De bekende tekst van Sluiter is in de penning gegraveerd. Foto: PR

De bekende tekst van Sluiter is in de penning gegraveerd. Foto: PR

Achterhoek loopt warm voor Willem Sluiter Prijs

Algemeen

ACHTERHOEK - De Achterhoek begint duidelijk warm te lopen voor de in oktober tijdens een presentatie aangekondigde Willem Sluiter Prijs. Er zijn al 22 voordrachten voor binnen. De animo hiervoor overtreft de verwachting van de organiserende Stichting Fonds Willem Sluiter. Tot 1 januari kan iedereen via de website www.willemsluiterprijs.nl nog een voordracht doen.

Wie de Achterhoek op een positieve manier voor het voetlicht brengt, maakt voortaan eens in de vijf jaar kans op deze grote prijs, die is genoemd naar de nauw met deze streek verbonden dichter en dominee Willem Sluiter (1627-1673).

5000 euro en penning
De winnaar ontvangt 5000 euro en een passende penning, die is vervaardigd door beeldhouwer Anton ter Braak. Zowel personen, als een vereniging, stichting, organisatie of bedrijf kunnen worden voorgedragen voor de prijs. Op zaterdag 20 maart 2021 heeft voor de eerste keer de uitreiking hiervan plaats.
De instelling van de Willem Sluiter Prijs is te danken aan de twee jaar geleden overleden Bennie te Vaarwerk uit Eibergen. Hij stelde een legaat beschikbaar en nam het initiatief tot oprichting van de Stichting Willem Sluiter Fonds. Met een legaat maakte Te Vaarwerk het mogelijk nog zeker een halve eeuw deze belangrijke Achterhoekse prijs uit te reiken.
De bekende dichtregels van Willem Sluiter ­– Waer iemant duisent vreugden soek,/ Mijn vreugt is in dees’ achter-hoek – inspireerden Te Vaarwerk hiertoe. Ze zijn als randschrift gegraveerd op de penning bij de prijs. Te Vaarwerk verdiepte zich in de betekenis van de twee regels en leerde zo dat deze waarschijnlijk sloegen op het plekje rondom Sluiters eigen haard.

Jurywerk in twee rondes
Een breed samengestelde jury van vier vrouwen en drie mannen uit de Achterhoekse samenleving buigt zich vanaf 1 januari over de voordrachten en bepaalt wie bekroond wordt. In de eerste verkiezingsronde kent ieder jurylid afzonderlijk een beoordelingscijfer toe aan voordrachten. Elk daarvan krijgt zo een totaalcijfer en de tien hoogste krijgen een nominatie. Het stembureau legt aan hen vervolgens de vraag voor of ze de nominatie aanvaarden, akkoord gaan met publicatie en desgewenst bereid zijn een nadere toelichting te geven aan de jury. Valt één van hen zo af, dan komt de eerstvolgende (nummer elf in dit geval) aan de beurt.
Voor de tweede ronde komt de voltallige jury bijeen om uit deze tien genomineerden een winnaar te kiezen. Door onzekerheden rond het coronavirus is op dit moment nog niet te zeggen hoe de prijsuitreiking zal verlopen. Het stichtingsbestuur moet zich er nog nader over beraden.


Willemsluiterprijs.nl

De penning, die bij de prijs hoort. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant