Het museum aan de zijde van de entree. Foto: Frank Vinkenvleugel

Het museum aan de zijde van de entree. Foto: Frank Vinkenvleugel

Grenslandmuseum in de steigers

Algemeen

DINXPERLO - Het Grenslandmuseum staat in de steigers. Dat is velen natuurlijk al opgevallen, maar waarom dat is, dat weten de meeste mensen niet. Theo Diepenbroek, penningmeester van de stichting Grenslandmuseum, vertelt er graag over. Omdat hij hoopt dat mensen het museum steunen, financieel, door 'Vriend' te worden dan wel met een schenking, of door zich aan te melden als vrijwilliger voor het museum. Maar vooral: omdat hij vindt dat iedereen trots mag zijn op het door vrijwilligers beheerde Grenslandmuseum, met zijn bijzondere collectie, gevestigd in een pand dat een Rijksmonument is.

Door Lydia ter Welle

Het Grenslandmuseum is gevestigd in een pand uit 1787, dat Rijksmonument is. Het museum vertelt het verhaal van het leven op en langs de landsgrens. Het pand is zo'n twee jaar geleden eigendom geworden van de Stichting Grenslandmuseum. Theo Diepenbroek vertelt: "Al daarvoor, toen het pand nog eigendom van wooncorporatie De Woonplaats was, waren we bezig met plannen om het pand op te knappen, energiezuiniger te maken. Maar omdat het een Rijksmonument is, heb je je aan nog al wat regels te houden. We hebben een scan laten uitvoeren door Monumentenwacht Gelderland, en een energiescan die is uitgevoerd door Gemeente Aalten, en daaruit vloeide een restauratieplan voort. We wisten daarmee zeker welke maatregelen nodig waren in verband met het achterstallig onderhoud, en ook op welke manier ze mogen worden uitgevoerd in dit mooie pand, een Rijksmonument dat inmiddels ons eigendom is."

Restauratie dak
In de afgelopen tijd zijn al diverse energiebesparende maatregelen uitgevoerd. Zo kreeg het museum al voorzetramen met HR-glas, en werd de verlichting in het museum vervangen door ledverlichting. Het bestuur van het Grenslandmuseum ging op zoek naar sponsoren, om de benodigde financiën bij elkaar te krijgen. "Na heel veel getouwtrek met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben we voor elkaar dat een subsidie, die al was toegezegd aan De Woonplaats, nu aan ons wordt uitgekeerd. En dat is wel nodig ook, want we zijn nu bezig met de restauratie van het dak. Dat was dringend nodig en daarbij wordt isolatie aangebracht, zodat onze energielasten flink omlaag worden gebracht. Maar het werk mag alleen worden uitgevoerd door een gespecialiseerd en door Monumentenwacht Gelderland goedgekeurd bedrijf, en dan ook nog eens volgens strakke regels in verband met de monumentenstatus. Gelukkig konden we in zee gaan met aannemersbedrijf De Vries, een restauratiespecialist uit Hummelo en dochterbedrijf van Bouwbedrijf Klomps. Dat vinden we prettig, want we vinden het fijn om de werkzaamheden zo lokaal mogelijk te laten uitvoeren", legt Diepenbroek uit.

Veel steun
En dat de werkzaamheden volgens die strikte regels moeten plaatsvinden, betekent ook dat het niet zo maar mogelijk is om handige vrijwilligers in te zetten om op die manier kosten te besparen. De restauratie van het Grenslandmuseum is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Bribus, de Vrienden van het Grenslandmuseum, fitnesscentrum Ponsen, Heinen Brandstoffen, Jumbo Arentz, KlaassenGroep, Klomps bouwbedrijf, De Vries bouwbedrijf, Obbink Installatietechniek, Saba, Seesink Makelaars, Harm Takke Tweewielers, Loonbedrijf Westerveld, Wilma's Dierenshop, Stichting Bewaar 't Olde, Kuiper Installatietechniek, Rabobank Graafschap, Aalders machine-/apparatenfabriek, Baron Computers, Lensink Gussinklo Makelaardij, Farm & Country Fair, Leeuw Design, Rijnlandhaven Makelaardij, Westerveld & Nederlof B.V. en de gemeente Aalten. "We hebben als Grenslandmuseum de ANBI-status, waardoor giften aan ons museum belastingtechnisch voordeel opleveren voor de gever", meldt de penningmeester.

Vrijwilligers gezocht
En juist in dit jaar van de restauratie had het Grenslandmuseum gerekend op flink veel bezoekers, vanwege de expositie Sporen van de Vrijheid en de prominente plek die Dinxperlo zou innemen in verband met de festiviteiten rond 75 jaar Vrijheid. Helaas gooide corona roet in het eten en gingen de feestelijkheden niet door en moest het museum op slot. Pas per 1 september kon het museum weer open. "Ik denk dat we misschien een tiende van het aantal bezoekers hebben gehad van wat we anders hadden gehad. Jammer maar helaas; daar is gewoon niets aan te doen", zegt Diepenbroek, die graag zijn vrijwilligerskorps zou uitbreiden. "We zoeken vrijwilligers die als gastheer of gastvrouw willen optreden, als we straks op 1 april weer open gaan. Maar ook mensen die willen helpen bij regulier onderhoud, en bij het bedenken, opbouwen en inrichten van exposities. Op dit moment bijvoorbeeld, komen elke werkdag om drie uur vrijwilligers helpen om de bouwvakkers te helpen met opruimen op de steigers en aanvoer van materiaal. Maar het gaat ook om minder 'fysieke' klussen. We willen bijvoorbeeld digitaal wat meer aan de weg timmeren, meer laten zien, maar daar heb je ook mensen voor nodig die daarin kunnen meedenken en meewerken." Vrijwilligers en mensen of bedrijven die het Grenslandmuseum willen steunen als Vriend of met een eenmalige gift, kunnen zich melden via info@grenslandmuseum.nl of het aanmeldingsformulier downloaden op de website.

MuseumTV.nl
Nu is het nog even doorwerken. Want op 17 december moeten de steigers weg zijn, vertelt Diepenbroek. "Want dan komen ze van MuseumTV.nl opnamen maken, zodat ons mooie museum straks ook met bewegende beelden op die website is te bekijken!" Verder staat ook Omroep Gelderland binnenkort op de stoep, om een item over het bijzondere museum te maken. "Werk genoeg dus, en mensen die ons daarbij willen helpen of steunen roepen we op: meld je aan!", besluit de penningmeester van de stichting Grenslandmuseum.


www.grenslandmuseum.nl

Theo Diepenbroek helpt samen met andere vrijwilligers met opruimen en aanvoer van materiaal. Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Het Grenslandmuseum in de steigers, gezien vanaf het Prins Clausplein. Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant