Mannen met pannen, een groot succes. Foto: PR

Mannen met pannen, een groot succes. Foto: PR

Mensen maken … Dinxperlo lekkerder

Algemeen

AALTEN / DINXPERLO - In Aalten Vooruit en De Band verschijnen regelmatig artikelen over mensen die vrijwilligerswerk verrichten. Over hun motivatie hiervoor en hun ervaringen. De te interviewen vrijwilligers worden benaderd door Figulus Welzijn en de artikelen worden geschreven door Marijke Verschoor-Boele uit Dinxperlo. Dit keer sprak Marijke met Harald Herngreen, dé kok van ‘Mannen met pannen’.

‘Mannen met pannen’ is een concept dat Steffan Rexwinkel en Richard Jongetjes, beiden werkzaam bij Figulus Welzijn, hebben overgenomen uit Zwolle. Twee jaar geleden hebben zij een oproep geplaatst op Facebook. Ze zochten een kok die een groepje mannen zou willen leren koken. Harald Herngreen (57) reageerde op die oproep. Harald is geboren in Vaassen. Zijn vader was leraar. Wegens de gezondheid van zijn zusje verhuisde het gezin eind jaren 60 naar de Achterhoek. In 1971 verhuisden ze naar Dinxperlo. Harald is daar gebleven. Hij is al vele jaren getrouwd met een echte 'Dinxperse' en heeft twee zoons, van 28 en 25 jaar.

Harald werkte onder andere als chef-kok bij Defensie, maar ook bij Koenders in Breedenbroek en bij restaurants in Duitsland. Helaas kreeg Harald een auto-immuunziekte waardoor hij werd afgekeurd. Na een periode van revalidatie heeft hij de draad weer opgepakt. Hij rijdt motor met zijn vriendengroep. Als het typetje ‘Berend Buzerd’ zingt hij in het Achterhoeks en sinds kort is hij bezig met boogschieten.

Twee jaar geleden is hij als kok gestart met ‘Mannen met pannen’. Dit gaf hem de gelegenheid om iets te gaan doen met zijn beroep én zijn passie: koken. Een groepje van acht mannen, in leeftijd variërend van 54 tot 84 jaar kwam eens per maand in het Kulturhus samen. Sommigen hadden nog nooit een aardappel geschild. De kookclub werd een groot succes en na een jaar wilden de mannen allemaal verder. Het was de bedoeling om ook dit jaar door te gaan maar corona gooide roet in het eten.

Vol trots vertelt Harald: "Vorig jaar heeft TV Gelderland de groep gefilmd, en daarna filmden ze één van de leden thuis. Een weduwnaar die elke keer nadat hij een nieuw recept had geleerd, zijn buren uitnodigde om dit recept voor hen te koken."

Harald is heel principieel. Geen pakjes en blikjes, alles moet vers zijn. Hij begon de eerste keer simpel met een gehaktbal, een zomerpureetje en geschrapte wortel met spekblokjes. De reactie van de mannen was dat het erg lekker was, maar de volgende keer mocht het wel wat moeilijker. Hij legde de lat gelijk heel hoog met bami, babi ketjap en satésaus. Dit alles zonder pakjes. Het was een race tegen de klok maar het menu is bij iedereen gelukt. Om 20.15 uur zaten de mannen heerlijk te eten met natuurlijk een biertje erbij. Harald deed alle boodschappen zelf. Het menu varieerde van Indiase curry’s met naanbrood (ja, zelfgemaakt!) tot Belgische stoemp en maaltijdsoep.

Vaak kreeg hij ’s avonds in de ‘Mannen met pannen’-app nog een reactie: “Harald, het was weer een geweldig recept. Bewerkelijk, maar erg lekker!” Hij had ook veel plezier met de mannen. Met de Kerst kreeg hij een wijnpakket en er bestaat een echt ‘Mannen met pannen’-lied! Harald hoopt, zodra het kan, weer te gaan koken met zijn ‘Mannen met pannen’. Er bestaan zelfs plannen om ook een groep te starten met jonge vrouwen.

Vrijwilligerswerk bracht Harald een stukje waarde in het leven terug. “Je krijgt echt waardering. Het gevoel van 'Dit kan ik gewoon'! En dat is fijn.” aldus Harald.

Wie zijn of haar talenten ook wil inzetten als vrijwilliger, kan mailen naar info@figulus-welzijn.nl of bellen met Figulus Aalten, tel. 0543-47 39 39 of Figulus Dinxperlo, tel. 0315 65 52 82.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant