Ada van Egmond met de spelenderwijs leerlingen.
Ada van Egmond met de spelenderwijs leerlingen.

Spelenderwijs voor basisschoolleerlingen in IJzerlo

IJZERLO - Sinds 2002 werden er blokfluitlessen verzorgd door Erik van Eerden bij basisschool ‘t Warmelinck in IJzerlo. In deze 18 jaar heeft Erik 125 leerlingen het notenschrift geleerd, ritmes geoefend en enthousiast gemaakt voor muziek. Daardoor had Crescendo IJzerlo ieder jaar een groep leerlingen die een blaasinstrument of trommel wilden leren spelen. Erik is in het voorjaar van 2020 gestopt met het verzorgen van deze blokfluitlessen, een goed moment voor Crescendo om het ‘voorschoolse’ muziekonderwijs in een nieuw jasje te steken.

Deze nieuwe vorm van onderwijs noemt Crescendo ‘Spelenderwijs’. Een concept waarmee kinderen op een vernieuwende en speelse manier kennis maken met blaas- en slaginstrumenten en de basis van het notenschrift leren. Ada van Egmond werd bereid gevonden om deze lessen in IJzerlo te gaan verzorgen. Ada heeft de afgelopen jaren een positieve ervaring opgedaan met deze vorm van muziekonderwijs bij basisschool de Klimop in Lintelo.
De instrumenten die aan bod komen bij Spelenderwijs zijn: trompet, bugel, trombone, bariton en (melodisch) slagwerk. De instrumenten zijn beginnersmodellen die gemaakt zijn van kunststof. Door een gift van Multiple Voice en Rabobank Clubsupport was het voor Crescendo mogelijk om een mooi aantal kunststof instrumenten aan te schaffen.

Aan het begin van het schooljaar hebben er een aantal proeflessen plaatsgevonden, waarna zich negen kinderen voor Spelenderwijs hebben aangemeld. In totaal worden er zestien lessen gegeven van drie kwartier. Deze lessen vinden plaats op de donderdag na schooltijd in basisschool ’t Warmelinck.
In het voorjaar zal de afsluiting plaatsvinden in de vorm van een schoolpleinconcert in samenwerking met het jeugdorkest van Crescendo IJzerlo.
Wanneer de afsluiting van Spelenderwijs heeft plaatsgevonden worden de leerlingen benaderd met de mogelijkheid om een instrument naar keuze uit te zoeken en kunnen de leerlingen ervoor kiezen om individueel les te volgen via de muziekvereniging.
Op deze manier hoopt Crescendo een vernieuwende manier van muziekonderwijs aan te bieden en te zorgen voor voldoende jonge aanwas bij Crescendo IJzerlo omdat dit noodzakelijk is voor het voortbestaan van de muziekvereniging.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden