Sonja Arentsen met schetsen en sieraden die zij heeft gemaakt. Foto: Karin Stronks
Sonja Arentsen met schetsen en sieraden die zij heeft gemaakt. Foto: Karin Stronks

‘Alle sieraden hebben een verhaal’

DINXPERLO – In Aalten en omstreken zijn veel kunstenaars actief, zij zijn net zo divers als de kunstwerken die ze produceren. In de rubriek ‘Uit de kunst met…’ komen kunstenaars aan het woord. Dit keer vertelt Sonja Arentsen haar verhaal.

Door Karin Stronks

Op de zolderverdieping bevindt zich het atelier annex werkplaats van Sonja Arentsen. Gereedschap om zilver en goud te buigen, walsen, schuren en polijsten staat klaar voor gebruik. Op een grote tafel staat haar computer waarmee ze onder andere 3D-tekeningen maakt en waarop foto’s opgeslagen zijn. Er liggen houten planken waar zilveren sieraden zijn uitgestald. Broches, ringen, kettinkjes en oorbellen. Met of zonder steentjes. Natuurlijke vormen zijn goed te herkennen. “Deze sieraden heb ik gemaakt voor een expositie die ik samen met Ria Wiendels in haar galerie wilde houden. Door corona konden we dat niet doen helaas”, vertelt Sonja. Ze pakt een ring, het zilver oogt vrij grillig en ruw, het steentje is glad. Ze legt uit: “In deze serie ringen zit een beetje het ‘corona-verhaal’, ruw van buiten maar mooi en glad in de kern.”

Profijt
Als kind is Sonja al creatief, handwerken zoals breien en haken vindt ze leuk, ook is ze veel bezig met kraaltjes, knutselen en tekenen. Ze gaat naar de Kunstacademie in Den Bosch, na het behalen van haar propedeuse stopt ze na het tweede jaar met de opleiding. Sonja geeft aan: “Ik deed de richting Grafische Vormgeving. Mijn keuze viel op de Vakschool voor Edelsmeden in Amsterdam, een mbo-opleiding die ik versneld kon doen. Daarna ben ik naar de Vakschool in Schoonhoven gegaan voor een extra jaar Design. Heb een jaar in Hasselt, België, stage gelopen bij een edelsmid. Van alles wat ik heb geleerd, heb ik nu nog steeds veel profijt.”

Dankbaar werk
Sonja begint met het maken van sieraden en schaft in de loop van de tijd de benodigde machines en het gereedschap aan. “Mijn inspiratie haal ik heel veel uit de natuur”, vertelt ze. De vormen zijn veelal zacht en rond. Sonja: “Het begint met schetsen maken, die werk ik uit en dan ga ik aan de slag met edelmetaal.” Voor opdrachtgevers maakt ze veel herinneringssieraden. Ze zegt: “Dan komen mensen met trouwringen of sieraden van ouders of andere familieleden en vertellen hun verhaal. Of men wil graag een uniek cadeau geven aan een familielid, ook dan overleggen we over hoe het er uit moet zien. Het is een kwestie van goed luisteren en beginnen we met schetsen, willen mensen er een steentje in verwerken, moeten het oorbellen worden of een ketting of ring? Tot we uitkomen bij een ontwerp dat in de smaak valt, het is heel dankbaar werk wanneer mensen blij zijn met het eindresultaat.”

Symbolisch
Op de vraag of ze ook sieraden heeft gemaakt die ze niet van de hand kan doen antwoordt Sonja: “Nee eigenlijk niet, alle stukken zijn wel te koop. Ik werk natuurlijk veel in opdracht en kan ook wel meer dezelfde exemplaren maken.” Ze pakt een broche op. Zilveren heuvelachtige vormen met een soort van poppetjes op een glooiing, kleine vierkantjes onderaan waar gekleurde steentjes in zijn verwerkt. Ze draait het sieraad in haar handen en legt uit: “Dit is een bijzonder ontwerp waar ik best blij mee ben, het is een symbolisch sieraad, geïnspireerd door Mexico-Stad. Mijn broer is daar getrouwd en we hebben een rondreis gemaakt. Mexico-Stad staat vol met gekleurde huisjes, omringd door bloemen, bomen en bergen. Daar is deze broche uit voortgekomen. Zo hebben alle sieraden een verhaal.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden