<p>Stefanie Ahold met haar 'Stefs Café'. Foto: eigen foto</p>

Stefanie Ahold met haar 'Stefs Café'. Foto: eigen foto

Stefanie verrast mensen met koffie onderweg

IJZERLO - Je kunt haar overal rondom IJzerlo tegenkomen tijdens een wandeling of fietstochtje: Stefanie Ahold met haar vrolijke 'fietscafé’, dat ze ‘Stefs Cafe’ heeft gedoopt. Ze fietst met haar fleurige roze zelfgedecoreerde aanhangertje rond om mensen te verrassen met zelfgemalen koffie, thee én zelfgemaakt gebak.

Door Waltraud Wensink

Stefanie Ahold (32 jaar) woont in Nijmegen, is geboren in Bocholt en opgegroeid in IJzerlo. Stefanie: ”In IJzerlo ging ik naar de basisschool. Daarna ging ik naar Schaersvoorde in Aalten en vervolgens naar de Hotelvakschool in Wageningen. Ik heb dus wel een horeca-achtergrond, maar uiteindelijk heb ik wel voor een andere richting gekozen. Nadat ik als intercedent voor een uitzendbureau heb gewerkt, koos ik voor een baan in de zorg als zorgcoördinator. Dat vind ik ontzettend leuk. Het 'zorgen voor’ en 'omgaan met mensen' zit gewoon in mij en dat doe ik ook ontzettend graag. Voor mijn dertigste heb ik al een van mijn dromen waargemaakt en heb ik een aantal maanden rondgereisd in Azië. Ja dat was toen dat allemaal nog kon en mocht. Daarnaast is bakken een van mijn hobby’s en zo ga in de weekenden op pad om mensen in de omgeving van IJzerlo te verrassen met een lekker bakje zelfgemalen koffie en zelfgemaakt gebak tijdens hun wandeling of fietstochtje.”

Op de vraag hoe ze nou op het idee kwam om met zo'n karretje met gebak rond te gaan, antwoordt ze: "Ik heb het altijd ontzettend leuk gevonden om samen met mijn moeder te koken en bakken en ben er als het ware mee opgegroeid. Bakken op de traditionele Duitse manier en dus niet de standaard appeltaart, maar net even anders met recepten van mijn moeder. Op de weggeefhoek zag ik op een gegeven moment een viskarretje staan dat ik achter de achter de fiets kon bevestigen en toen ontstond eigenlijk uit het niets, het idee om het karretje om te bouwen tot een koffie- en gebakskar. Samen met vrienden en kennissen hebben we helemaal opgepimpt met vrolijke kleurtjes met als eindresultaat ‘Stefs Cafe’. Mijn bedoeling is het om mensen te verrassen en een plezier te doen. Nu fiets ik regelmatig rond in de omgeving waar ik zelf vandaan kom. Op de fiets met mijn kar en ik zie dat mensen hier ontzettend enthousiast op reageren. Zelf wandel ik graag en mis het nog wel eens dat er onderweg niet altijd iets te krijgen is, met name in het buitengebied. Dat probeer ik nu dus te bieden aan de wandelaars en fietsers”, aldus Stefanie.

Stefanie is een vrolijke en spontane verschijning, en dat werkt, in combinatie met het vrolijke Stefs Café. ”Ik vind het sociale aspect erg belangrijk en doe de mensen graag een plezier. Het is zo leuk om te zien hoe enthousiast mensen reageren en soms willen ze ook graag een foto maken. Ik sta echter nooit (lang) stil op dezelfde plek, het is de bedoeling dat ik rondfiets en de mensen verras in de natuur. Het gaat om ‘take away’ koffie en gebak. Ik stop dus voor belangstellenden en dan kunnen de mensen tegen een kleine vergoeding een bakje koffie of thee met gebak meenemen. Dat kunnen ze dan onderweg op een bankje op eten of als ze dat willen, mee naar huis nemen. Vervolgens ga ik verder naar de volgende plek, totdat mijn kar leeg is. Ik verdien er eigenlijk niet echt aan en probeer te sparen voor een andere fiets. Nu doe ik het nog op mijn oude fiets waarmee ik vroeger naar i'Varca ging, maar dat is soms best zwaar trappen als ik met ‘Stefs Cafe’ onderweg ben”, zegt Stefanie.

De kans dat je haar tegen komt is het grootst op mooie droge dagen. Stefanie: ”Vooral in deze coronatijd haal ik er veel voldoening uit dat ik een gezellig praatje kan maken met de mensen en hen een plezier kan doen langs de kant van de weg. Ik houd me uiteraard aan de regels wat afstand betreft en contact. Je vindt me met name in het buitengebied omdat ik daar de meeste wandelaars en fietsers tegenkom. Ik wil ook andere horecabedrijven niet in het vaarwater zitten of het hun lastig maken. Dat is absoluut niet mijn bedoeling. Bij mij gaat het om het verrassingseffect en gewoon omdat het zo leuk is. Ik heb ook nooit erg veel bij me en ‘op is op’. Het is geweldig om hier in de Achterhoek rond te gaan met de fiets want het is er ontzettend mooi. Ik heb ook wel plannen om terug te keren naar deze kant. Wat misschien ook leuk is, mocht je in deze coronatijd jarig zijn, en mag je bijna geen bezoek ontvangen voor je verjaardag, dan kan je mij, een berichtje doen en dan kan ik in overleg ook jouw familie of buren verrassen met gebak namens de jarige. Of als je bijvoorbeeld gaat wandelen of fietsen, kan ik in overleg ook ergens klaar staan met wat lekkers. Samen kunnen we vast iets leuks bedenken.”

Stefanie is te bereiken via haar Facebookpagina Stefs Café en via stefscafe@hotmail.com. Ze is ook te vinden op Instagram: @StefsCafe.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden