Directiewissel bij Winterswijkse bouwer | Al het nieuws uit Aalten | Aalten Vooruit
<p>Henry Hegeman, Patrick te Brake, Jelle Hegeman. Foto: Aad Witteveen</p>

Henry Hegeman, Patrick te Brake, Jelle Hegeman. Foto: Aad Witteveen

Directiewissel bij Winterswijkse bouwer

WINTERSWIJK - Meer tijd hebben voor andere dingen dan WBC en zijn bouwbedrijf in de handen geven van zijn zoon en opvolger: volgens Henry Hegeman was de tijd rijp. Na bijna 35 jaar directeur te zijn geweest en de 65-jarige leeftijd te hebben bereikt, vond op 5 januari de overdracht plaats aan zijn 34-jarige zoon Jelle die directeur-grootaandeelhouder wordt en aan mede-eigenaar Patrick te Brake (41) die operationeel directeur wordt.

Door Mark Ebbers

De carrière van Henry in het kort: hij volgde de HTS, maar ontwikkelde zich via Nyenrode toch meer naar de commerciële kant van de bouwwereld. De geboren Tukker Henry werd in 1986 directeur van de Winterswijkse Bouwcombinatie.

Henry kijkt terug op enerverende jaren als eigenaar-directeur van het Winterswijkse aannemersbedrijf, er waren pieken maar ook dalen. “De bankencrisis was een zware tijd voor ons. Het was enorm lastig om opdrachten binnen te halen.” En nu is er de coronacrisis. “Vanzelfsprekend hebben we onze manier van werken anders moeten inrichten, maar gelukkig kunnen we gewoon doorbouwen.”

Het is niet zo dat Henry van de een op de andere dag het WBC-bijltje erbij neergooit. Het was een vrij geleidelijk proces en dat blijft het ook nog wel even. “Ik ben al een jaar uit het management team. Schop mij er op tijd uit, heb ik altijd gezegd, op een bepaalde leeftijd ben je niet meer ondernemend. Voorlopig blijf ik nog wel acquisitie doen en, indien gewenst, advies geven. Het is aan Patrick en Jelle wat ze ermee doen.”

Henry’s zoon en opvolger Jelle zal ongetwijfeld wat zaken anders aanpakken, maar in hoofdlijnen zal er bij WBC niet veel veranderen. Ook Jelle begon zijn opleiding aan de technische kant en verschoof toen richting commercie: hij studeerde hbo-bouwkunde en daarna vastgoedkunde aan de Technische Universiteit Delft. “Daar leerde ik vooral vanuit het perspectief van de gebruikers te kijken, terwijl ik hier eigenlijk weer aan de andere kant van de tafel zit.” Na een aantal jaren bij een consultancybedrijf in de vastgoeddienstverlening gewerkt te hebben, begon hij in 2014 bij WBC. Daar deed hij projectontwikkeling en tendermanagement, waarbij hij geleidelijk opschoof richting directie, de laatste jaren was hij commercieel directeur.

Jelle: “WBC is een mooi bedrijf, we zijn momenteel middelgroot met zo’n 75 medewerkers, een goede combinatie van jong en ervaren, met nagenoeg geen verloop. De directie is laagdrempelig, er is geen scheidslijn tussen de kantoormensen en de bouwvakkers.” Naast een goeie relatie met het personeel blijft Jelle in navolging van zijn vader ook hechten aan een goeie relatie met de klanten. “We streven naar langdurige klantrelaties en we worden graag zo vroeg mogelijk in het traject betrokken, in de initiatieffase. Vroeg aan tafel en niet pas als het bestek al klaar is. Je kunt zo beter budgetteren en de klanten volop adviseren. Een mooi voorbeeld is een landhuis dat we bouwen in Ruurlo, door de klassieke details lijkt het wel een kasteeltje. Hier zijn we vanaf de start betrokken bij de hele bouwmethodiek.”

Ook Patrick hecht zeer grote waarde aan de medewerkers van WBC: “We zijn trots op ons team, er heerst nog een echt familiegevoel. Onze mensen staan zelfs in de weekenden paraat – bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een lekkage of een van het dak gewaaide schoorsteen – wij zorgen ervoor dat onze klanten direct worden geholpen. ”

De in Lichtenvoorde woonachtige Patrick heeft bouwtechnische bedrijfskunde gestudeerd aan de HTS en jarenlang gewerkt bij een ander bedrijf. “Ik heb de voor- en nadelen van een familiebedrijf ten opzichte van een beursgenoteerd bedrijf leren kennen.” In 2013 kwam hij bij WBC. “Ik trof hier echt ondernemerschap, zag kansen.” Hij begon als hoofd bedrijfsbureau, werd bedrijfsleider en daarna technisch directeur.

WBC zal onder leiding van Jelle en Patrick blijven doen wat het al jaren met succes doet. Nieuwbouw, renovatie, grote en kleine projecten, voor particuliere en zakelijke klanten. “Onze klanten zitten door heel Nederland”, vertelt Patrick. “Maar we bouwen ook in de Achterhoek en aan de andere kant van de grens, met name in Noordrijn-Westfalen.”

De twee opvolgers staan te trappelen. Patrick: “Ik heb er ontzettend veel zin in.” Jelle: “Het is een overname gedragen door de organisatie. Een overdracht binnen de familie in combinatie met managementparticipatie. Een overdracht in het bedrijfsbelang.“


De bouw van het landhuis in Ruurlo is in volle gang. Foto: WBC

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden