te spreken, knap dat hij dat zo goed verstaanbaar doet! En je hoort gewoon dat het personage in het boek een irritante juf is!

Maurits Gussinklo uit groep 7 van RK Basisschool Sint Liborius in Dinxperlo is de hekkensluiter. Hij leest voor uit ‘Kappen’ van Carry Slee. Het is een lastig stuk om voor te lezen omdat er heel veel emoties in voorkomen. Knap hoe hij al die emoties naar voren weet te brengen.

De jury, die de moeilijke taak heeft om een winnaar te bepalen, bestaat uit Moniek Ebbers, leerkracht basisschool Sint Jozef in Aalten, Sander Piek, winnaar van de voorleeswedstrijd in Aalten vorig jaar en Mieke de Vette, teamleider bij de Bibliotheek Achterhoekse Poort. Ze roepen uiteindelijk Kim ten Dam uit tot Voorleeskampioen van Aalten maar de rest heeft allemaal een tweede plek. En niemand is met lege handen naar huis gegaan want alle deelnemers kregen na afloop een oorkonde, een boek en een lekkere plak cake.

Prijsuitreiking
De dag nadat de spannende voorrondes van de Nationale Voorleeswedstrijd in de bibliotheek voor het eerst online te zien waren, werd de winnares op school in het zonnetje gezet. Het lokaal was versierd en er was gezorgd voor een cadeautje. En ze hebben het fragment van Kim nog een keer teruggekeken. Uit handen van Ria te Kolste, kreeg Kim een mooie prijs: een Voorleestas gevuld met een boekenbon, oorkonde, tijdschrift, wat lekkers en een traktatie voor de hele groep! En niet te vergeten een uitnodiging voor de volgende ronde.

Kim vertelde dat ze met hun gezin gekeken hadden en dat er ook veel familieleden in hun eigen huis hebben gekeken. Ze was blij verrast door de uitslag. Kim was toevallig vorig jaar in de bieb geweest met de kwartfinale, omdat een vriendin van haar toen meedeed. Ze wist dus hoe het er ”normaal” aan toe gaat, mét publiek. Maar ze vond dit ook erg leuk.
Juffrouw Froukje Dieker van groep 8 vertelde: “Heel veel leerlingen hadden gisteravond ook al gekeken. Complimenten voor de mooie uitzending.”

Terugkijken?
Ondanks dat de winnaars nu bekend zijn, is het nog steeds leuk om de wedstrijd terug te kijken. Dit kan via het YouTube kanaal van de Bibliotheek Achterhoekse Poort.


www.achterhoeksepoort.nl 

Video: Bibliotheek Achterhoekse Poort

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant