Hans Piek met het lijvige boek over de geschiedenis van de families Piek. Foto: Lydia ter Welle
Hans Piek met het lijvige boek over de geschiedenis van de families Piek. Foto: Lydia ter Welle

Vierhonderd jaar familie Pie(c)k in boek van 2,5 kilogram

Algemeen

BREDEVOORT – Onlangs verscheen het boek ‘400 jaar Pie(c)kenfamilies uit of vanuit Bredevoort’. Een lijvig boekwerk van zo’n 2,5 kilogram, waarin de genealogische geschiedenis van vele nazaten van Harmen Pieck en Aeltjen Dierkinck (allebei geboren in ongeveer 1620, in respectievelijk Bredevoort en Miste) is beschreven.

Door Lydia ter Welle

Hans Piek, uit Bredevoort, is één van die nazaten. Hij is geïnteresseerd in de geschiedenis van Bredevoort – verzorgt als stadsgids rondleidingen – en deed ook al wel wat onderzoek naar de familiegeschiedenis. Het boek is echter uitgegeven door Frans Piek uit Ridderkerk, ook een nazaat van Harmen en Aeltjen. Hij is gepassioneerd onderzoeker van de familiegeschiedenis, en constateerde op een gegeven moment dat zijn voorouders uit Bredevoort kwamen. Frans ging op zoek naar naamgenoten Piek in het telefoonboek en kwam zo in contact met Hans Piek. Dat contact werd nauwer, en zo kon het gebeuren dat Hans een voorwoord, met wat geschiedenis van Bredevoort, schreef voor het boek van Frans.

Frans Piek, op een haar na 80 jaar, is bij het interview over het boek ‘aanwezig’ via een beeldbelverbinding. Hij vertelt: “Mijn broer en ik zijn jaren bezig geweest met het onderzoek naar onze familiegeschiedenis. Op zijn sterfbed heb ik hem beloofd dat ik er een mooi boek van zou maken. En dat ligt er nu!”

Ten tijde van Harmen en Aeltjen was er nog geen sprake van burgerlijke stand of iets dergelijks. Frans: “De meeste informatie haal je uit de ‘volontaire protocollen’. Dat zijn documenten waarin zaken als eigendomsrechten, verkoop van onroerend goed en dergelijke werden vastgelegd. Zeg maar de informatie en afspraken die je nu bij de notaris zou laten vastleggen. Uit die protocollen, en uit de transcripten doop en trouw, haal je ook informatie over huwelijken, kinderen, enzovoorts. Wij zochten eerst in de archieven in Rotterdam, maar kwamen al snel tot de ontdekking dat we allemaal – oorspronkelijk - uit Bredevoort kwamen. Ik ben toen in Arnhem bij het Gelders Archief gaan zoeken, ook digitaal, en kwam ook aan veel informatie dankzij mijn lidmaatschap van de regionale genealogische vereniging.”

Op een gegeven moment heeft Frans Piek een willekeurige naamgenoot in Bredevoort opgebeld. “En dat was ik”, zegt Hans, die dankzij zijn interesse voor geschiedenis meteen belangstelling had voor het onderzoek van Frans. “Hij heeft er veel werk van gemaakt. Hij heeft bijvoorbeeld zoveel mogelijk nazaten benaderd voor informatie en liefst ook foto’s. Bovendien heeft hij een slim systeem gehanteerd om de verschillende generaties en bloedlijnen te coderen. Daardoor kan iedereen nu zijn eigen afstamming helemaal terugzoeken.”

Frans vertelt dat hij ‘een beetje eigenwijs’ is geweest. “In de genealogie is het gebruikelijk dat je alleen de mannelijke afstammingslijn beschrijft. Dus stel dat een voorouder een zoon en een dochter kreeg, dan zou alleen de lijn vervolgd worden van de zoon. Dat vind ik een beetje raar, onvolledig. Daarom heb ik ook de vrouwelijke lijn beschreven. Zo kan het voorkomen dat er ‘familie’-leden in het boek staan, die een andere familienaam hebben, doordat hun ‘voormoeder’ de naam van haar man overnam en ook de kinderen die naam kregen. Maar ze stammen allemaal af van Harmen Pieck uit Bredevoort, die huwde met Aeltjen Dierkinck uit Miste. Zo heb ik de familiegeschiedenis van zo’n 5.000 personen uitgezocht en beschreven.”

Doordat ook de vrouwelijke lijn werd beschreven, en daarbij ook (recente) foto’s werden geplaatst, was er een Piek, die er opeens achter kwam dat zijn buurvrouw verderop in de straat eigenlijk ook familie was. Hij herkende haar van de foto in het boek. De Pieken zijn trouwens uitgezworven over heel Nederland, maar velen wonen nu nog wel in de Achterhoek of in Twente.

Hans Piek: “Ik kwam er zo achter dat mijn oma, die ik nooit heb gekend omdat ze al was overleden voor ik geboren ben, geboren was in Doesburg. Het is een prachtig document, en het is geweldig om alles van je familie zo eenvoudig terug te kunnen zoeken.”

Informatie over het boek is verkrijgbaar via mail: onversaegt@hotmail.com .

Frans Piek overhandigt het boek aan Hans Piek. Foto: eigen foto

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant