<p>Dirigent Egbert van Groningen symboliseert in een leeg clubgebouw, een paar lege stoelen en een verlaten instrument de stille periode die het orkest meemaakt. Foto: Mathijs Roelofsen</p>

Dirigent Egbert van Groningen symboliseert in een leeg clubgebouw, een paar lege stoelen en een verlaten instrument de stille periode die het orkest meemaakt. Foto: Mathijs Roelofsen

Eendracht Aalten zoekt (on)gewone beelden: wie doet er mee?

AALTEN - Wat doe je als een muziekvereniging, als een fanfare in een ongewone tijd? Eendracht Aalten zit niet bij de pakken neer en roept met (ON)GEWOON AALTEN inwoners op om met hen mee te doen. De insteek is om een canon van ons ‘gewone’ Aalten te verzamelen als herinnering aan deze ongewone tijd. Een verzameling van nu al historische beelden die de fanfare van achtergrondmuziek gaat voorzien.

AALTEN - Wat doe je als een muziekvereniging, als een fanfare in een ongewone tijd? Eendracht Aalten zit niet bij de pakken neer en roept met (ON)GEWOON AALTEN inwoners op om met hen mee te doen. De insteek is om een canon van ons ‘gewone’ Aalten te verzamelen als herinnering aan deze ongewone tijd. Een verzameling van nu al historische beelden die de fanfare van achtergrondmuziek gaat voorzien.

Gewoon muziek maken zoals dat vroeger ging op de repetitieavond van de fanfare is er al maanden niet meer bij. De groep van meer dan 50 muzikanten repeteerde maanden niet, repeteerde buiten, werd opgesplitst in halve groepen, repeteerde weer niet, repeteerde in nog kleinere groepen en elke keer op een andere locatie omdat het eigen clubgebouw niet voldoet aan de afstandsmaatregel. De maatregelen grijpen hard in het ‘zijn’ van een orkest, zoals ze dat natuurlijk doen bij alle activiteiten van grotere groepen. Dat het gewone, ongewoon werd bracht de club op het idee tot een nieuw project waarin gewone zaken centraal staan. Gewone zaken die een groot gemis blijken.

Nooit eerder realiseerden de muzikanten en dirigent zich hoe bijzonder zo’n woensdagavond eigenlijk is. Hoe bijzonder samenspel is en hoe bijzonder een concert geven is. Het grote gemis bracht de gezamenlijke passie des te groter aan de oppervlakte. Of er de komende tijd wel of niet gespeeld wordt is allemaal afhankelijk van de maatregelen. Dat dat voorlopig nog lange tijd niet als orkest zal zijn is de realiteit die de club onder ogen ziet. Toch gaat het desondanks graag een project aan die uiteraard volledig coronaproof is.

Wie doet er mee?
De club roept iedereen binnen de gemeente Aalten op om met hen samen dit project vormgeven. Voorzitter Peter Kraaijenbrink: “Het idee achter (on)gewoon Aalten is om in beeld te vangen hoe (on)gewoon deze tijd is op lokale schaal. We kennen de beelden van lege winkelstraten in de steden en verlaten pleinen, maar wat betekent deze tijd voor ons dorp, voor ons als inwoners van dat dorp. Voor ons is dat bijvoorbeeld een beeld van ons lege clubgebouw waar we maanden niet kwamen of naar je plek toelopen met een mondkapje op. We willen deze tijd vangen en opslaan om later op terug te kijken. We bestaan als muziekvereniging volgend jaar 125 jaar. Nooit eerder kwam er een periode in de historie voor dat we zo lang stil bleven. Dat dat niet leuk is weten we inmiddels, dat het niet anders is ook. Daarom besloten we onder die condities wat anders dan anders te bedenken. Iets ongewoons dus.”

De club wil alle inwoners, iedereen die mee wil doen, oproepen die typische beelden te schieten in foto’s en videomateriaal. Van al dat materiaal maakt de club een beeldmontage. Andere clubs en verenigingen die deze tijd (on)gewoon beleven worden ook van harte uitgenodigd om mee te doen. De montage zal de fanfare natuurlijk voorzien van (on)gewone achtergrondmuziek. Peter: “De manier waarop we dat gaan doen is nog niet helemaal vast te leggen. Dat is allemaal afhankelijk van de komende tijd. Dat we dat niet weten is eigenlijk al niet eens meer zo ongewoon. We willen met dit project gewoon wat positiefs bijdragen in deze gekke tijd. Een creatieve afleiding en een periode in beeld en muziek vastleggen waar we over een tijdje vast op terugkijken.”

Iedereen die een foto of videomontage wil inzenden kan deze via het formulier op www.ongewoonaalten.nl inzenden. Eventueel geluid bij een videomontage komt te vervallen in verband met de fanfaremuziek die onder de beelden komt. Inzenden kan tot en met 25 november. Er zijn geen randvoorwaarden aan de inzending verbonden. Het is juist de bedoeling om de belevening van Aalten in deze tijd te vangen. Hoe deze beleving uiteindelijk gepresenteerd wordt? Dat antwoord laat nog even op zich wachten.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden