Prikken, prikken en nog eens prikken

Al een jaar raast het coronavirus door ons land. Na een eerste golf in het voorjaar van 2020 dachten we het ergste achter de rug te hebben, maar dat bleek helaas ‘wishful thinking’. Na een redelijk ontspannen zomer liepen de aantallen weer snel op. Eind december zaten we weer bijna zo hoog als in april. In onze gemeente hadden we toen op een dag wel eens 36 besmettingen. Het kabinet-Rutte kon weinig anders doen dan strenge maatregelen treffen die het openbare leven fors beperkten. Nadat onder andere horeca, winkels, scholen en kerken weer (grotendeels) dicht gingen kwam er zelfs een avondklok. Ingrijpender dan die laatste maatregel was misschien nog wel het dringende advies nog slechts een persoon per dag thuis te ontvangen. Hoe vervelend ook, deze maatregelen waren wel effectief en ondanks nieuwe besmettelijkere varianten daalde het aantal besmettingen met zo’n 60%.

We snakken ondertussen naar vrijheid, naar perspectief, naar ontmoetingen en aanrakingen, naar ongedwongenheid. We zijn moe, we zijn het allemaal zat, niemand uitgezonderd. En voor talloze ondernemers en hun medewerkers is de financiële nood hoog. Het kabinet liet onlangs de teugels gelukkig wat losser, maar daardoor stijgen de cijfers wel weer. Niet zo heel hard, landelijk blijft het een beetje hangen rond de 4.000 per dag. En dat is goed nieuws, want dat betekent dat het vaccineren duidelijk effect begint te krijgen. De kwetsbaarste groepen zijn in toenemende mate beschermd door het vaccin en dat geldt ook voor steeds meer zorgpersoneel. De ontwrichting van en de schade voor de samenleving wordt nu hopelijk snel kleiner.

Al anderhalf miljoen vaccinaties hebben plaatsgevonden in minder dan twee maanden. Er worden nu landelijk ruim 50.000 mensen per dag gevaccineerd en dat aantal stijgt de komende weken nog fors. Voor de GGD Noord- en Oost-Gelderland verwachten we in mei 10.000 vaccinaties per dag. In twee dagen zouden alle inwoners van boven de achttien jaar in onze hele gemeente een keer gevaccineerd zijn. En het vaccin dat eind deze week goedgekeurd lijkt te gaan worden heeft aan één dosis genoeg om bescherming te bieden. Dat alles geeft mij serieus hoop op betere tijden, we zitten nu echt dichtbij een kantelpunt. Maar nu tal van beperkingen opgeheven zijn, moeten we ons de komende maanden echt nog wel houden aan het beperken van onze contacten. Anders loopt het aantal besmettingen weer uit de hand. Houd moed, houd vol, houd afstand, zeg ik dus tegen u. En verder gaat het maar om een ding: prikken, prikken en nog eens prikken.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden