Progressieve Partij wil energiecoöperaties stimuleren | Al het nieuws uit Aalten | Aalten Vooruit
<p>PP-fractieleden Bert Weevers en Guido Uland bij 't Grachthuys in Bredevoort, waarop 110 zonnepanelen liggen. Foto: PR</p>

PP-fractieleden Bert Weevers en Guido Uland bij 't Grachthuys in Bredevoort, waarop 110 zonnepanelen liggen. Foto: PR

Progressieve Partij wil energiecoöperaties stimuleren

AALTEN/BREDEVOORT/DINXPERLO - De komende jaren zullen we moeten overschakelen naar duurzaam opgewekte energie en grootschalige isolatie van (oudere) woningen en gebouwen. Een lokale energiecoöperatie kan daarbij heel behulpzaam zijn. Dat stelt de Progressieve Partij in haar tweede advertorial over energie die deze week in Aalten Vooruit verschijnt.

De Progressieve Partij wil door het plaatsen van een serie informatie-advertenties de inwoners dichterbij de politiek betrekken en ook de lokale media steunen in deze moeilijke corona-tijd. In drie series van drie zogenaamde advertorials geven de progressieven informatie. Een drietal belangrijke gemeentelijke thema’s komen langs: woningbouw, klimaat en energie en landbouw. In de tweede bijdrage over energie wordt uitgelegd wat er in de gemeente Aalten vanaf nu allemaal moet gebeuren om aan de diverse afspraken te voldoen.

Wereldwijd CO2-probleem
Klimaatspecialist van de PP-fractie Bert Weevers: “De CO2-uitstoot (koolstofdioxide) levert wereldwijd de grootste bijdrage aan klimaatverhitting. CO2 komt vrij bij verbranding van fossiele brandstoffen. In Nederland zijn dat olie, diesel, benzine, aardgas, biomassa. Voor vervoer, verwarming, stroomproductie en industrie. In de gemeente Aalten stoten we met ons allen, inwoners, bedrijven en vervoer per jaar ca 125.000 kiloton CO2 uit. Dïe CO2-uitstoot moet uiteindelijk naar nul door besparing op energiegebruik en omschakeling naar duurzame energiebronnen. We noemen dat de energietransitie. Dit moet bij ons via de RES (Regionale Energietransitie Strategie) en daarvan afgeleid het Aaltense Uitnodigingskader zon en wind en de TransitieVisie Warmte worden bereikt. Deze richten zich op de gebouwde omgeving”

Goed voor klimaat en portemonnee
De Progressieve Partij wil graag stimuleren dat meer inwoners van de gemeente Aalten energiecoöperaties gaan vormen. Zij kunnen dan bijvoorbeeld in een bepaald gebied meedoen met een postcoderoosproject. Via zo’n project kunnen huishoudens profiteren van hun gezamenlijk opgewekte zonnestroom op één of enkele locaties. Een mooi voorbeeld is het postcoderoosproject van de Energie-coöperatie Bredevoort. De in totaal 529 panelen van 54 leden-deelnemers liggen op de daken van het Grachthuys (110) en Woninginrichting Betting (419). Een goed voorbeeld om na te volgen, aldus de PP.


Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden