Rustige jaarwisseling in de regio | Al het nieuws uit Aalten | Aalten Vooruit

Rustige jaarwisseling in de regio

Nauwelijks incidenten in Aalten

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN/WINTERSWIJK – In de gemeenten Aalten en Winterswijk was de jaarwisseling rustig en was er nauwelijks sprake van incidenten. In Winterswijk werd nog wel een auto aangehouden met een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk. Ook werd een persoon ‘in hechtenis genomen’ vanwege te agressief gedrag. Natuurlijk werd er ondanks het landelijke vuurwerkverbod, zeker bij het begin van het nieuwe jaar, nog vuurwerk afgestoken. Ook het carbid schieten ging overdag op vele plekken gewoon door.

Carbid schieten
Vanwege de strengere lockdown, die vanwege de coronacrisis halverwege december in ging, werd aangeraden het carbid schieten een jaar over te slaan. In Aalten leidde dat er toe dat van de 127 aangemelde locaties er op 46 locaties niets werd afgeschoten. Op de overgebleven plekken lijkt alles volgens de regels te zijn gegaan, al zijn ze niet allemaal gecontroleerd. In Winterswijk werden op Oudejaarsdag vooraf wel alle veertig locaties gecontroleerd. Volgens burgemeester Joris Bengevoord, die zelf met de handhavers van de gemeente mee op pad is gegaan, werden er geen overtredingen geconstateerd. Of er daarna werkelijk overal maximaal twee mensen bij de afsteeklocaties aanwezig zijn geweest blijft natuurlijk de vraag.

Minder vuurwerk
Bij deze jaarwisseling werd er voor gekozen niet overal meteen al te streng op te treden. Het afsteken van vuurwerk was immers verboden. Op Oudejaarsdag was het lang opmerkelijk rustig, maar in de loop van de middag werd er toch op steeds meer plekken vuurwerk afgestoken. Om 24.00 uur leidde dat tot een kleine climax. In Aalten schoten bij een bewoner de fijnstofmeter omhoog, het teken dat er toch nog een behoorlijke hoeveelheid vuurwerk was afgestoken. Toch is het algemene beeld dat in de beide gemeentes aanmerkelijk minder vuurwerk is afgestoken, al was dat voor diverse inwoners nog teveel. Na één uur werd het in de nieuwjaarsnacht opmerkelijk rustig. In Winterswijk was rekening gehouden dat er op een plek toch veel mensen bij elkaar zouden komen om gezamenlijk veel vuurwerk af te steken. Maar dat gerucht werd geen werkelijkheid. In beide gemeentes spraken de burgemeesters over een ‘rustige jaarwisseling’.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden