Het bankje op de driesprong. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Het bankje op de driesprong. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Vanaf een bankje | Bij een driesprong

Algemeen

Bij een driesprong

Het bankje waarop ik dit keer zit, valt haast niet op. Als je er snel voorbij fietst, denk je dat er een boomstam op de grond ligt. Wie iets beter kijkt ziet dat die stam op twee dikke boomschijven rust. Die hadden wat hoger kunnen zijn, want je zit op dit bankje erg laag.

Het bankje staat in het noordoosten van de gemeente dichtbij de gemeentegrens met Oost Gelre. De grens met Winterswijk is eveneens niet ver weg. Die kan ik rechtsvoor in de verte zien liggen. Ik bevind me op de driesprong van Kloosterdijk met Klumperdijk. De Kloosterdijk komt recht op me af. Auto’s die aankomen lijken tegen me op te rijden, maar buigen net op tijd af.

Het Klooster, het grote en aantrekkelijke bos, is niet ver weg. Vanwege het reliëf is dit een opmerkelijke plek voor alle drie genoemde gemeenten, die je vanuit elke gemeente net weer anders bekijkt. Vanuit het Grote Goor in Winterswijk kijk je over een dal met de Schaarsbeek en zie je in de verte het gebied duidelijk hoger worden. Vanuit Vragender zie je een landschap dat geleidelijk aan daalt. Vanaf het bankje zie ik het landschap omhoog gaan en dalen. De fietsers die naar me toe rijden klimmen.

De hoogteverschillen zijn opvallender dan in het enigszins glooiende landschap van de Oost-Achterhoek, al heb je direct ten oosten van de bebouwde kom van Aalten en in Barlo ook duidelijke verschillen. Het is te danken aan de derde ijstijd, toen het enorme gletsjergebied dat zich vanuit Scandinavië uitstrekte tot halverwege het huidige Nederland reikte. Dat ijs voerde niet alleen zwerfstenen mee, kleine liggen bij de boerderij voor me, het zorgde er voor dat de bult van Vragender ontstond.

Toen het ijs smolt ontstonden er smeltwatergeulen. Prehistorische beekdalen mag je ze noemen, al waren de dalen diep. Zo is de laagte van het Groote Goor dat ik in de verte zie liggen ontstaan. Die geul is daarna opgevuld met fijn zand, maar de hoogteverschillen zijn gebleven. In geologisch opzicht staat het bankje daarom op een van de bijzonderste geologische plekken in Aalten.

Het uitzicht is niet optimaal. Voor me bevindt zich een omheind terrein waarin lama's verblijven. Door het hek heen zie ik wel de hoogteverschillen. Ook kleine dalingen, in de verte zijn alleen daken zichtbaar. Een andere boerderij staat volledig in het zicht. Daarom een advies: ga niet alleen op dit bankje zitten, maar ook op een bankje in het Grote Goor en op een bankje even verderop in Oost Gelre. Dan zie je het van alle kanten goed.

Dalend en stijgend landschap. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant