Links wethouder Joop Wikkerink met Henk Hogevonder en Hans Onstenk van Marga Klompé bij de nieuwe electrocar en de elektrische auto. Foto: Karin Stronks
Links wethouder Joop Wikkerink met Henk Hogevonder en Hans Onstenk van Marga Klompé bij de nieuwe electrocar en de elektrische auto. Foto: Karin Stronks

Electrocar en elektrische auto gepresenteerd via drive thru

Algemeen

AALTEN – Op de markt staan de gloednieuwe vervoermiddelen te glimmen, Hans Onstenk en Henk Hogevonder van de stichting Marga Klompé en wethouder Joop Wikkerink kijken goedkeurend naar de nieuwe aanwinst. “We gaan een rondje, drive thru, maken langs lokale sponsoren in Aalten en Bredevoort om de nieuwe elektrische auto en electrocar coronaproof te presenteren”, vertelt Hans Onstenk niet zonder trots.

Door Karin Stronks

Door een Leader subsidie, die vanuit de Europese Unie wordt gefinancierd en via de provincie is verstrekt, een bijdrage van de gemeente Aalten, steun van lokale ondernemers en van de diaconie Bredevoort en diaconie PKN Aalten, is de aanschaf van deze voorzieningen mogelijk gemaakt. Joop Wikkerink is van mening dat deze vervoermiddelen een mooie aanvulling zijn. Hij geeft aan: “De elektrische auto is aangeschaft om mensen die niet zo heel mobiel zijn en in het buitengebied wonen beter van dienst te kunnen zijn. De electrocar kan in Aalten dorp mooi worden ingezet.” Joke Meinen, coördinator bij Marga Klompé, vult aan: “Al zal het ook voorkomen dat de vervoermiddelen elkaar overlappen!”

Sponsoren en subsidies
Een feestelijke bijeenkomst om de voorzieningen te presenteren zit er vanwege de maatregelen rondom corona niet in. Tot spijt van Joke Meinen. Ze zegt: “We hadden het zo graag samen met de vrijwillige chauffeurs willen vieren, een officieel tintje aan de ingebruikname willen geven. Het is hun trots! Helaas kan dat niet, daarom gaan we met een paar mensen een aantal sponsoren langs. Daarnaast hebben we subsidiegelden voor aanschaf ontvangen van het Dr. C.J. Vaillant Fonds, de stichting Roomsch Catholyk Oude Armenkantoor (RCOAK) en het Rabobank coöperatiefonds. We hopen op een later moment nog een klein feestje te vieren met onze vrijwilligers.”

De tour langs de sponsoren werd erg gewaardeerd. Joke Meinen glimlacht: “De sponsoren waren erg enthousiast over de nieuwe voertuigen en het werd zeer gewaardeerd dat we op deze bijzondere manier hier aandacht aan hebben gegeven. Je voelt dan gewoon de verbondenheid over het mooie Aaltense project, het is echt iets van de hele gemeenschap. We proberen er samen voor te zorgen dat we dit in stand kunnen houden zodat onze doelgroep, ouderen en mensen die door een tijdelijke blessure niet zo mobiel zijn, zelfstandig vervoer kan regelen.”

Ritten in coronatijd
De chauffeurs krijgen de komende weken instructies omtrent de nieuwe electrocar, het rijden in een elektrische auto en tips omtrent hulp bieden bij in- en uitstappen. Over het algemeen wordt er veel gebruik gemaakt van deze voorzieningen. Henk Hogevonder vertelt: “Nu, door de coronamaatregelen, is het wat minder omdat er minder evenementen zijn. Het gaat nu vooral om ritjes naar de supermarkt, de fysiotherapeut of de huisarts. Ook kunnen we nu slechts één persoon tegelijk vervoeren of twee mensen uit één huishouden.”

Mensen die gebruik willen maken van de electrocar of de elektrische auto kunnen een centraal mobiel nummer bellen. Voor een ritje wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. De bedoeling is om de elektrische auto in te zetten voor passagiers uit het buitengebied of Bredevoort, de electrocar is geschikt voor korte ritjes in Aalten dorp. Joke: “Maar dat is niet heel strikt. Het hangt er natuurlijk ook vanaf welk voertuig beschikbaar is.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant