Stripmaker des Vaderlands Herman Roozen. Foto: Rutger Bronts
Stripmaker des Vaderlands Herman Roozen. Foto: Rutger Bronts

Stripmaker des Vaderlands Herman Roozen heeft heldere speerpunten

Algemeen

Drie stappen om strips onder de aandacht brengen

Door Liesbeth Spaansen

TOLDIJK/NEDERLAND – Vanaf 1 januari 2021 is Herman Roozen (Toldijk, 1966) voor drie jaar benoemd tot Stripmaker des Vaderlands. Een eervolle taak, vindt Herman die tekent en schrijft onder andere voor Boerderij, Donald Duck en Karlijn, Catootje en de ouders en het tv-programma Sesamstraat. Met drie speerpunten, die hij na zijn benoeming tijdens het Stripweekend in Haarlem in zijn speech uiteenzette, gaat hij zijn drie jaar goed benutten.

Drie jaar geleden werd de titel Stripmaker des Vaderlands voor het eerst bedacht. “Er werd een stichting opgericht om strips meer onder de aandacht te brengen”, weet Herman Roozen. Hij volgt de eerste Stripmaker des Vaderlands, Margreet de Heer, op. “Toen werd er een verkiezing gehouden tussen vier kandidaten. Nu wilden ze geen verkiezing doen, maar zijn ze gaan bedenken wie daar geschikt voor zou zijn. En ze kwamen bij mij uit. Ik vind het een eer dat ik gevraagd ben.”

De wereld binnen de striptekenaars is niet zo groot. “Misschien honderd? Ze hebben er een namenlijst van samengesteld. Je moet namelijk niet alleen kunnen striptekenen, maar een brede kijk hebben en breed inzetbaar zijn. Ze vertelden allemaal positieve dingen over mij, niemand was negatief en ik was eerste keus”, lacht hij.

Herman Roozen is geboren en getogen in Toldijk, op een boerderij. “Tot mijn achttiende heb ik er gewoond, toen ging ik studeren en op kamers.” Hij ging naar de toen Hogere Landbouwschool in Dronten en vier jaar naar Nijmegen. “Na een jaar militaire dienst ging ik naar ATO-DLO (nu Wageningen Universiteit en Research) in Wageningen en als informatieanalist aan het werk bij een softwarebedrijf. Toen na vijf jaar de internetzeepbel knapte gingen veel bedrijven failliet, zo ook het bedrijf waar ik werkte.”

‘Ik zit gewoon achter mijn bureau om diep na te denken’


Als kind tekende Herman al in zijn schrift. “Met vulpen en later ook poppetjes bij natuurkunde. Ik tekende strips voor de schoolkrant, voor Ons Platteland, een weekblad van de Christelijke Boeren en Tuindersbond CBTB en zo ging dat verder. Dat deed ik naast mijn werk en daar verdiende ik wat mee. Toen ik zonder werk zat, dacht ik: ‘Dan moet ik nu maar striptekenaar worden’. Ik had WW en wat je toen meer verdiende, werd gekort op de uitkering. Na een jaar of anderhalf, twee was ik er vanaf.” Dat is inmiddels zeventien jaar geleden.

Vanwege studie verhuisde hij verschillende keren, maar streek zes jaar geleden neer in het Drentse Coevorden, waar zijn vrouw vandaan komt. “Mooi die binnenstad bij het station”, laat hij weten. Toch is zijn woonplaats geen inspiratiebron. “Nee, ik zit gewoon achter mijn bureau om diep na te denken. Of ik ga wandelen met een blik op oneindig.” Hij lacht bij de gedachte van de mensen die dan naar hem zwaaien en waarop hij niet reageert. “Ik ben dan teveel aan het nadenken. Als ik les geef op lagere scholen vertel ik dit ook altijd.”

De strip Opa, gepubliceerd in vakblad Boerderij vanaf 1971, is de meest onbekende strip van Nederland. “Het blad wordt alleen door boeren gelezen, is te koop bij Misset of op landbouwbeurzen. In 2004 kon ik deze strip overnemen van Henk Groeneveld.” Opa bestaat in 2021 vijftig jaar. “De redactie zit erover te denken hoe dit te vieren. Ikzelf vind het leuk als er een evenement zou zijn met allemaal rode trekkers. Opa rijdt op Betsie, een rode Massey Ferguson. Leuk om daar een hele ‘rode trekker dag’ van te maken.”

Herman tekende naast Opa ook Broertje, waarvan hij twee delen uitbracht. Het zijn stripboeken over zijn jeugd in Toldijk. Hij tekent ook cartoons, illustraties, praatplaten en logo’s. Verder schrijft Herman mee voor Donald Duck en af en toe Dirkjan. De verhalen van historische drie-plaatjes-strips Rembrandt (over Rembrandt van Rijn) en albums De Ruyter (over Michiel de Ruyter) worden door tekenaar Pieter Hogenbirk uitgewerkt.

Herman Roozen vindt het fijn om aan verschillende strips naast elkaar te werken. “Ik begin altijd gelijk met opdrachten en haal mijn deadline altijd. Ik werk met mapjes waarmee ik snel kan switchen. Ideeën zijn de ene keer voor de Donald Duck geschikt, de andere keer voor Rembrandt. Zo kun je de zinnen verzetten als je aan het nadenken bent. Opa staat achterin het blad Boerderij, maar ik probeer altijd de strip over het hoofdartikel te maken. Er zijn lezers die altijd eerst kijken wat Opa daarover zegt.”

‘Ik begin altijd gelijk met opdrachten en haal mijn deadline altijd’


Stripmaker des Vaderlands
Drie speerpunten heeft Herman Roozen bedacht en na ontvangst van de titel Stripmaker des Vaderlands tijdens zijn speech laten weten. “Er moet meer belangstelling komen voor strips. Daarom wil ik als eerste dat er meer strips in de bibliotheek kunnen worden geleend. Ik stond elke week op woensdagmiddag uit te kijken naar de bibliobus in Toldijk, maar het aanbod was niet zo groot.”
Herman gaat daarom eerst cijfers verzamelen. Hoeveel strips worden geleend en door wie? “Ik kan via de bieb in Coevorden strips reserveren bij de openbare bibliotheken in Drenthe. Landelijk gezien kun je aan elke stripboek komen, maar dat kost steeds 3 euro of zo. Het mooist zou zijn als elke provincie elk stripboek een keer in de collectie zou hebben. Broertje bijvoorbeeld staat alleen in de bibliotheken in Gelderland.”

Als tweede speerpunt wil hij een dag van de stripmakers organiseren. “Er zijn stripboekenbeurzen door het land, waar stripmakers achter kraampjes zitten om boeken te signeren. Ze zijn te druk om met elkaar te praten. De dag voor de striptekenaar is om elkaar te ontmoeten. Ik zie voor 2022 een symposium voor me, met praatjes, lezingen en workshops. Voor iedere striptekenaar en -liefhebber toegankelijk. Maar vooral zónder signeersessies.”

Zijn derde speerpunt is voor de kleine doelgroep. “Naast grote strips als Donald Duck en Jan, Jans en de kinderen zijn er ook heel veel kleine strips. Vakgerichte tekeningen zoals van de duivenvereniging of speciaal voor de Achterhoek, zoals die van ToonWorks. Vooral werk van jongere, beginnende stripmakers wil ik een podium geven, die strips wil ik gepubliceerd krijgen. Wie ook lollige stripjes maakt, kan die naar mij mailen. Ik wil deze verzamelen en er een bloemlezing van maken.” De titel weet hij al, dat is zijn slogan: ‘Strip, het meest veelzijdige stukje lees. Strip!’.”

Het motto van Herman: rust, reinheid en regelmaat, zullen hem helpen om zijn speerpunten te behalen. “Daar moet ik me al aan houden, omdat ik elke week een strip moet afleveren. Ook mijn drie speerpunten vormen nu de stok achter de deur. Ik ga mijn best doen om deze uit te voeren.”


Info@hermanroozen.nl
www.hermanroozen.nl

Herman Roozen heeft drie speerpunten opgetekend. Beeld: Herman Roozen
Dit is Opa op zijn rode Massey Ferguson: Betsie. Beeld: Herman Roozen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant