Afbeelding

Gesjoemel met kilometerstanden nog steviger aangepakt

Achterhoek Auto

Om tellerfraude nog verder uit te bannen worden apparaten verboden waarmee de kilometerstand is aan te passen. Ook wordt de kilometerstand nog vaker geregistreerd. Dit is het voorstel van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

Uit cijfers van de Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT) blijkt dat jaarlijks duizenden mensen de dupe worden van sjoemelen met kilometerstanden. In 2018 werd volgens de VAT bij 264.220 auto’s een onlogische tellerstand geregistreerd. Deze vorm van fraude en oplichting vertaalt zich in zo’n 110 miljoen euro aan teveel betaalde aanschafkosten en achterstallig onderhoud.

10.000 euro boete
Sjoemelen met kilometerstanden komt relatief vaker voor bij auto’s die zijn geïmporteerd. Bij één op de vijf auto’s die uit Duitsland wordt gehaald, is gerommeld met de kilometerteller, heeft de VAT becijferd. Het terugdraaien van tellerstanden is sinds 1 januari 2014 bij wet verboden in Nederland. De strafmaat is 10.000 euro boete en/of 1 jaar celstraf.

Ook het corrigeren, repareren of vervangen van een kilometerteller is verboden. Als de teller aantoonbaar stuk is en een tellervervanging noodzakelijk is, dan moet dit bij de RDW worden gemeld.

Om de kans op fraude nog verder in te dammen, verbiedt de regering nu de apparatuur waarmee tellerstanden kunnen worden aangepast en gaat verplichte registratie van de kilometerstand gelden bij alle reparatie-, onderhouds- en bandenwisselbezoeken. Nu geldt die verplichting alleen bij reparaties boven de 150 euro.

Zicht houden
Het vaker registeren is vooral bedoeld om zicht te houden op de tellerstanden van relatief jonge voertuigen. Deze auto’s kennen nog geen APK-plicht en hebben vaak weinig tot geen grote reparaties of onderhoud nodig. Omdat het aantal garagebezoeken beperkt is, worden dan ook weinig tellerstanden geregistreerd. Het maakt deze categorie kwetsbaar voor fraude.

Als het aan het kabinet ligt, gaan de nieuwe regels per 1 juli 2021 in. Het voorstel wordt nu aan de Tweede Kamer gezonden. (BJK)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant