Het diamanten echtpaar Venderbosch-Wensink. Foto: PR

Het diamanten echtpaar Venderbosch-Wensink. Foto: PR

Bloemenzee bij diamanten echtpaar Venderbosch

Algemeen

BREDEVOORT - Wie op donderdag 11 februari naar binnen keek bij Tramstraat 12 te Bredevoort zag één grote bloemenzee. Het echtpaar Venderbosch vierde het zestigjarig huwelijksfeest. Aan het eind van de middag kwam wethouder Joop Wikkerink een mooie bos bloemen brengen namens het gemeentebestuur. Vol trots liet het echtpaar Venderbosch de ontvangen brief van paleis Noordeinde en van Commissaris van de Koning John Berends zien. De wethouder uit Bredevoort voegde daar een handgeschreven felicitatie van de burgemeester van Aalten bij. De kaart paste nog net op de schoorsteenmantel, bij de vele andere kaarten.

Dat er zoveel felicitaties waren is niet gek. Gerrit en Marietje Venderbosch staan bekend als aardige mensen in het stadje. Volgens Marietje Venderbosch-Wensink is zij zeker een van de oudste 'echte' Bredevoorters. Zij werd geboren in een muzikaal gezin Wensink in de Kerkstraat. Haar vader was bekend musicus en maakte onder andere deel uit van het toentertijd bekende 'strijkje Wensink'. En wie kent haar tante Toontje Wensink niet, waar half Bredevoort muziekles heeft gehad. Ook Marietje zelf speelde diverse instrumenten. Het is dan ook niet gek dat Gerrit zo’n 60 jaar geleden vanwege de muziek in het gezin Wensink kwam. Hij was toen al een heel goede trompetspeler en ging met zijn schoonvader naar diverse concoursen en wedstrijden, waar hij verscheidene prijzen wegsleepte. Maar iedereen uit de omgeving kent hem natuurlijk het beste van zijn 'Il Silenzio' op de openingsgondel van de Bredevoortse Gondelvaart elk jaar in september. “Zo’n veertig jaar lang”, vertelt Gerrit. Maar hij speelde veel meer en vaker. Onder andere op de piano. Daar heeft Gerrit nog een mooi verhaal over. “Toen ik voor het eerst bij Marietje thuis kwam, zat ik naast de piano, een bruine. Haar vader vroeg of ik ook piano speelde. “Ja”, zei ik, "alleen op een zwarte." “Oh, laat maar eens horen dan", en mijn schoonvader troonde mij mee naar boven en daar stond nog een piano, een zwarte....”

Trots wijs Marietje op foto’s van haar kleinkinderen. “We hebben er pas weer een achterkleinkind bij, heel mooi.” In de gang bij de familie hangen unieke aquarellen van bekende oude plekjes in Bredevoort van Gerard Wensink, natuurlijk familie. En een prachtige cartoon van Gerrit die allemaal instrumenten bespeelt. Natuurlijk kon er wegens corona niet veel aandacht aan deze diamanten bruiloft geschonken worden, des te leuker waren al die bloemen, kaarten en brieven en de stiekem opgehangen versiering door de buurvrouw. Wethouder Wikkerink: “Wat mooi dat zulke aardige mensen met zoveel verhalen uit Bredevoort zo lang bij elkaar mogen zijn.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant