Richard Jongetjes neemt de Happy Period-tassen in ontvangst. Foto: PR
Richard Jongetjes neemt de Happy Period-tassen in ontvangst. Foto: PR

Talentverbinder gaat strijd aan tegen menstruatiearmoede

Algemeen

AALTEN/DINXPERLO/BREDEVOORT – Op dit moment zoekt Talentverbinder Richard Jongetjes steun voor de strijd tegen een vrijwel onbekend probleem: menstruatiearmoede. Een gesprek over de reden waarom juist hij, als man, dit probleem aankaart.

Door Lydia ter Welle

Richard vertelt: “Ik houd me als Talentverbinder onder andere bezig met armoedebestrijding. Soms komt er budget beschikbaar, waarmee ik een bepaalde doelgroep een plezier kan doen. Dat probeer ik dan in te zetten voor een categorie mensen die vaak vergeten worden. Denk bijvoorbeeld aan de alleenstaande mannen in armoede die zijn aangewezen op de Voedselbank. Zo wilde ik onlangs de vrouwen die zijn aangewezen op de Voedselbank eens iets extra’s bezorgen.”

Hij realiseerde zich dat vrouwen, en dan vooral moeders, als er iets extra’s beschikbaar is, dat vooral zullen inzetten voor hun kinderen, en maar zelden voor zichzelf. Zodoende ging hij in overleg met de DA-drogisten, om te kijken wat er mogelijk was. Daar werd hij van harte gesteund in zijn plan. “Samen met DA Pennings, en later ook DA Hendricksen in Dinxperlo, heb ik een tas met een ‘Happy Period-pakket’ kunnen samenstellen, met allerlei producten waar vrouwen iets aan hebben. De ondernemers hebben daarbij een belangrijk deel van de inhoud gesponsord.”

Toen dat pakket werd uitgedeeld via de Voedselbank, leverde dat heel veel positieve reacties op van de vrouwen. En dat was voor de organisatie van de Voedselbank Oost-Achterhoek aanleiding om er op de website aandacht aan te besteden. “Daarbij werd genoemd dat het toch wel heel bijzonder was dat dit extraatje er was, en dan speciaal omdat het werd uitgedeeld in de Week van de Menstruatiearmoede. Ik was helemaal verbaasd, want van die week had ik nog nooit gehoord, en dat het pakket toevallig in die week kon worden meegegeven, was puur toeval. Ik wist wel van menstruatiearmoede in ontwikkelingslanden, maar realiseerde me niet dat het ook in Nederland een probleem is.”

Menstruatiearmoede
Voor de meeste meisjes en vrouwen is de maandelijkse periode van menstruatie een ongemak, iets waarvan ze in meer of mindere mate hinder ondervinden. De meeste vrouwen en meisjes kunnen gewoon maandverband en/of tampons kopen, en zo nodig pijnstillers. Maar voor een groep vrouwen en meisjes die te maken hebben met armoede, is dat niet zo vanzelfsprekend. Die proberen zich te redden met bijvoorbeeld wc-papier, oude washandjes of ander textiel. Omdat ze onvoldoende geld hebben om maandverband te kopen. Zelfs kan het leiden tot verzuim van werk of school, en tot afzeggen voor sociale activiteiten. Of tot smoezen verzinnen om maar niet aan de gymles te hoeven meedoen, omdat er geen goede bescherming voorhanden is, of geen geld om pijnstillers te kopen die menstruatiepijn draaglijk maken. Sommigen blijken noodgedwongen te bezuinigen op groente en fruit om menstruatie-producten te kunnen kopen.

In Nederland, zo is onderzocht, geldt dat voor één op de tien vrouwen. Als die lijn wordt afgezet op de bevolking van de gemeente Aalten, betekent het dat zo’n 650 meisjes en vrouwen lijden onder menstruatiearmoede. Daar wil de Talentverbinder iets aan doen. “Een oproepje op Facebook om te doneren leverde al heel snel iets van 2500 euro op. Om te beginnen ga ik – met geweldige sponsoring van de DA-drogisten in Aalten en Dinxperlo en de bijdragen van al die gulle gevers – zorgen dat de vrouwen en meisjes die zijn aangewezen op de Voedselbank, de menstruatiemiddelen krijgen die zij nodig hebben. Het gaat om circa veertig vrouwen en meisjes in de gemeente Aalten. Gemiddeld is daarvoor per persoon 100 euro per jaar voor nodig”, aldus Richard. Daarmee begint hij nu, want van het totaalbedrag van circa 4000 euro dat nodig is, is al zo’n 2500 euro binnen.

Menstruatieschaamte
Daarnaast wil Richard het probleem bekend, erkend en bespreekbaar krijgen. “Ik probeer in overleg met bijvoorbeeld Schaersvoorde en met de gemeente te kijken of er mogelijkheden zijn om via de school menstruatiemiddelen te verstrekken. Maar daar komt ook de ‘menstruatieschaamte’ om de hoek. Hun menstruatieperiode is nu eenmaal niet iets waarmee vrouwen en meisjes te koop lopen. Er wordt - ook nu nog - amper over gesproken. Scholen willen wel meewerken, maar het is lastig om de uitgifte van middelen met behoud van privacy van de gebruikster te regelen.”

Wat de kosten zouden zijn voor uitgifte via de scholen, is nog niet berekend. “Dat hangt ook af van hoe je het regelt. Als een leerlinge bijvoorbeeld ook materiaal mag meenemen voor anderen, zoals haar moeder, wordt het kostenplaatje heel anders dan wanneer het alleen voor leerlingen is.”

Structureel regelen
Richard vervolgt: “Het kan natuurlijk niet zo zijn dat we voor dit soort projecten afhankelijk blijven van giften. Er moet in mijn ogen een structurele vorm van bekostiging komen. Bijvoorbeeld via de gemeente, de zorgverzekering, of via een of een andere vorm van belasting waardoor iedereen mee betaalt aan de kosten”, aldus Richard. In Nederland is zoiets nog niet aan de orde; in diverse andere landen, zoals Engeland en Schotland worden de eerste stappen gezet om menstruatieproducten gratis ter beschikking te stellen. En - juist deze week in het nieuws - in Nieuw-Zeeland worden deze producten per 1 juni gratis beschikbaar gesteld voor alle leerlingen van middelbare scholen. De regering van Nieuw-Zeeland stelt daar - omgerekend - zo’n 15 miljoen euro voor beschikbaar.

Bijdrage storten
Wie Richard wil steunen bij zijn streven om menstruatiearmoede te bestrijden in de gemeente Aalten, kan een gift storten op het bankrekeningnummer van Figulus Welzijn, NL23 RABO 0300 241 607, met de omschrijving: Talentverbinder-menstruatiearmoede 6120. Voor meer informatie kan iedereen contact opnemen met Richard Jongetjes, tel. 06 10514101 of Richard@talentverbinder.nl .

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant