<p>Combattimento. Foto: Eduardus Lee</p>

Combattimento. Foto: Eduardus Lee

Sint Jorisconcert met Combattimento

Van Leipzig naar Berlijn

BREDEVOORT - De organisatoren van de Sint Jorisconcerten gaan voorzichtig en op een veilige manier door met de concertserie. Uiteraard met blijvende inachtneming van alle voorschriften. Er mogen maximaal 30 bezoekers in de kerk worden toegelaten en daarom zijn er, met zeer gewaardeerde medewerking van de Sint Joriskerk en Combattimento, twee optredens op zondag 8 november; de eerste om 14.30 uur en de tweede om 15.45 uur.

Op zondag 8 november voert een vijftal leden van Combattimento het programma Van Leipzig naar Berlijn uit: Cynthia Miller Freivogel en Quirine van Hoek viool, Marjolein Dispa altviool, Diederik van Dijk cello en Pieter Dirksen clavecimbel. Over het concert vertellen zij: "De Thomascantor van Leipzig, Johann Sebastian Bach, had altijd grote belangstelling voor vooruitstrevende muziekcentra. Aanvankelijk was dit vooral Dresden, waar hij regelmatig als orgel- en clavecimbelvirtuoos optrad en in 1733 zijn oudste zoon Friedemann als organist wist neer te zetten. Maar vanaf 1739, toen zijn tweede zoon Carl clavecinist werd van Frederik II, verschoof de aandacht naar Berlijn. De grote muziekliefhebber Frederik werd in 1740 Koning van Pruisen en maakte Berlijn in no-time tot een vooraanstaand muziekcentrum. Vader Bach bezocht Berlijn twee keer (in 1741 en 1747) en leerde daar de nieuwe galante muziek kennen: van Emanuel natuurlijk, maar ook van de gebroeders Graun. Bach noemde hun stijl met een knipoog 'Berliner Blau' (net zoiets als Delfts blauw). Een tijdje daarvoor had hij nog zijn oudste zoon Friedemann voor vioolstudies een jaar naar Johann Gottlieb Graun gestuurd; Friedemann zou de laatste tien jaar van zijn leven in Berlijn doorbrengen. Hij heeft ongetwijfeld ook Janitsch leren kennen, contrabassist van de hofkapel en een begenadigd componist van met name verfijnde kamermuziek."

Het concert vindt plaats op zondag 8 november in de Sint Joriskerk, Markt 3, Bredevoort. Er zal twee maal drie kwartier opgetreden worden, telkens voor 30 bezoekers: van 14:30 tot 15:15 en van 15:45 tot 16:30 uur. Opgave via de website is zeer gewenst; de gegevens heeeft de organisatie bovendien nodig voor een eventueel bron- en contactonderzoek. Een keuze maken voor één van de twee periodes is niet mogelijk. De indeling in twee groepen bezoekers wordt vastgesteld op volgorde van opgave en in de week vóór het concert krijgen de bezoekers per e-mail informatie over de indeling. Wie met meerdere personen wil komen, wordt geadviseerd om dan door één van de groep te laten reserveren voor de hele groep; alleen dan kan men zeker zijn van concertbezoek op dezelfde tijd. Heen en weer schuiven van de ene periode naar de andere is helaas onmogelijk. Het advies is bovendien om kort voor het concert voor alle zekerheid de website te raadplegen. Helaas is er in verband met het corona-virus na afloop van het concert geen gezellig samenzijn na afloop van het concert mogelijk. Bij de uitgang zal een vrije bijdrage met een richtbedrag van twaalf euro worden gevraagd om het mogelijk te maken deze concerten te blijven organiseren.


sintjorisconcerten.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden