<p>Lisa Westerveld op het Binnenhof. Foto: Jonas van Impe</p>

Lisa Westerveld op het Binnenhof. Foto: Jonas van Impe

Lisa Westerveld weer op verkiesbare plek voor GroenLinks

DEN HAAG/AALTEN – Lisa Westerveld is sinds 2018 Kamerlid voor GroenLinks en gaat vol voor een tweede termijn. Op basis van haar tiende plaats op de GroenLinks-kandidatenlijst maakt zij een goede kans op 17 maart herkozen te worden: “Ik ben blij dat ik weer op een verkiesbare plek sta, al had ik graag een paar plekjes hoger gestaan.”

Door Rudi Hofman

In de peilingen scoort GroenLinks stabiel veertien of vijftien zetels. In 2018 stond Westerveld op plek veertien en dat was gelijk aan het aantal zetels dat GroenLinks behaalde. Dankzij voldoende voorkeurstemmen wist zij zich van een zetel te verzekeren. Zij stortte zich vervolgens vol overgave op haar twee belangrijkste aandachtsvelden: onderwijs en jeugdzorg.

Compliment
“Ik had gehoopt dat wat ik afgelopen jaren heb laten zien voor de commissie reden was geweest mij een paar plekken hoger te plaatsen. Aan de andere kant sta ik wel vier plekken hoger dan in 2018 en ben ik de hooggeplaatste kandidaat die niet uit de Randstad komt. Dat is een mooi compliment”, zegt Westerveld.

Afgelopen zomer stuurde de politica – die in haar studententijd de Achterhoek voor Nijmegen verruilde - haar sollicitatiebrief op en in september voerde zij een gesprek met de kandidatencommissie van GroenLinks.

Naast de mensen
De oud-Aaltense zegt blij te zijn het haar ook na bijna vier jaar in politiek Den Haag nog steeds lukt ‘betrokken en toegankelijk’ te zijn. “Ik probeer duidelijk te maken dat ik echt naast de mensen sta.”
Eind deze maand weet Lisa Westerveld haar definitieve plek op de kandidatenlijst van GroenLinks. Leden van de partij kunnen tot en met 28 november via een online-ledenreferendum stemmen op de volgorde van de lijst.
De referendumcommissie maakt op 30 november om 19.00 uur de uitslag bekend tijdens een online-bijeenkomst voor alle leden en andere belangstellenden. Alleen de nummer 1-positie van Jesse Klaver staat al vast.

Oud-Aaltense verwerpt beschuldiging van nalatig handelen

Lisa Westerveld ontkent dat zij nalatig is geweest door niet te melden dat zij sinds 2018 een woning in Nijmegen verhuurt. Volgens journalistiek onderzoeksprogramma Zembla had de oud-Aaltense dit wel moeten doen én omdat het verhuren van een woning in strijd is met het partijprogramma van GroenLinks.

Westerveld bestrijdt beide aantijgingen: “Ik heb bij de woningverhuur in 2018 bij de Belastingdienst en de Tweede Kamer gecheckt of alles volgens de regels gaat. Dat was het geval. Afgelopen zomer heb ik zelfs nog formeel advies ingewonnen bij de integriteitsadviseur van de Kamer. Die oordeelde hetzelfde en gaf aan dat de woning niet in het register nevenactiviteiten hoeft, want er is geen sprake van vermeende belangenverstrengeling. Zembla weet dit ook.’’

Over de vermeende strijdigheid van de woningverhuur met het GL-partijprogramma zegt de politica, dat die er niet is. “We vinden dat beleggers en speculanten hier niet de vrije hand in moeten hebben, maar GroenLinks is zeker niet tegen alle andere manieren van woningverhuur zoals door particulieren.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden