Muzikale voetnootjes | Radar Love – Golden Earring (1973)

Radar Love – Golden Earring (1973)

Een saluut!
Aanstaande donderdag, 11 maart 2021, is het landelijk ‘Radar Love’-tijd. Op de geboortedag en dus ook verjaardag van George Kooymans, gitarist en zanger van de Golden Earring, is het tijdstip 17.15 uur uitgeroepen tot het zetten van een meer dan terecht uitroepteken.

Op vrijdag 5 februari werd bekend dat Kooymans lijdt aan de progressieve spierziekte ALS en dat daarmee een einde is gekomen aan de imposante carrière van Neerlands enige echte rock ’n roll-band. De Haagse formatie bestaat dit jaar 60 jaar, een indrukwekkende prestatie. In plaats van een grootse viering van dit heugelijke feit, wordt met het laten horen in heel Nederland van die Earring klassieker, een spreekwoordelijke punt achter het bestaan van het kwartet gezet.

‘Radar Love’ kwam in 1973 op single, werd de derde nummer 1 hit voor de band in Nederland en internationaal groeide het uit tot een regelrechte ‘car classic’. Toen ik, aan de hand van oom Wim in november 1981 in De Pol in Aalten de Earring voor het eerst live zag, tevens mijn eerste live concert ooit, stond dit nummer vanzelfsprekend op de setlist. Als 13-jarig jochie wist ik niet wat mij allemaal overkwam. Een volle zaal, althans in mijn herinnering en een concert dat uren duurde. Na die tijd zag ik ze in de jaren tachtig nog twee keer in De Pol en beide keren waren ze goed.

Bij mij thuis staan alle albums van de Earring in de cd-kast en er zijn er twee die er echt uitspringen. ‘Bloody Buccanneers’ uit 1991 en ‘Moontan’ uit 1973 en laat op die laatste deze geweldige song ‘Radar Love’ staan. Bij de eerste tonen weet ik al precies wat er gaat komen en het is elke keer weer genieten.

Ik zal donderdag 11 maart op het gewenste tijdstip deze klassieker opzetten en laten we er samen voor zorgen dat deze zin uit dit nummer, nooit realiteit wordt: ‘The Radio's Playin' Some Forgotten Song’.
George Kooymans, Nederlandse gitaarlegende, klasbak, zanger, componist en de laatste jaren mooi grijs, ik zal je nooit vergeten!

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden