Achter veel schilderijen zit een verhaal | Al het nieuws uit Aalten | Aalten Vooruit
Herman Testerink in de schuur bij twee van zijn schilderijen. Foto: Karin Stronks
Herman Testerink in de schuur bij twee van zijn schilderijen. Foto: Karin Stronks

Achter veel schilderijen zit een verhaal

Uit de kunst met… Herman Testerink

Door Karin Stronks

AALTEN - In Aalten en omstreken zijn veel kunstenaars actief, zij zijn net zo divers als de kunstwerken die ze produceren. In de rubriek ‘Uit de kunst met…’ komen kunstenaars aan het woord. Dit keer vertelt Herman Testerink zijn verhaal.

Aan de voorkant van het woonhuis is niets bijzonders te zien, achter het huis is het totaal anders. Twee schuurtjes, klinkerpaden, een ouderwetse gemetselde bakoven en een waterput doen denken aan vervlogen tijden. In de schuren waant de bezoeker zich helemaal tientallen jaren terug in de tijd. Door de pittoreske sfeer, de talloze schilderijen, grote massief houten wandkasten, klassieke meubels, ouderwetse potten, pannen en serviesgoed, stenen muren en oude houten steunbalken valt de drukte van alledag weg en maakt plaats voor verwondering over deze bijzondere plek.

Een knappend vuurtje in de kachel zorgt voor een behaaglijke warmte. Het geluid van koerende duiven maakt het tafereeltje compleet.

Herman Testerink (71) vertelt over zijn schilderijen, aan veel kunstwerken zit een verhaal. Hij wijst op een schilderij dat hij heeft gemaakt bij Bredevoort Schittert en legt uit: “Ik zat hier in Bredevoort te schilderen terwijl bezoekers om me heen stonden. Toen het schilderij bijna af was merkten een paar kinderen op dat er geen sterren op stonden. Ik gaf aan dat ik sterren heel moeilijk vind om te schilderen en heb de kinderen gevraagd of zij de sterren wilden maken. Dat hebben ze gedaan!”

Vogels, bloemen, de jacht, Aaltense straten en gebouwen, licht en schaduw en de natuur komen steevast terug in het werk van Herman Testerink.
Op de vraag hoe hij te werk gaat luidt het antwoord: “In de natuur zie ik vaak dingen die me aanspreken, inspireren. Daar maak ik dan een schilderij van. Foto’s maak ik niet, ik werk uit mijn hoofd. Het komt er op doek vaak wel wat anders uit te zien. Je laat iets weg of maakt er iets bij. Vaak maak ik van een bepaald onderwerp een serie schilderijen.”

'In de natuur
zie ik vaak
dingen die me
aanspreken,
inspireren'


Ook humor speelt een rol in zijn werk. Hij wijst op een schilderij waarop een winterkoninkje een groepje mussen lijkt te dirigeren. Herman glimlacht: “Het winterkoninkje is het gekrijs van de mussen beu en hij geeft zangles!”

Met zijn schilderkunst is Herman een aantal keren in de prijzen gevallen, in Vorden heeft hij meegedaan met een ‘veldwedstrijd’ waar hij zich inschrijft als prof.
Herman weet nog: “We moesten ergens gaan zitten en het landschap vastleggen. Dezelfde avond moest het resultaat worden ingeleverd.” Hij weet de tweede prijs in de wacht te slepen. Ook de Gelderlander Kunstprijs heeft hij een keer gewonnen en in een ander jaar wordt Herman tweede. Hij vertelt desgewenst: “De winterlandschappen, daar heb ik het meeste mee. Ze zijn gewoon mooi door de eenvoud vind ik. Niet makkelijk om te schilderen trouwens.” Qua niveau en ontwikkeling is volgens Herman door de jaren heen zeker verschil te zien. “Wat ik 25 jaar geleden heb gemaakt zou ik nu niet meer zo doen”, vertelt hij.

'Wat ik 25 jaar
geleden heb
gemaakt zou ik
nu niet meer
zo doen'


Herman is aangesloten bij een schildersgroep. Hij legt uit: “We zijn nog met vijf mensen overgebleven in onze groep, ik ben de enige man. We zijn al 25 jaar bij elkaar en leren over materiaalgebruik en technieken.” Er liggen plannen om een tentoonstelling te organiseren. Herman: “We zijn van plan om met onze groep te gaan exposeren, op verschillende locaties in de gemeente Aalten, zodat mensen, bezoekers, ervan kunnen genieten. Of dat dit jaar lukt vanwege corona weten we nog niet maar we gaan zeker een keer een expositie houden.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden