Meerderheid gemeenteraad opnieuw positief over clubgebouw BMC

Algemeen

'Dit besluit kan de toets van de rechter doorstaan'

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Een nieuw clubgebouw voor de Bredevoortse Motorclub (BMC) aan de Ganzenpoelendijk is een stapje dichterbij gekomen. In de oordeelvormende raadsvergadering bleek dat een meerderheid van de gemeenteraad instemt met het bestemmingsplan, dat het clubgebouw mogelijk moet maken. Daardoor wordt het een hamerstuk in de besluitvormende raadsvergadering. Het zal daarna nog even duren voordat het clubgebouw realiteit wordt, want omwonenden zullen, wordt verwacht, opnieuw bezwaar maken tegen het besluit.

Al vijf jaar discussie
In april 2016 nam de gemeenteraad het amendement aan om het clubgebouw mogelijk te maken. Sindsdien zijn er veel procedures geweest dankzij de buurt, want die vreest te veel overlast van de activiteiten van de motorclub. Op 10 januari 2018 vernietigde de Raad van State het bestemmingsplan landelijk gebied onder andere betreffende het onderdeel BMC. De gemeenteraad nam daarna een herstelbesluit voor de locatie, maar ook dat keurde de Raad van State in november 2019 af. De gemeenteraad werd opgedragen met een beter herstelbesluit te komen, waarin gemotiveerd moest worden of voldoende rekening was gehouden met de kernwaarden van het Nationaal Landschap Winterswijk, waarin de locatie ligt.

Dat nieuwe herstelbesluit, een bestemmingsplan voor de locatie met een verbeterde motivatie, heeft ter inzage gelegen. De omwonenden maakten wederom bezwaar. In de oordeelvormende vergadering bleek, dat de meerderheid deze bezwaren niet zwaarwegend genoeg vindt om het herstelbesluit niet vast te stellen. Volgens wethouder Ted Kok is nu wel goed gemotiveerd waarom de kernwaarden van het Nationaal Landschap, die vastgelegd zijn in een provinciale verordening, niet worden aangetast. Hierover heeft overleg met de provincie plaats gevonden. “De provincie is op bezoek geweest en vindt dat de ontwikkeling de kernkwaliteiten niet aantast. Die wordt wellicht zelfs versterkt.” Dat gebeurt door de aanleg van nieuwe landschapselementen. Ook heeft er verevening plaats gevonden, dat wil zeggen dat er elders in de gemeente een gebouwtje wordt afgebroken, zodat er extra vierkante meters aan de Ganzenpoelendijk gebouwd kunnen worden. “Onze inschatting is dat dit besluit de toets van de rechter kan doorstaan”, zei de wethouder, “anders hadden we het niet aan de raad voorgelegd.”

Afspraken
Gerbert Navis motiveerde waarom de VVD geen bezwaar tegen de locatie heeft. “Het ligt tegenover de Intratuin en langs de provinciale weg. Het ligt niet in het Gelders Natuurnetwerk of een Groene ontwikkelingszone. Dit is Nationaal Landschap, dat is heel wat anders.” Navis voegde toe dat de provincie altijd heeft gezegd dat het Nationaal Landschap ontwikkeling niet in de weg zou staan. “Dat Nationaal Landschap wordt hier versterkt. De effecten van BMC op deze plek met relatief weinig woningen zijn beperkt. We begrijpen de bezwaren van de omgeving, maar dit is toch de beste locatie.” Gerrit Assink (CDA) wees er op dat er huisregels zijn afgesproken, die ook aan de buurt zijn voorgelegd. Daarin is opgenomen hoe vaak en wanneer het clubgebouw zal worden gebruikt. “Dit is geen club, die dagelijks activiteiten zal organiseren”, zei wethouder Kok. Gemeentebelangen vroeg of er sprake kon zijn van precedentwerking. “Het is niet zomaar een clubgebouw”, reageerde de wethouder. “Er zijn nadere afspraken gemaakt, waaronder de verevening. Daardoor is er geen precedent.”

Geen steun voor mediation
Jan Wijbrands (HMV) vond het jammer dat het clubgebouw tot polarisatie leidt in Bredevoort. Daarom stelde hij mediation voor tussen de BMC en de omwonenden. Gerloeske Nijland (D66) suggereerde buurtbemiddeling. Tobias Holtman (ChristenUnie) zag eveneens dat de situatie verhard was. “Mediation kan wel, maar dan moet dit besluit worden uitgesteld.” Volgens wethouder Kok liggen de standpunten te ver uit elkaar en helpt mediation daarom niet. Navis was het daar mee eens. “De bezwarenmakers willen maar één uitkomst: geen clubgebouw.” Hij vond wel dat de BMC moet proberen de verhoudingen goed te houden. “De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de motorclub.” Toch bleven Nijland en Holtman vinden dat er niet voldoende aandacht is geweest voor de omwonenden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant