Afbeelding

Alles normaal

Algemeen

De ene week sneeuw- en ijspret, de andere week terrasweer, als de terrassen open mochten. De ene week zwoegen door de in grote hoeveelheden gevallen sneeuw, de andere week vlot in een bos kunnen wandelen met de jas open. De contrasten zijn soms groot in ons land. Het zal me niet verbazen als we binnenkort verblijd worden met een moesson, zo’n langdurige tropische regenbui.

Zeer koud is het vaker geweest in februari. Temperaturen zijn niet voor de eerste keer lenteachtig in deze maand en tropische regenbuien zijn meer iets voor de zomers van tegenwoordig. Het wordt, durf ik te voorspellen, opnieuw koud ergens in de komende weken. Sneeuw op mijn verjaardag in april? Ik heb het vaker mee gemaakt, de laatste keer ruim tien jaar geleden. Al moet ik er bij zeggen dat ik op dat moment in Zweden was.

Bloeiende sneeuwklokjes, krokussen, narcissen en winterakonieten sieren nu de tuinen, maar dat doen ze altijd al in februari. De hazelaar bij mijn huis is uitgebloeid, maar hazelaarstruiken hebben niet overal dezelfde bloeiperiode. Ze bloeien van eind december tot in maart. Allemaal normaal, hoewel ik moet zeggen dat mijn hazelaar dit keer laat bloeide Pas in de tweede week van januari.

Ach ja, daar is de eerste citroenvlinder. Heel normaal. Het is een van de vlinders, die overwintert als volwassen exemplaar, net als dagpauwoog en atalanta. Ze verschuilen zich in schuurtjes, tussen houtstapels, achter luiken en in dichte begroeiing als klimop. Als het warmer wordt komen ze tevoorschijn. Als het daarna kouder wordt verschuilen ze zich weer. Ze hebben nog één opdracht: paren, zodat het vrouwtje eitjes kan leggen, die rups en daarna in de nazomer of herfst een volwassen vlinder worden. Die dan weer overwintert.

Daarom houd ik niet zo van dat overdreven gezoek naar de 'eerstelingen'. Naar de planten die voor het eerst dit jaar bloeien, de vlinders die voor het eerst vliegen, de vogels die terugkeren uit het zuiden, de tjiftjaf die als eerste weer dwangmatig zijn naam gaat herhalen. “De eerste bosanemoon. Dat is vroeg hoor. Het klimaat is duidelijk aan het veranderen!” Hoeveel bosanemonen er dan bloeien wordt er zelden bij gezegd.

Het klimaat verandert, ik ontken het niet. Ik weet dat vele planten vergeleken met veertig jaar geleden toen ik naar de flora begon te kijken eerder bloeien. Het is heel nuttig dat floristen dit volgen. Maar hou alsjeblieft op met dat hysterische geroep over speenkruid of een andere soort die nu al bloeit. "De natuur is van slag!” Ik zie de krantenkoppen al weer voor me. De natuur is nooit van slag, die past zich weer aan. De natuur overwoekert tenslotte alles, maar op dit moment is alles normaal.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant