PP-voorzitter Gerrit Stronks (rechts) overhandigt Theo Heesen de oorkonde. Links Joke Heesen. Foto: Lydia ter Welle

PP-voorzitter Gerrit Stronks (rechts) overhandigt Theo Heesen de oorkonde. Links Joke Heesen. Foto: Lydia ter Welle

Solidariteitsprijs van Progressieve Partij voor Theo Heesen

Algemeen

DINXPERLO - Zaterdag werd de Solidariteitsprijs van de Progressieve Partij uitgereikt aan Theo Heesen uit Dinxperlo, die zich al jaren inzet voor vluchtelingen en asielzoekers in met name Dinxperlo. De bijeenkomst was sober en in klein comité, vanwege de coronamaatregelen, waardoor er ook geen mogelijkheid was om mensen uit te nodigen getuige te zijn van de uitreiking.

Door Lydia ter Welle

De Solidariteitsprijs is een tweejaarlijkse prijs die is ingesteld door de Progressieve Partij Aalten-Dinxperlo. Juist in deze tijd van verharding, verrechtsing en verruwing is solidariteit met de zwakkeren in de samenleving meer dan ooit geboden, vindt de PP. Om de aandacht te vestigen op de noodzaak voor solidariteit met de zwakkeren is de Solidariteitsprijs ingesteld. De prijs herinnert aan Jan Schenk, één van de oprichters van de Progressieve Partij en vele jaren het boegbeeld was van de partij. De PP reikt de prijs altijd uit op of rond 20 november, de geboortedag van Jan Schenk. Om Jan Schenk te eren, die in 2009 na een langdurig ziekbed overleed. Hij was 27 jaar raadslid en al die jaren een onvermoeibaar voorvechter voor de belangen van 'de kleine man'.

Zaterdagmiddag werd de prijs door de PP-voorzitter, Gerrit Stronks, en fractievoorzitter Guido Uland uitgereikt aan Theo Heesen. De Dinxperloër zet zich al jaren in voor asielzoekers en vluchtelingen in (voornamelijk) Dinxperlo. Hij fungeert voor vele statushouders in Dinxperlo als vraagbaak en ze weten hem allemaal te vinden als er een probleem is. "Ja, het kan maar zo voorkomen dat er op zaterdagavond een op de stoep staat met een klein kind op de arm en de mededeling 'Kind is ziek. We moeten naar het ziekenhuis'. Dan rij ik natuurlijk, of ik schakel één van de andere vrijwilligers in als ik zelf niet kan. Of ze bellen me, dat er water langs de muren loopt door een lekkage. Dan stap ik op de fiets, met de waterpomptang in de fietstas, om er heen te gaan en te proberen het te verhelpen", vertelt hij.

Hoe het begon
Het begon allemaal toen de voormalig eigenaar van Heesen Damesmode met pensioen ging en de zaak verkocht. "Toen hebben we hier aan de Tuinstraat ons huis gebouwd. En dan liepen er vaak nieuwkomers langs. En ik hou nu eenmaal van mensen en van een praatje maken, dus dan groette ik en vroeg hen waar ze vandaan kwamen. En zo merkte ik dat Nederlands spreken voor hen erg lastig was. Ik zette toen de mannenclub op, waar statushouders met Nederlanders in gesprek konden gaan. Over doodgewone dingen, om te oefenen in het spreken van de taal. Daaruit kwam later de Taalschool voort. Helaas ligt dat nu stil, vanwege corona, maar dat is een plek waar men wekelijks les krijgt in Nederlandse taal. Want één van de problemen bij het afronden van de inburgeringcursus blijkt telkens weer de kennis van de Nederlandse taal. Dat komt ook doordat mensen te weinig oefenen. Thuis spreken ze hun eigen taal, logisch natuurlijk, en contact met Dinxperse buurtgenoten waarmee ze Nederlands kunnen praten is er bijna niet. Dus oefenen in het spreken van de taal kunnen ze ook bijna niet. Tja, en als je dan over alledaagse dingen praat met die mensen, dan komen er ook wel eens probleempjes voorbij. Dan help ik graag waar ik kan. En dat weten zij ook, dus dan rol je er vanzelf in." En dat betekent, dat Theo Heesen eigenlijk geen minuut stil zit, vertelt zijn vrouw Joke: "HIj kan ook helemaal niet stilzitten, hoor!"

Weten hoe ze wonen
Heesen weet veel van de mensen die hij helpt: waar ze wonen, waar ze vandaan komen, hoe de gezinssamenstelling is, de leeftijd, e-mailadres, telefoonnummers. "Dat houd ik allemaal bij in een spreadsheet. Makkelijk terug te zoeken. Wat ik ook belangrijk vind, is dat ik de thuissituatie ken. Ik ga er op bezoek, kom er binnen, zie hoe hun huis is ingericht, en kan zo goed inschatten wat ik voor vlees in de kuip heb. Ik ga regelmatig even langs, aangekondigd, maar ook aangekondigd. En binnenkomen doe ik altijd. En dan willen ze ook vaak dat ik mee eet. Maar dat doe ik niet. Ik ben van de gewone 'Hollandse pot'. Maar even een kop koffie of thee, dat kan altijd."

Van alleen maar oefenen in het spreken van de Nederlandse taal, gaat de hulp intussen vele malen verder: van ophalen van het vliegveld in Hannover ("De vlucht van het thuisland naar Hannover was de goedkoopste") van familieleden in het kader van gezinshereniging, tot iemand op weg helpen naar schuldhulpsanering. "Ja, dat was iemand die een baan had gekregen, maar niet zijn toeslagen voor zorg en huur had laten aanpassen. Die kreeg een naheffing, en dat is dan niet te betalen voor zo iemand", vertelt Heesen. Dat is een voorbeeld dat voor hem bewijst hoe belangrijk het is dat een statushouder goed inburgert, en de Nederlandse taal zo goed mogelijk leert. "Ons systeem van toeslagen en zo is knap lastig. Voor mij als Nederlander al, laat staan voor iemand die de taal niet goed beheerst."

Omdat het voor één persoon te veel is om te doen, slaagt de oud-ondernemer er in goed in om een vrijwilligersgroep om zich heen te verzamelen, die zich net als hij willen inzetten voor de statushouders. Heesen: "Docenten voor de Taalschool, maar ook vrijwilligers die wel eens willen rijden naar bijvoorbeeld het ziekenhuis, of die andere dingen, klusjes, willen doen. Al is het gewoon een wandeling maken en onderweg praten, of een keer een kop koffie drinken. Als ik die vrijwilligers niet om heen had gehad, had ik dit nooit kunnen doen. Daarom draag ik prijs ook op aan allen die helpen!"

Wellicht kan Heesen daar de cadeaubon van de Wereldwinkel die deel uitmaakt van de Solidariteitsprijs voor inzetten, bedenkt hij al. Verder kreeg Theo Heesen een oorkonde en wat nog volgt is een ingekleurde pentekening van Henk van der Luyt uit Aalten, de vaste cartoonist van de PP.

Fractievoorzitter Guido Uland overhandigt Theo Heesen de waardebon. Foto: Lydia ter Welle

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant