<p>Van links naar rechts Marco van Lochem, Benito Muller, William Hulzink en Esther Diepenbroek in de studio van AFM. Foto: Lydia ter Welle</p>

Van links naar rechts Marco van Lochem, Benito Muller, William Hulzink en Esther Diepenbroek in de studio van AFM. Foto: Lydia ter Welle

AFM zoekt nog wensen voor AFM Hulp Week

AALTEN - De vrijwilligers van AFM zijn druk bezig met de voorbereiding van de AFM Hulp Week, die plaatsvindt van donderdag 17 tot en met woensdag 23 december. Een bijzondere editie, want het eerste lustrum wordt gevierd. Maar ook bijzonder omdat 2020 nu eenmaal een bijzonder jaar is, vanwege de corona-pandemie. Esther Diepenbroek, Marco van Lochem, Benito Muller en William Hulzink vertellen over de voorbereidingen voor wat vast weer een bijzondere week wordt.

Door Lydia ter Welle

De AFM Hulp Week is opgezet om mensen in de gemeente Aalten die hulp kunnen gebruiken, een steuntje in de rug te geven. Dat kan zijn omdat ze door omstandigheden geen sociaal netwerk hebben om een beroep op te doen, of omdat de financiële omstandigheden het onmogelijk maken om een wens te vervullen of een klus in huis aan te pakken. "Maar ook omdat het gewoon fijn is, als er even een luisterend oor wordt geboden, als er even aandacht is van een gewone medemens", zegt Benito Muller. Marco van Lochem vult aan: "We worden daarbij van diverse kanten ondersteund, door onze vrijwilligers, maar ook door ondernemers uit Aalten en omgeving, en door allerlei organisaties. Dat doen ze met geld, met goederen, met inzet van hun kennis en hun vakmanschap. We proberen in de AFM Hulp Week - waarin we natuurlijk ook volop in de lucht zijn met onze uitzendingen - mensen te mobiliseren om te helpen en om te vertellen hoe de vervulde wensen werden ontvangen."

Wensen
De AFM-vrijwilligers zijn nog op zoek naar wensen die vervuld kunnen worden. "Dat hoeven geen grote dingen te zijn. We zijn geen Robert ten Brink die zo maar even een vliegreis naar familie aan de andere kant van de wereld kan regelen. Maar we luisteren altijd en bekijken elk verzoek op de mogelijkheid om de wens te vervullen", zegt Marco van Lochem. Hij geeft twee voorbeelden die de twee uitersten weergeven: "Het ene uiterste was een verzoek voor een familiebezoek elders in de wereld, het andere uiterste een wens om een van de pitten van een gasfornuis te herstellen; daar kwam een steekvlam uit als je hem aanstak. Dus niet meteen vragen om een nieuw toestel, maar: 'Wat zou het fijn zijn als jullie kunnen zorgen dat die ene gaspit wordt gerepareerd'." Benito Muller vult aan: "We merken dat alleen al een beetje aandacht iemand blij maakt."

Klein beetje
aandacht
levert al zoveel
dankbaarheid
op


Klein gebaar, groot plezier
Juist in dit jaar is AFM op zoek naar 'kleine wensen die groot geluk kunnen brengen'. AFM wil dit jaar niet een al te zwaar beroep doen op ondernemers. "Door de coronacrisis hebben winkels en bedrijven vaak toch al een lastig jaar achter de rug. We willen hen niet nog meer belasten. Het gaat ons dit jaar niet zo zeer om de euro's, maar juist om mensen met wat aandacht en een relatief eenvoudig gebaar te laten weten dat er aan hen gedacht wordt", legt Benito Muller uit. William Hulzink vult aan: "Dat kan ook betekenen dat mensen zich melden met het verzoek om bij iemand die om wat voor reden dan ook een zwaar jaar had, een bloemetje af te leveren, of een andere kleinigheid waaraan ze plezier beleven. Een klein gebaar, maar de ontvanger waardeert het enorm."

Wensen nog welkom
Marco van Lochem: "Vorig jaar hadden we een wens er liggen om een kamer te behangen bij iemand. Behang en alle benodigdheden waren al aanwezig, maar de eigenaar kwam om diverse redenen niet toe aan het uitvoeren van de klus. We hebben toen een oproep gedaan, en al snel meldde zich iemand om die klus te doen. Voor die vrijwilliger een dagje werk, voor de eigenaar van die kamer een groot geluk. Om dat soort dingen gaat het ook. Om een gezin dat zwaar getroffen werd, bijvoorbeeld door de coronacrisis, een leuk moment te bezorgen. Of een steuntje in de rug voor iemand die een dierbare verloor en daar amper afscheid van kon nemen. Of iemand verrassen die ondanks tegenslagen, thuisisolatie of wat dan ook een moeilijke tijd had, en toch positief bleef. Het mag een wens voor jezelf zijn, voor een familielid, maar ook voor iemand die je niet eens zo goed kent, maar van wie je weet dat die het nodig heeft. Het mag gaan om een wens voor een attentie, of een bloemetje, een cadeautje voor kind dat het verdient, maar ook een wens die met hulp van vrijwilligers is te klaren. Alle wensen, klein of wat groter, kunnen worden ingediend via actie@aladnafm.nl. We doen ons uiterste best om ze te vervullen."

Bedrijven-Top 10
AFM is zich ervan bewust is dat veel middenstanders en ondernemers een zwaar jaar beleven, door de coronacrisis, en beseft dat het daardoor soms voor hen niet mogelijk is om - net als dat bij de afgelopen vier edities van de AFM Hulp Week gebeurde - financieel of anderszins bij te dragen. "Dat hebben we de middenstand en ondernemers laten weten, en we hebben hen uitgenodigd om een Bedrijven-Top 10 in te dienen. Een aantal van de indieners van die bedrijven-Top 10 wordt - als dat met de corona-maatregelen mogelijk is - uitgenodigd om in de studio te komen en te vertellen over hun bedrijf", vertelt Esther Diepenbroek. Ook de inzendingen daarvoor zijn welkom op actie@aladnafm.nl, onder vermelding van Top 10.

Iedereen wordt opgeroepen om wensen in te dienen, klein of groot, en ook zijn aanmeldingen welkom van bijdragen, diensten of goederen, die het vervullen van de wensen mogelijk maken. Meer informatie over de AFM Hulp Week en over AFM is te vinden op de website.


www.aladnafm.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden