Brief aan de inwoners van de gemeente Aalten (17) | Al het nieuws uit Aalten | Aalten Vooruit
Burgemeester Anton Stapelkamp, bij het Ambthuis in Bredevoort. Foto: Lydia ter Welle
Burgemeester Anton Stapelkamp, bij het Ambthuis in Bredevoort. Foto: Lydia ter Welle

Brief aan de inwoners van de gemeente Aalten (17)

Veuruut kieken

Al sinds maart is ons land in de greep van de corona-pandemie en velen, ja, wie niet eigenlijk? U, jij, ik, wij zijn het meer dan beu, al die beperkingen, al die vanzelfsprekende dingen waarover we opeens moeten nadenken. Maar het meest wringt de beperking van ons sociale leven. Niet meer je kleinkinderen op bezoek, niet meer je oude vader een knuffel kunnen geven, niet meer spontaan bij vrienden binnen lopen, allerlei feestelijke momenten slechts in kleine kring kunnen vieren. En, voor velen onverwacht, zelfs de dagelijkse gang naar je werk en het praatje bij het koffieapparaat voelt ondertussen als een groot gemis. We hebben het er zwaar mee. Maar het maakt ook duidelijk waar we het allemaal voor doen. We willen het leven weer kunnen leven en vieren, ontspannen, zonder na te hoeven denken. Daar doen we het voor. Die kreet ‘Daar doe ik het voor’ is ook de kern van een campagne die landelijk wordt gevoerd, zodat we het met elkaar nog even volhouden. Als gemeente hebben we daar bij aangehaakt door lokale mensen uit alle geledingen van onze gemeente te vragen ook een poster hun foto met hun eigen ‘Daar doe ik het voor’ te laten maken. Mooi om te zien dat eenieder gelijk zijn bereidheid uitsprak. De afgelopen weken kon u al vier van die posters op de driehoek-borden zien en ook via de sociale media zijn ze verspreid. Het zijn Arjan Bruggink (VVNF), Bertie Bussink (o.a. Grenslandmuseum), Suzanne Ruesink (Suzie’s Farm), Judith Westervelt (AZSV VR1), Novin Mateman (onze nieuwe kinderburgemeester), Elske Baron (docente Schaersvoorde), Meike en Mitch (muzikanten) en ook mevrouw Rave, met 101 jaar de oudste maar nog steeds zeer vitale inwoner van het dorp Aalten.

Perspectief
‘Daar doe ik het voor’ verwijst naar de toekomst, biedt weer perspectief. Nu nog even volhouden maar straks kunnen we weer opademen, gaan we het leven weer vieren. Mijn vorige brief van half oktober was in een periode dat de aantallen besmettingen angstig hard opliepen tot boven de 10.000 per dag. Ook Aalten had op 17 oktober opeens een piek met 23 op een dag. Daarmee zaten we in de top 15 van Nederland, een twijfelachtige eer. Maar gelukkig is de trend dalend, met horten en stoten, af en toe ook stagnerend en ook nog lang niet genoeg. Maar de trend is wel dalend al stuiteren de aantallen op en neer tussen naar nu 4.000-5.500 landelijk per dag. In Aalten zitten we nu rond de 40 besmettingen per week. De afgelopen zaterdag en zondag zelfs maar één en twee. Flink lager maar het gevaar van weer oplaaien is groot, ook al omdat we volop in verbinding met onze omgeving staan, we leven niet op een verder onbewoond eiland.

Dat goede gevoel kreeg de laatste weken een oppepper door de positieve berichten over de ontwikkeling van corona-vaccins. De berichten zijn hoopvol al zal het nog wel even vol ongeduld wachten zijn tot dat alle veiligheids- en effectiviteitstesten de procedures hebben doorlopen. Maar het lijkt er toch op dat in januari de eerste vaccins gegeven kunnen worden en dat we mensen tegen het virus kunnen beschermen. Dat zal binnen enkele maanden een groot verschil gaan maken voor de besmettingsrisico’s en dus de aantallen zieken. Voor ons allen, maar zeker voor de zorgsector een situatie waar we reikhalzend naar uitkijken.

Feestdagen
We kijken ook vooruit naar de feestdagen. Sinterklaas is in het land maar op een nieuwe maar creatieve manier ontvangen. Ook onze lokale comités hebben met behulp van eigen Sinterklaas-journaals van de nood een deugd gemaakt. Wat mij betreft een blijvertje, wat een lokaal talent, chapeau! Na dit weekend kijken we uit naar het Kerstfeest en ook dat zal in aangepaste vorm gevierd moeten worden. Het is nog niet bekend hoeveel ruimte het kabinet wil bieden en dus zal het in heel wat families passen en meten worden in de agenda om elkaar in veel kleinere kring toch veilig en volgens de regels te kunnen ontmoeten. En na Kerst volgt Oud en Nieuw. Duidelijk is al dat er geen vuurwerk is toegestaan en ik wil eenieder dringend vragen zich daar ook aan te houden. Niet leuk maar wel nodig nu, voor de zorg, voor de politie en handhavers.

Carbidschieten
In Aalten is het de gewoonte van velen – vorig jaar zeventig aangemelde locaties - om overdag carbid te schieten met een groep mensen uit de buurt of vrienden en familie. Anderhalve week geleden heb ik in de media aangegeven dat dat wat mij betreft in kleine groepen verantwoord zou moeten kunnen, afhankelijk van de ruimte die het kabinet hiervoor zal bieden. Een kleine groep mensen buiten mits die ook serieus afstand van elkaar houden levert slechts hele beperkte risico’s op, was en is mijn mening.

Maar helaas - ik had het graag anders gezien - de meest recente berichten zijn dat het kabinet die ruimte voorlopig niet wil geven, zodat dan de beperking tot vier personen blijft gelden. Het is niet anders, daar zullen u en ik het mee moeten doen en dat wordt dan ook mijn beleid deze jaarwisseling. Ik houd mij aan de landelijke regels en verwacht dat ook van u. En als het nodig is zal er door politie en handhavers opgetreden worden.

Het nieuwe jaar
Over een maand laten we dit toch wel nare jaar - ondanks ook nog steeds heel veel om dankbaar voor te zijn – achter ons en beginnen we hopelijk met frisse moed met 2021. Zonder een Nieuwjaarsreceptie, maar we zullen als gemeente op een andere manier toch met u in contact willen treden rond Oud en Nieuw. We kijken vooruit, we hopen op een mooie zomer waarin weer wat evenementen mogelijk zijn, waarin we elkaar weer kunnen ontmoeten. En tot die tijd gaan we als ‘typische’ Achterhoekers er samen tegen aan, samen d’ran! Ondanks alles wens ik u een mooie laatste maand van het jaar toe.

Met een hartelijke groet, ook namens raad en college,

Burgemeester Anton Stapelkamp

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden