Afbeelding

Gemeenteraad stelt unaniem de begroting van 2021 vast

Algemeen

Vooral discussie over twee amendementen en negen moties

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – De programmabegroting voor 2021 werd op 3 november unaniem vastgesteld door de gemeenteraad. Daarvoor was wel bijna vijf uur vergaderen nodig. Toch werden er nauwelijks pogingen gedaan om iets aan de begroting en de bijbehorende meerjarenraming voor de jaren na 2021 te veranderen. Alleen Tobias Holtman van de ChristenUnie probeerde om de verhoging van de Onroerende Zaakbelasting (OZB) ongedaan te maken. Hij kreeg geen steun van de andere fracties.

Nieuwe keuzes maken altijd mogelijk
Met amendementen wordt de begroting gewijzigd. Gemeentebelangen (GB) en de ChristenUnie (CU) stelden met een amendement voor de subsidie voor de Koppelkerk in Bredevoort niet structureel te maken. Zij stelden voor alleen de komende drie jaar 20.000 euro op te nemen en daarna opnieuw te heroverwegen of de subsidie nodig is. Volgens burgemeester Anton Stapelkamp is er elke vier jaar sowieso de mogelijkheid om elke subsidie op het gebied van kunst en cultuur te heroverwegen. Elke vier jaar wordt immers een nieuwe cultuurnota vastgesteld. “Dan kunt u nieuwe keuzes maken. Dan staat in principe alles weer ter discussie.” Dat kan zelfs tussendoor door een begrotigingswijziging voor te stellen. Dit antwoord was voldoende voor GB en CU om het amendement in te trekken.

Bewust andere keuzes maken
Om de begroting voor 2021 sluitend te krijgen wordt de Onroerende Zaakbelasting (OZB) met 4% verhoogd. Wethouder Kok noemde het eerder een solidariteitsbijdrage, die nodig is om voorzieningen in stand te houden. Holtman probeerde dit met een amendement deels ongedaan te maken. Hij wilde dit financieren door voorlopig geen extra geld voor de lokale omroep en het datalab ter beschikking te stellen. Door de andere fracties werd het opzetten van dat lab juist als nuttig gezien. “Het is altijd goed om voldoende data te hebben”, zei Alex Walter (GB). Deze data, oftewel allerlei actuele cijfers en gegevens over de uitvoering van het gemeentebeleid, kunnen helpen om dat beleid op tijd bij te stellen. Wethouder Kok is er zelfs van overtuigd dat dit in de toekomst geld oplevert. “Maar wij zijn voorzichtig, we hebben nog geen opbrengsten willen inboeken.” Holtman wilde eveneens minder geld reserveren voor de veiligheidsbuffer. Hieruit kan geld gehaald worden voor onvoorziene gebeurtenissen ten aanzien van het werk van de Veiligheidsregio. Holtman vond dat die buffer lager kan, maar wethouder Kok vond dat onverstandig. “Ik wil buffer houden vanwege de onzekerheid betreffende het gemeentefonds.” De gemeente Aalten moet nog altijd rekening houden dat de rijksoverheid minder geld ter beschikking stelt. Ondanks dat andere fracties zijn amendement niet wilden steunen, handhaafde hij het toch. “Vanwege de signaalfunctie. Ik wil aangeven dat de CU bewust andere keuzes wil maken.”

Steun in de rug van wethouder
Met moties kan de begroting niet worden gewijzigd. Ze zijn bedoeld om de burgemeester en wethouders aan te sporen om aan de slag te gaan met nieuw beleid of bestaand beleid anders aan te pakken. Er waren twee moties over woningbouw. CDA, VVD, Progressieve Partij (PP) en Gemeentebelangen willen het bouwen van woningen versnellen. Daarom riepen zij in de motie B en W op de Woonplaats aan te sporen meer vaart te maken met woningbouwplannen “met name op plekken met een goedgekeurd bestemmingsplan.” In de gemeente is er een grote behoefte aan woningen voor ouderen en starters. Daarom moet op de plek van de LTS in Aalten en aan de Nieuwstraat in Dinxperlo snel gebouwd worden. Wil de Woonplaats dit niet snel oppakken, dan moet op creatieve wijze naar alternatieve oplossingen worden gezocht. Wethouder Kok reageerde dat hij er volop mee aan de slag was. Dat antwoorde stemde de gemeenteraad tevreden. Toch werd de motie in stemming gebracht. “We geven een sterk signaal af als we raadsbreed voor stemmen”, zei Gerrit Assink (CDA). Andere fracties noemden de motie een steun in de rug van de wethouder. De motie werd unaniem aangenomen. Dat gold ook voor de motie voor woningbouw in en bij de voormalige kleuterschool Willibrordus. De daar aanwezig peuterspeelzaal gaat verhuizen. Daarom stelden D66, VVD, CDA en PP voor hier nieuwe woonvormen voor jong en oud te ontwikkelen. Omdat de gemeente zelf eigenaar is, moet dit snel mogelijk zijn.

Meer aandacht voor aanpak eenzaamheid
Een motie van D66 en GB om meert vaart te maken met het energiezuiniger maken van gemeentelijke gebouwen werd verworpen. Alle andere fracties stemden tegen, omdat wethouder Martin Veldhuizen aangaf al volop bezig te zijn met de uitvoering. Alexander van der Graaff vond dat deze motie ook opgevat kon worden als een steun in de rug van de wethouder. Het verbaasde hem daarom dat de coalitiepartijen nu niet voor wilden stemden, terwijl ze dat bijvoorbeeld wel deden bij de woningbouwmoties. Een andere motie van D66, ingediend samen met CU en GB, over eenzaamheid werd wel unaniem aangenomen. Die eenzaamheid van bijvoorbeeld ouderen is door de coronaviruscrisis alleen maar vergroot. Daarom vragen de fracties B en W om een integraal actieplan op te zetten voor de bestrijding van eenzaamheid. Dat moet uiterlijk in de eerste helft van 2022 klaar zijn. Wethouder Joop Wikkerink waarschuwde wel dat de medewerkers van de gemeente niet alles tegelijk kunnen en dat er dan wel keuzes gemaakt moeten worden wat het belangrijkste is om te doen. Extra geld wordt er immers niet voor uitgetrokken.

Samen met jongeren problemen in beeld brengen
Eenzaamheid komt ook bij jongeren voor. Zij hebben daarnaast andere probleem zoals verslaving aan drugs en depressiviteit. De problemen worden in de coronatijd niet minder, omdat jongeren veel minder mogen en kunnen. VVD, CDA, PP, CU en GB stelden daarom voor om nog dit jaar in beeld te brengen welke jongeren het moeilijk hebben. Het liefst door in contact met ze treden en samen met hen een oplossing te zoeken. Gedacht wordt aan het creëren van een plek waar jongeren bij elkaar kunnen komen voor ontspanning. Ook deze motie werd unaniem aangenomen. Dat gold eveneens voor de motie waarin B en W opgeroepen werd te kijken of er gemeentelijke projecten eerder uitgevoerd kunnen worden om de lokale economie te versterken. Een motie waarin B en W gevraagd werd om initiatiefnemers van evenementen meer te ondersteunen werd door alle fracties, behalve HMV gesteund. Meer bomen planten in de gemeente werd door bijna iedereen een goed idee gevonden, ook door de ChristenUnie. Maar die stemde toch tegen de motie omdat wethouder Veldhuizen duidelijk had gemaakt dat de gemeente hier al volop mee bezig was.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant