Een eerstejaars student van het Graafschap College in de weer met de toekomstige schaatskampioenen van Aalten. Foto: PR
Een eerstejaars student van het Graafschap College in de weer met de toekomstige schaatskampioenen van Aalten. Foto: PR

Hybride leren in de gemeente Aalten

Algemeen

AALTEN - Wekelijks werken 40 eerste- en tweedejaars studenten Sport en Bewegen van het Graafschap College vanuit de gemeente Aalten aan hun ontwikkeling tot sportleider of sportcoördinator. Hybride leren heet dit. Studenten leren vanuit een realistische praktijkomgeving en gaan aan de slag met echte opdrachten, vragen, doelgroepen en organisaties. En dat bevalt goed, zowel studenten als opdrachtgevers zijn heel tevreden over de resultaten tot nu toe. De verenigingen en instanties zijn als opdrachtgever betrokken en geven de student aansturing en feedback. De docenten begeleiden hun studenten bij de koppeling van praktijk met de theorie.

Door Lydia ter Welle

Esther Sullivan is als coördinator namens het Graafschap College betrokken bij de ontwikkeling en organisatie van het hybride leren. Zij vertelt: “Hybride leeromgevingen brengen de theorie dichterbij de praktijk. Dat is fijn voor de studenten, die de theorie dan echt in de context van de praktijk kunnen toepassen. Tegelijk biedt het kansen voor organisaties om de kern van hun vak aan studenten over te brengen én extra hulp te hebben bij sportmomenten of evenementen. De doelstelling is dan ook dat studenten betere beroepskrachten worden, maar ook dat de samenwerking met lokale partijen een positieve invloed heeft op de leefomgeving, het sportlandschap, de sociale contacten en het bewegen van inwoners van de gemeente.”

Richard te Selle en zijn collega Wendy Navis zijn allebei docent Sport en Bewegen op het Graafschap College en voor het project hybride leren gestationeerd in Aalten. “In Aalten werken we onder andere samen met de verenigingen op Sportpark Zuid, met Sportlint Dinxperlo, Figulus Welzijn, Estinea, het basisonderwijs, de kinderopvang, Brichbouw sportondersteuning, ’t Walfort en Laborijn. Wij zijn het aanspreekpunt voor partners in de gemeente Aalten die graag de mogelijkheden van samenwerking willen onderzoeken.”

Te Selle en Navis zijn groot fan van het hybride leren, omdat de studenten de basis van hun toekomstige werkzaamheden onder de knie moeten krijgen. “Door het hybride leren maken zij nu al kennis met verschillende doelgroepen en werkvelden waar ze in hun beroep mee te maken krijgen. Dat is motiverend voor hen, en ik denk ook voor de organisaties goed: zij maken nu al kennis met alles wat onze studenten voor hun doelgroep kunnen betekenen. Wellicht leidt dat in de toekomst tot banen voor onze studenten in die organisaties. Dat is goed voor een vitale gemeente!”

Een mooi voorbeeld van wat de inzet van de studenten in het kader van hybride leren kan opleveren, werd donderdag duidelijk op Sportpark Zuid. Dankzij het winterweer is er volop ijs, en de studenten werden ingezet als ondersteuner bij IJsvereniging De Hare.

De tweedejaars studenten Sport en Bewegen gaan verder aan de slag met het organiseren van evenementen, groot en klein. Theorie en praktijk vinden plaats op Sportpark Zuid en voor de zogenaamde ‘oefenevents’ leveren organisaties uit de gemeente opdrachten aan die studenten echt gaan uitvoeren. Dit moet leiden tot een mooi examenevenement, hopelijk dit voorjaar. Uiteraard met een slag om de arm in verband met coronarichtlijnen.

Richard te Selle: “Mocht er een ‘vitaal’ vraagstuk of evenement binnen uw organisatie of vereniging op de plank liggen, neem dan contact met ons op om de mogelijkheden tot samenwerking te bespreken! Dat kan via e-mail: r.teselle@graafschapcollege.nl..


Studenten van het Graafschap College schaatsen soms zelf een rondje mee om schaatsers zo nodig te attenderen op de afstandsregels. Foto: Lydia ter Welle

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant