<p>Novin Mateman is de nieuwe kinderburgemeester. Foto: Communicatie gemeente Aalten</p>

Novin Mateman is de nieuwe kinderburgemeester. Foto: Communicatie gemeente Aalten

Kinderburgemeester Novin Mateman gaat werkafspraken maken met de burgemeester

'Kan het nog steeds niet helemaal geloven dat ik het ben geworden'

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Twee dagen na haar verkiezing tot kinderburgemeester kan Novin Mateman het nog steeds niet helemaal geloven dat ze het is geworden. “Ik vind het echt superleuk en ben superblij. De kinderen uit mijn klas zijn supertrots op mij.” Ze had er wel een beetje rekening mee gehouden, dat ze het kon worden. “Dat moet wel als je mee doet aan zo’n verkiezing.”

Een keer of 25 op pad
Novin was tevreden over haar presentatie. “Al ben ik wel een ding vergeten. Dat er meer aandacht voor pleegkinderen moet komen.” Ze verheugd zich het meest op om aanwezig te zijn bij openingen en bijeenkomsten. Sinterklaas valt door de omstandigheden af. Dat vindt ze wel jammer. Hoe vaak ze in het openbaar zal optreden? “Met Rosanna Lohuis ben ik een keer of vijftien op pad geweest”, zegt burgemeester Anton Stapelkamp. “Al was het dit jaar door de corona ook een tijd behelpen” De vorige kinderburgemeester heeft daarnaast zelfstandig dingen gedaan en is op pad geweest met wethouders. “Ze zal zo’n 25 keer actief zijn geweest als kinderburgemeester.”

Aandacht voor pleegkinderen
Als kinderburgemeester is Novin Mateman tevens voorzitter van de kinderraad, die een keer of zes samen met wethouder Hans te Lindert zal overleggen. Samen met de andere zes kinderen wil ze overleggen hoe het anders kan in Aalten. In de verschillende presentaties tijdens de verkiezingsbijeenkomst hebben de zeven kandidaten al veel voorstellen gedaan over onderwerpen als groen, milieu, afval, verkeersveiligheid en meer aandacht voor kinderen met beperking. Daar kan de kinderraad al wel even bezig mee zijn. Novin zelf wil leuke dingen bedenken voor pleegkinderen. Binnenkort zal ze zich voorstellen in de gemeenteraad van de volwassenen. Dat zal dan wel digitaal gaan.

Geen president
Tijdens de verkiezingsbijeenkomst was het zichzelf presenteren de moeilijkste opdracht geweest. Met het interviewen van burgemeester Stapelkamp had ze minder moeite. “Ik kon allerlei vragen stellen, die leuk zijn.” Ze vroeg hem waarom hij burgemeester was geworden ('het is een moordbaan') en wat hij er het leukst aan vond ('omgaan met mensen van alle leeftijden'). Nee, aan sport deed de burgemeester niet, hij wandelt en fietst alleen. Hoe lang hij nog burgemeester wilde zijn? “Totdat ik 70 wordt” en nee, Anton Stapelkamp wil geen president van Amerika worden. Novin is inmiddels al onderdeel van een Aaltense coronacampagne geworden. Een foto van Novin en zeven andere Aaltenaren staan op posters met de tekst 'Daar doe ik het voor'. Daarmee wordt aandacht gevraagd om je te houden aan de richtlijnen, zodat de coronacrisis sneller voorbij is. Waar Novin het voor doet? “Om samen met de burgemeester naar evenementen te kunnen gaan.” Binnenkort gaat ze met hem werkafspraken maken.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden