Tia van der Schoot overhandigt de petitie aan de voorzitter van de kerkenraad, Gerard Helmink. Foto: Jan Oberink
Tia van der Schoot overhandigt de petitie aan de voorzitter van de kerkenraad, Gerard Helmink. Foto: Jan Oberink

Petitie voor behoud Oude Helenakerk en Elim overhandigd

AALTEN - De OHK-Groep (Oude Helenakerk-groep) en het Restauratiefonds hebben de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Aalten op 27 oktober de petitie 'Red de Oude Helenakerk Aalten' aangeboden die zij in juli zijn gestart met als doel deze oude dorpskerk mét gebouw Elim in eigendom van de Protestantse Gemeente Aalten te houden.

Op zaterdag 31 oktober is het Hervormingsdag. Op die dag wordt herdacht dat Maarten Luther op 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen tegen situaties in de Rooms-Katholieke Kerk heeft gepubliceerd, wat leidde tot oprichting van de protestantse kerken. De OHK-Groep heeft virtueel een pamflet op de kerkdeur gespijkerd. Zij en 742 ondertekenaars van de petitie roepen het kerkbestuur op af te zien van eigendomsoverdracht aan SOGK. De OHK-Groep ziet deze parel van religieus erfgoed in Aalten primair als een Godshuis. Eeuwenlang heeft de Oude Helenakerk die functie in het dorpscentrum gehad. Een huis dat open staat naar de samenleving en waar het goed toeven is in tijden van vreugde en crisis.

Nu de coronacrisis ons ook in Aalten raakt, heeft de OHK-groep nog duidelijker voor ogen, dat dit kerkgebouw een gebouw mag zijn, waar ontmoeting tussen alle burgers centraal staat. Niet alleen tijdens allerlei soorten vieringen op de zondagen, maar ook op de overige dagen van de week. Koffie, soep met brood als troostvoedsel naast verstilling, en/of andere te organiseren activiteiten. In de visie van de OHK-groep zijn kerk en Elim onlosmakelijk met elkaar verbonden, met Elim, als een te ontwikkelen pleisterplaats voor jongeren die elkaar in het dorpscentrum zo graag ontmoeten.

De OHK-Groep en het Restauratiefonds danken de 742 ondertekenaars van de petitie: Red de Oude Helenakerk Aalten. De OHK-Groep spreekt de wens uit dat zij tot verdere inhoudelijke contacten met het kerkbestuur zal komen om het een en ander vorm te geven. Uitgaande van de pluriformiteit die in de kerkelijke gemeente leeft, kan de Oude Helenakerk met Elim een plek in het dorp worden waar gemeenschapszin ten goede komt voor allen die leven in verwachting van 'het goede leven'.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden