‘Meestal ben ik ongeveer één week tevreden’ | Al het nieuws uit Aalten | Aalten Vooruit
Joppe Roos in zijn kantoor. Foto: Karin Stronks
Joppe Roos in zijn kantoor. Foto: Karin Stronks

‘Meestal ben ik ongeveer één week tevreden’

AALTEN – De net achttienjarige Joppe Roos is ondernemer, videomaker, hij schrijft zich op zijn zestiende in bij de Kamer van Koophandel. Net voor hij achttien wordt opent hij zijn kantoor aan de Hofstraat in Aalten. De derdejaars mbo'er zit middenin zijn examenperiode. Hij hoopt binnenkort af te studeren in de richting Mediavormgeving. Hij glimlacht: “Op een paar projecten ben ik best trots maar meestal ben ik ongeveer één week tevreden …”

Door Karin Stronks

Als kind is Joppe al verhalen aan het vertellen. “We verzonnen verhalen en toneelstukjes samen met buurkinderen, speelden televisieseries na. Ik heb altijd veel fantasie gehad en dat is nog steeds zo. Op school was de musical favoriet. Opstellen maken, spreekbeurten houden, dat lag me wel. Mijn vader hielp me vaak als ik een spreekbeurt moest voorbereiden. Ik had vaak zoveel informatie verzameld dat er veel geschrapt moest worden”, herinnert hij zich. Na de basisschool gaat Joppe naar GTL, doet richting Economie, heeft een bijbaantje als vakkenvuller bij de Jumbo. Vanaf zijn elfde jaar fotografeert hij. “Toen kocht ik mijn eerste camera, zo’n kleintje die je zo in je zak stopt. Ik maakte films en foto’s op vakantie en plaatste ze op YouTube.”

Voor atletiekvereniging AVA’70 begint hij met het maken van video’s en schaft een nieuwe camera aan. Joppe geeft aan: “Een eenvoudige spiegelreflexcamera en een extra lens, daar begon het mee. Twee jaar geleden werd ik gevraagd om bij het Sjoksfestival te filmen, ook ’s avonds. Ik heb me via internet verdiept in de film- en fotografie en ging goed kijken hoe anderen het doen. De beelden bij het Sjoksfestival waren niet stabiel en daar moest ik ook een oplossing voor vinden. Maar het ging steeds beter, je leert steeds meer!”

In 2019 maakt Joppe een grote stap qua investering. “Om de kwaliteit van het filmen te verbeteren besloot ik om nieuwe professionele spullen aan te schaffen. Dat was heel duur, ja, maar als je verder wilt moet je wat. Dus er kwamen lampen, stabilisatoren, een videocamera met fotofunctie, standaard, microfoons, een drone. Ook dat ging stukje bij beetje”, legt hij uit. En vervolgt: “Ik woon nog thuis dus kan goed sparen en investeren in mijn bedrijf. Mijn ouders, zus, familie en vrienden hebben me altijd gesteund en gestimuleerd om te ondernemen. Ook hebben ze geholpen zo veel het kon, daar ben ik natuurlijk heel trots op en blij mee!” Hij voegt toe: “In 2019 heb ik totaal 94 video’s afgerond, hopelijk komen er dit jaar meer! Maar ik moet ook vijf middagen naar school en doe binnenkort examen op Mbo Mediavormgeving.”

Op een paar projecten is Joppe best trots maar volgens hem kan het altijd beter. “Ik mocht vorig jaar voor het Sjoksfestival de kroegbazen filmen in hun gesloten cafés. Met die film ben ik heel blij, vooral ook omdat bijna 'historische' momenten en uitspraken in zitten”, zegt de jonge ondernemer. En voegt toe: “Maar elke keer leer je weer bij, het ontwikkelen gaat steeds door. Als ik nu video’s bekijk die een jaar geleden zijn gemaakt, dan besef ik dat het nog beter, mooier kan.”

Op de vraag of hij van plan is om in de Achterhoek te blijven luidt het antwoord: “Ja, ik blijf sowieso in de Achterhoek. Hier zijn minder ondernemers die dit werk doen, als je in de buurt van Utrecht komt is de concurrentie veel groter. Ik film het meest in Aalten en Winterswijk, doe van alles. Bruiloften, horeca, supermarkten. Voor Jumbo werk ik nu niet meer als vakkenvuller maar houd social media bij!”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden