Martien Pater bij zijn voorraadvat voor 800 liter leidingwater dat met zonnecollectoren wordt verwarmd. Foto: eigen foto
Martien Pater bij zijn voorraadvat voor 800 liter leidingwater dat met zonnecollectoren wordt verwarmd. Foto: eigen foto

Vordenaar Martien Pater: ‘We moeten serieus werk gaan maken van klimaatadaptie’

Algemeen

VORDEN - “We erven het land niet van onze voorouders, wij lenen het van onze kinderen.” Deze wijze spreuk van de Canadese Haida indianen spreekt Martien Pater zeer aan. Van de Vordenaar had ze zelfs als kop boven dit verhaal mogen staan.

Door Rudi Hofman

Hieruit valt op te maken dat de 73-jarige Pater politiek links georiënteerd is. Hij is geboren in het Noord-Hollandse Waarland. Zijn ouders stemden KVP en later CDA, maar de jonge Martien koos vanuit zijn gevoel van sociale betrokkenheid voor de PvdA. Anno 2021 twijfelt hij tussen PvdA en D66.

Met het verstrijken van de jaren is Pater zich steeds bewuster geworden van het belang van klimaatadaptie; de samenleving moet zich aanpassen aan het veranderende klimaat en de schadelijke gevolgen ervan proberen te beperken.

Drastisch
Martien erkent de enorme impact van de wereldwijde coronacrisis: “Maar de gevolgen van de klimaatverandering worden nóg ingrijpender dan corona als we niet drastisch dingen anders gaan aanpakken. We moeten serieus werk gaan maken van die klimaatadaptie. Het zijn vooral de armen mensen die daaronder te lijden hebben. Er moet een heel goed en ambitieus klimaatplan komen, niet alleen voor Nederland maar voor de hele wereld.”

Belangrijk hierbij is, zegt Pater, dat plannen en maatregelen niet van bovenaf worden opgelegd. “Het moet veel meer van onderaf komen. Ik vind ook dat wij als burgers meer kunnen doen aan energiebesparing. De gemeenten en de politiek in het algemeen moeten veel meer energie steken in iedereen te doordringen van de noodzaak hiervan en ons stimuleren.” Voordeel is dat als we samen veel minder energie gaan gebruiken, we ook minder windmolens en zonneparken nodig hebben, schetst Pater.

Voetafdruk
Iedere burger zou zich volgens Martien moeten bezighouden met de vraag: hoe laat ik een zo’n klein mogelijke ecologische voetafdruk achter op onze planeet. Door veel te vliegen, heeft hij vroeger hierin zelf, geeft hij toe, ook steken laten vallen. Thuis in Vorden beschikt Pater onder meer over zonnepanelen en staat er een voorraadvat van 800 liter voor de opslag van door zonnecollectoren verwarmd leidingwater. Dat is voor privégebruik en voor de douches van zijn natuurkampeerterrein.

In 1988 verruilde Martien vanwege zijn werk het westen voor de Achterhoek. Hij kon in Zutphen als adjunct-directeur bij de Raad voor de Kinderbescherming aan de slag en later als directeur in Almelo.

Elfstedentocht
Samen met zijn broers reed Pater in 1997 de tot op heden laatste Elfstedentocht. Zij deden dit op door hem ontwikkelde Free-Skate-schaatsen. Later dat jaar richtte Martien in Vorden Free-Wheel, een speciaalzaak voor schaatsen en skeelers plus organisatiebureau, op en ging hij Free-Skates verkopen. Free-Wheel verkocht hij in 2007 en in 2012 deed hij Free-Skate van de hand.

Van het coulisselandschap in de Achterhoek is Martien ‘heel erg gecharmeerd’. “Daar moeten we heel zuinig op zijn, verrommeling van het landschap moeten we voorkomen.” Op het gebied van biodiversiteit en biologisch boeren valt zijns inziens nog veel te winnen. Als er mogelijkheden zijn de intensieve veeteelt af te bouwen (’je moet boeren een goede uitkoopregeling bieden’) kunnen de vrijkomende gronden volgens hem worden gebruikt voor meer bos, recreatiemogelijkheden en woningbouw.

Veel potentie
Als ex-westerling pleit Martien voor meer samenwerking tussen import-Achterhoekers en autochtone inwoners van de regio. In beide groepen leven voldoende mooie ideeën om de woon- en leefomstandigheden nog beter te maken. “Laat elkaar zien wat je kunt en wilt bereiken. In die samenwerking zit heel veel potentie. Maak van de Achterhoek qua duurzaamheid een gebied met een aantal mooie voorbeeldprojecten. Zo zetten we onze regio mooi op de kaart.”

Achterhoeks Vragen(v)uurtje

Welk Kamer- of kabinetslid mag van u de komende periode blijven? 
“Renske Leijten (SP), een politica die echt tussen de mensen staat.”

Welk Kamer- of kabinetslid ziet u het liefst niet terugkeren? 
“Mark Rutte. Het is tijd voor nieuw, sociaal, leiderschap waarbij iedereen daadwerkelijk gelijke kansen krijgt.”

Op welke coalitie hoopt u? 
Een linkse coalitie van PvdA, GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren samen met CDA en CU.

Op wie (welke partij) stemde u toen u voor het eerst mocht stemmen? 
“PvdA.”

Wat is uw favoriete Nederlandse politicus allertijden? 
“Joop den Uyl.”

Welke buitenlandse politicus zou een aanwinst voor Nederland zijn?
“Geen politicus, maar de in Londen werkzame ziekenhuismanager Marcel Levi. En op plaats twee Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland.”

Stemt u landelijk hetzelfde als lokaal? 
“Meestal wel.”

Wat zou uw eerste concrete voorstel zijn als u in de Kamer zou zitten? 
“De oppervlakte aan natuur en bos drastisch vergroten, de intensieve veehouderij omvormen naar biologisch boeren, en een vliegtaks, afhankelijk van het aantal kilometers in de lucht, te beginnen met een basisbedrag van 50 euro per ticket. Inkomsten komen volledig ten goede aan de noodzakelijke energietransitie en de verduurzaming van Nederland.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant