Bernie Veldhuis. Foto: Karin Stronks
Bernie Veldhuis. Foto: Karin Stronks

Bernie Veldhuis stopt als reisadviseur

Algemeen

AALTEN – Na dertig jaar gewerkt te hebben in de reiswereld houdt Bernie Veldhuis het voor gezien. Hij start met een nieuwe uitdaging en gaat aan de slag als project- en accountmanager bij een marketing- en communicatieadviesbureau in Zieuwent. “Mijn besluit heeft alles te maken met corona, we hebben vrijwel geen reis geboekt dit jaar en de vooruitzichten zijn ook niet rooskleurig. Ik kijk met een fijn gevoel terug op mijn werk in de reiswereld en heb veel zin in mijn nieuwe baan! Vanaf 1 januari ga ik daar aan de slag”, aldus Veldhuis.

Door Karin Stronks

Zijn belangstelling voor toerisme en reizen kreeg Bernie Veldhuis met de paplepel ingegoten. “De busreizen die mijn ouders organiseerden trokken me niet zo, maar het organiseren van vliegreizen vond ik erg interessant”, vertelt hij. Na de havo volgt Bernie de vakschool van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisbureaus (ANVR) in Leiderdorp. Hij begint eind 1991 met zijn reisbureau, onder de paraplu van Globe Oad, naast juwelier Meerdink aan de Bredevoortsestraatweg. Bernie weet nog: “Voor mij had mevrouw Buesink daar een winkeltje. De ouderen zullen dat nog wel weten! We hielden een open huis en de eerste paar jaar werkte ik alleen, heb toen nauwelijks vakantie gehad. Na twee jaar kwam een parttime reisadviseur in dienst.”

Het reisbureau van Bernie groeit uit zijn jasje en in 2000 betrekt hij, inmiddels met een team van vier medewerkers, een nieuwbouwpand aan de Haartsestraat. “Daar kregen we de beschikking over vier verkoopbalies en de broodnodige opslagruimte. We bedienden ook veel Duitse klanten”, aldus Bernie. Hij vervolgt: “We stelden niet alleen reizen voor particulieren en bedrijfsuitstapjes samen maar verkochten bijvoorbeeld ook musicaltickets, koffers en muggenspray. Ook boden we reizigers een mobiele telefoon te leen, zo’n groot toestel met antenne! De klant hoefde alleen de gesprekskosten te betalen.” Wat Bernie vervult met trots is dat zijn reisbureau drie achtereenvolgende jaren is uitgeroepen tot Reisbureau van het Jaar van de provincie Gelderland. “Daarbij wordt gelet op alle facetten, dus ook marketing en hoe ga je om met je medewerkers. Ja, en dan sta je in smoking de prijs in ontvangst te nemen…”

In 2007 stopt Bernie met het reisbureau. Hij geeft aan: “Ik verkocht een paar jaar daarvoor het reisbureau aan Oad en bleef aan als officemanager en clustercoach. Na verloop van tijd merkte ik dat mijn zienswijze niet strookte met het Oad-beleid. Een jaar lang deed ik hele andere dingen en er stond een mooi plan op stapel, het openen van een audio/videowinkel van Bang & Olufsen in Doetinchem, wat op het laatst is afgeketst.” Twaalf jaar geleden vallen twee dingen samen, Bernie wordt benaderd om bedrijfsuitjes te organiseren en hij leest een artikel over mobiele reisadviseurs. Het blijkt een schot in de roos. Hij geeft aan: “We begonnen als ‘Star Travel’, later werd de naam ‘The Travelclub’. Het voelde meteen goed, veel klanten kwamen terug, je hebt niet veel kosten als je van huis uit werkt.”

Bernie regelt talloze reizen, uitstapjes, arrangementen, op alle vlakken. Hij noemt een paar bijzondere anekdotes: “Samen met Jan ter Haar, destijds teammanager van AZSV, organiseerde ik een reis voor Vitesse, een trainingskamp, naar Abu Dhabi. Ik regelde de reis, Jan reserveerde de zaken ter plaatse zoals voetbalvelden. Net voor de terugreis hoorde ik dat spelers allemaal naar huis wilden, dus niet naar vliegveld Düsseldorf van waaruit de reis was begonnen. Er speelden veel buitenlanders in het team dus ik kon op zondagochtend reizen omboeken naar onder andere Equador, Servië, Israël, Marokko en Georgië. Een hele klus!” Hij vertelt: “We hebben een keer een sterfgeval meegemaakt tijdens een vakantie. Dat zijn nare dingen natuurlijk, waarbij we samen met de verzekeraar veel moesten regelen.”

Bernie is klaar voor zijn nieuwe uitdaging, zijn baan als project- en accountmanager in Zieuwent. Hij zegt: “Ik werk er nu al dus het is geen onbekend terrein. Maar ik heb veel zin om me daar vanaf januari volledig op te focussen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant