Afbeelding

Oerend Smart | Nieuwe woondromen

Opinie

De Achterhoek als ideale plek om te wonen. Daar dacht een groep Achterhoekers vijf jaar geleden over na. Samen met Anke Sitter mocht ik een avond begeleiden in de Halle Heideschool. In één avond schetsten we een toekomstbeeld waarin ieders idealen een plek kregen. Wat me het meest opvalt nu ik de Achterhoekse woondroom nog eens doorlees, is dat de wensen niet veranderd zijn de afgelopen jaren. Maar ik heb de indruk dat we nog niet heel veel opgeschoten zijn. Tenminste.. wanneer ik kijk naar concrete resultaten. Gelukkig gebeurt er wel van alles achter de schermen!

De woondroom ging vooral over diversiteit: zoveel mensen, zoveel wensen. We wilden toen al kleine, lichte verplaatsbare woningen en meer mogelijkheden voor starters. Ze staan er nog niet, voor zover ik weet. Maar op de Haart in Aalten verrijzen binnenkort twee ‘Uuthuuskes’: kleine flexwoningen met 60 vierkante meter woonruimte, speciaal voor jongeren die een maatschappelijke binding hebben met De Haart, beheerd door een speciaal opgerichte wooncoöperatie. Jongeren onder de 28 jaar mogen hier maximaal 5 jaar wonen, wat hun de kans biedt om in die tijd door te stromen naar een ander geschikt huis in de regio.

Langer zelfstandig blijven wonen, vooral in het buitengebied, was onderdeel van het ideale plaatje. Ook daar is, wellicht niet zichtbaar voor iedereen, steeds meer mogelijk. De woonvisie van de gemeente Winterswijk biedt bijvoorbeeld steeds meer mogelijkheden. ‘Weg met de strakke regels’ is daar het motto. Onlangs zat ik aan tafel met Wim Korsten van de OBW (Ondernemers Buitengebied Winterswijk). ‘Kwaliteit voor kwantiteit,’ vertelde hij me. Juist de diversiteit in het buitengebied is belangrijk. Oudere bewoners waren vaak genoodzaakt naar het dorp te verhuizen, als ze kleiner wilden wonen. En boerderijen die te koop kwamen, waren vaak niet betaalbaar voor jongeren en bijvoorbeeld ZZP’ers. Dit zorgt voor een veranderende samenstelling van bewoners in deze gebieden. De nieuwe woonvisie maakt het mogelijk dat boerderijen gesplitst worden. OBW legt de nodige verbindingen tussen geïnteresseerden.

En juist dat zagen we ook terug in de woondroom: het ontstaan van ‘nieuwe buurtschappen’ waar jong en oud samenwonen, gecombineerde woonunits, waar wonen en werken goed op elkaar aansluiten, in leegstaande panden, zoals winkels en boerderijen. Daarvan ontstaat ook een mooi voorbeeld in Doetinchem: daar bouwen Ester en Alain van der Haar aan hun collectieve woon- en werkconcept in een verwaarloosd jarendertigcomplex vlakbij het station. Hun eigen woongedeelte is inmiddels klaar en nu stap twee: de inrichting van de aanliggende bedrijfshal. Ze zoeken creatieve makers met ideeën. Het kan nog alle kanten op. Loftwoningen of tiny houses. Alles is nog mogelijk.

Ik vind het mooi om te zien dat er wat beweegt op de woningmarkt. Maar, heel eerlijk, ik zou willen dat er veel meer initiatieven zouden zijn. Dat het allemaal niet zo lang zou duren. En ja, ik weet dat het vraagt om overleg, aanpassen van regels en mensen die hun nek uitsteken. Maar daar zijn we toch juist zo goed in in de Achterhoek. En hopelijk is er al veel meer gaande en zie ik het gewoon niet. Net als toen in 2015 geldt: Door ideee¨n en vragen uit te spreken word je zichtbaar. Ik ben benieuwd wat de komende tijd gebouwd of verbouwd gaat worden!

Linda Commandeur zorgt als katalysator in processen voor vertrouwen vanuit beweging

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit